2.1 Vrijwaren cultuurhistorisch erfgoed en architectuurkenmerken

 

De bouwfysische toestand van de oorspronkelijke woningen en het beperkte aanwezige comfort maken dat zij volgens hedendaagse normen worden aangepast. De aanpassingen variëren in impact. Enerzijds zijn er beperkte verbouwingen die nauwelijks invloed hebben op de structuur van de woning en op het straatbeeld. Anderzijds zijn er verbouwingen die drastischer zijn en wel invloed hebben op de omgeving. In nog andere gevallen worden bestaande panden gesloopt voor het oprichten van nieuwbouw. De verbouwingen en de wisselvallige vermenging van bouwstijlen zorgen ervoor dat het architecturaal homogene beeld op bepaalde plaatsen wordt verstoord.

 

De doelstelling van het RUP is om garanties uit te werken opdat het historisch waardevolle karakter van de wijk wordt gevrijwaard en beschermd en het typische woonkarakter behouden blijft.

 

In het plangebied werden in 2014 149 panden opgenomen in de Vastgestelde inventaris van het bouwkundig erfgoed, in 2015 werden 7 gebouwen beschermd als monument (zie bijlage 7 - 7.8.2 bouwkundig erfgoed). Voor de panden met erfgoedwaarden worden striktere regels en normen opgelegd in de voorschriften. Hierbij wordt ingezet op een bescherming van het bouwkundig erfgoed alsook van de bijhorende buitenruimte. De overige panden ondersteunen of verstoren de eigenheid van de wijk. Hiervoor kunnen algemene stedenbouwkundige richtlijnen worden opgenomen in het RUP.

 

 [image][image][image]

 

 [image]

Aanduiding panden gelegen binnen het plangebied die opgenomen zijn in de Vastgestelde inventaris van het bouwkundig erfgoed