1.2 Situering

 

Het plangebied is gelegen ten noorden van Antwerpen in district Ekeren. Het is perifeer gelegen ten opzichte van het centrum van Ekeren. In het noorden wordt het studiegebied begrensd door de Laarse beek, de grens met de gemeente Kapellen. In het oosten door de Kapelsesteenweg, de grens met de gemeente Brasschaat.

Het studiegebied kan worden opgedeeld in drie gebieden met elk hun eigen ruimtelijke kenmerken en sferen.

 

Het noordelijk deel van het studiegebied behoort tot de wijk Mariaburg. Deze wijk ligt verspreid over het grondgebied van Antwerpen en Brasschaat. De Kapelsesteenweg vormt de administratieve grens tussen beide delen. Dit RUP beperkt zich tot het deel van de wijk Mariaburg dat op het grondgebied van Antwerpen is gelegen. Deze wijk werd als een stedenbouwkundig homogeen geheel in het begin van de 20ste eeuw ontwikkeld. De oorspronkelijke opzet om de wijk als een eenheid te ontwikkelen, is nog duidelijk aanwezig. De bebouwing is kleinschalig, de wijk is hoofdzakelijk op wonen gericht. Centraal in het geometrisch opgevatte stratenpatroon ligt het Van den Weyngaertplein waarrond enkele voorzieningen zijn gelegen.

 

Langs beide zijden van de Kapelsesteenweg ontstond een winkelkern door de vestiging van woonondersteunende kleinhandelszaken. Het betreft zowel kleinhandelszaken, kantoren als horeca. Het straatbeeld langs de Kapelsesteenweg is heterogeen opgebouwd. Het bevat zowel enkele oorspronkelijke woonhuizen, al dan niet verbouwd tot een commerciële functie, als meer recent opgetrokken gebouwen.

 

Het gebied tussen de woonwijken Mariaburg en Donk betreft een historisch eerder ruraal landschap dat behoort tot de groene landschapsgordel ten noorden van Antwerpen. Het groene gebied is gelegen tussen een groene villawijk op Brasschaats grondgebied en het park Hof de Bist op Ekers grondgebied. Ten tijde van de vorige eeuwwisseling werden in deze groene omgeving kleine kasteeltjes en villa’s opgericht.

De percelen langs de Kapelsesteenweg en de Marcel De Backerstraat zijn vrij ruim opgevat, wat duidelijk merkbaar is in de ruimere gebouwen en grotere aanwezigheid van groen.

 

Ook voor het bouwblok gelegen tussen de Marcel de Backerstraat en de Veltwijcklaan geldt dat zowel de zijde van de Kapelsesteenweg als deze aan Hof De Bist zeer ruime percelen bevat. In dit gebied zijn nog meerdere karakteristieke villa's aanwezig.

 

Ter hoogte van Hof de Bist bevindt zich aansluitend aan de noordelijke woonwijk een recreatiegebied waar het lokaal van de plaatselijke jeugdbeweging, een schietclub en een gemeentelijke loods gelegen zijn.

 

Langs de Kapelsesteenweg bevinden zich eveneens een aantal commerciële functies, zij het op een andere schaal dan in het noordelijk deel. Het betreft hier onder andere een grootschalig en verkeersaantrekkend tuincentrum dat een groot deel van het bouwblok inneemt.

 

De derde zone tenslotte bestaat uit de twee meest zuidelijk gelegen bouwblokken. Zij vormen qua perceelsstructuur en densiteit reeds een overgang naar de wijk Donk. De perceelsstructuur is er kleinschaliger. Naar woontypologie zijn voornamelijk gekoppelde of aaneengesloten woningen aanwezig.

 

Langs de Kapelsesteenweg zijn enkele kleinhandelszaken gevestigd alsook de toegangen naar een drukkerij en een autohandel. Deze vestigingen zijn niet onmiddellijk gelegen langs de steenweg, maar zijn achterin gelegen. In de jaren '90 is langs de Kapelsesteenweg een inbreidingsproject met een 9-tal woningen gerealiseerd.

Naast de commerciële en residentiële functies is er een gemeenschapsvoorziening in het gebied. Aan de Jozef Ickxstraat is het parochiaal centrum met aansluitend een chiro-lokaal gelegen.

 

In het bouwblok gelegen tussen de Jozef Ickxstraat en de Kruidenlaan is een ruime zone in het binnengebied ingericht met parkeerboxen. Deze zone is bereikbaar langs de Prinshoeveweg.

 

 

Plangebied RUP

 [image]

 

 

Foto's plangebied

 [image][image]

 [image]

Foto’s Mariaburg

 [image][image]

 [image]

Foto’s groene gordel

 [image][image]

 [image]

Foto’s Donk