6 BIJLAGE 2: JURIDISCH KADER

 

6.1 Gewestplan

 

Het overgrote deel van het studiegebied ligt in woongebied volgens de bestemmingen van het gewestplan Antwerpen (KB 3/10/1979).

 

Woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven.

 

Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving.

 

In de bijzondere voorschriften van het gewestplan Antwerpen wordt gesteld dat de maximale bouwhoogte dient afgestemd te worden op de volgende criteria:

  • de in de onmiddellijke omgeving aanwezige bouwhoogten;

  • de eigen aard van de hierboven vermelde gebieden;

  • de breedte van het voor het gebouw gelegen openbaar domein.

 

Het aantal bouwlagen zal evenwel nooit meer dan drie bedragen. Voor openbare gebouwen en gebouwen voor openbaar nut bedraagt het aantal bouwlagen echter maximaal vier.

 

Van deze regel kan worden afgeweken door een door de Vlaamse regering goedgekeurd gemeentelijk plan van aanleg.

 

Voor het zuidelijk deel van het studiegebied (tussen Bist en Prinshoeveweg) gelden andere voorschriften voor de hoogte van gebouwen. Dit gebied is bruin omrand en met het cijfer II overdrukt. In deze gebieden wordt de maximale bouwhoogte afgestemd op volgende criteria:

  • de in de onmiddellijke omgeving aanwezige bouwhoogten;

  • de eigen aard van de vermelde gebieden;

  • de breedte van het voor het gebouw gelegen openbaar domein.

 

Het meest noordelijk gelegen bouwblok binnen het studiegebied is deels gelegen in een zone voor ambachtelijke bedrijven en KMO's. Deze gebieden zijn mede bestemd voor kleine opslagplaatsen van goederen, gebruikte voertuigen en schroot, met uitzondering van afvalproducten van schadelijke aard.

 

Rond de zone voor ambachtelijke bedrijven en KMO’s ligt een bufferzone. De bufferzones dienen in hun staat bewaard te worden of als groene ruimte ingericht te worden, om te dienen als overgangsgebied tussen gebieden waarvan de bestemmingen niet met elkaar te verenigen zijn of die ten behoeve van de goede plaatselijke ordening van elkaar moeten gescheiden worden.

 

Een beperkte zone ligt in gebied voor dagrecreatie. De gebieden voor dagrecreatie bevatten enkel de recreatieve en toeristische accommodatie, bij uitsluiting van alle verblijfsaccommodatie.

 

Gewestplan

 [image]

6.2 Plannen van aanleg

 

6.2.1 BPA’s 10 'Veltwijcklaan', 11 'St.-Mariaburg-Zuid' en 12 'St.-Mariaburg-Noord'

 

De BPA’s 10 'Veltwijcklaan', 11 'St.-Mariaburg-Zuid' en 12 'St.-Mariaburg-Noord' werden op 13 oktober 2003 door de gemeenteraad definitief aanvaard. Deze drie BPA’s omvatten vrijwel hetzelfde studiegebied als voorliggend RUP Mariaburg.

 

Het uitgangspunt voor de BPA’s 10, 11 en 12 was om het verlies aan authenticiteit van architectuur en landschap te stoppen. Duidelijk werd dat een heterogeen beeld ontstond door verbouwingen en ongepaste zonevreemde gebruikswijzigingen en ook door de wisselvallige vermenging van bebouwingswijzen.

 

Tijdens de opmaak van deze bijzondere plannen van aanleg werden volgende doelstellingen gehanteerd:

  • de woonfunctie herstellen en vrijwaren volgens het bestaande, en liefst oorspronkelijke karakter volgens enkele onderscheiden zones, alsook de bestaande waardevolle gebouwen en landschappen te vrijwaren.

  • reguleren van de distributie- en horecavestigingen langsheen de Kapelsesteenweg die door hun grootschalig en verkeersaantrekkend karakter een chaotische verkeerssituatie genereren en er de woonfunctie verdringen.

 

Volgend op de definitieve aanvaarding door de gemeenteraad werden de BPA’s '10 Veltwijcklaan', 11 'St.-Mariaburg-Zuid' en 12 'St.-Mariaburg-Noord' in november 2003 verstuurd naar de bevoegde minister.

 

 [image]

Contour BPA's 10, 11 en 12

 

6.2.2 BPA Kapelsesteenweg

 

Op 18 december 2006 werd bij gemeenteraadszitting het BPA Kapelsesteenweg voorlopig vastgesteld. Tijdens dezelfde zitting keurde de gemeenteraad de stopzetting van de procedure van de BPA’s 10 'Veltwijcklaan', 11 'St.-Mariaburg-Zuid' en 12 'St.-Mariaburg-Noord' goed.

 

Het BPA Kapelsesteenweg werd opgestart na een evaluatie van de BPA’s 10, 11 en 12. Op basis van deze evaluatie werd geopteerd om voor een beperkt gebied een nieuw BPA op te maken. Het studiegebied van dit nieuwe BPA 'Kapelsesteenweg' werd beperkt tot de bouwblokken langs de Kapelsesteenweg. De hoofddoelstelling in dit BPA was om binnen het studiegebied de kleinhandelszaken en residentiële functies een duidelijke plaats te geven en de verlinting van de Kapelsesteenweg tegen te gaan.

 

Het ontwerp strategisch ruimtelijk structuurplan Antwerpen, het s-RSA, dat in de gemeenteraad van 27 maart 2006 voorlopig werd aanvaard, diende als ruimtelijk beleidskader voor het BPA Kapelsesteenweg.

 

Naar aanleiding van het openbaar onderzoek dat werd georganiseerd van 15 maart 2007 tot en met 15 april 2007 en het advies van GECORO over het ontwerp BPA Kapelsesteenweg werd beslist, om in uitvoering van het s-RSA, het gemeentelijk RUP Mariaburg op te starten. Hierin dienen de beleidslijnen uit het BPA Kapelsesteenweg te worden verwerkt.

 

 [image]

Contour BPA Kapelsesteenweg

 

6.3 Statuut van de wegen

 

Er liggen enkele buurtwegen in het plangebied:

  • Chemin nr. 57 t.h.v. de Bist

  • Chemin nr. 10 t.h.v. Weerstanderstraat-Willy Staeslei

  • Chemin nr. 11 t.h.v. Korte Bist

  • Chemin nr. 14 t.h.v. Schriek

  • Chemin nr. 2 t.h.v. Veltwijcklaan

  • Chemin nr. 58 t.h.v. Prinshoeveweg

  • Grand Route t.h.v. Kapelsesteenweg

 

Met volgende wijzigingen:

  • Geheel of gedeeltelijke verplaatsing chemin nr. 57 d.d. 17/04/1896

  • Afschaffing chemin nr. 57 d.d. 17/04/1896

  • Geheel of gedeeltelijke verplaatsing chemin nr. 57 d.d. 11/05/1923

  • Afschaffing chemin nr. 57 d.d. 11/05/1923

  • Versmalling chemin nr. 10 d.d. 25/05/1906

  • Nieuwe buurtweg t.h.v. Fortuinstraat d.d. 10/06/1989

 

Zie plan bestaande juridische toestand voor de precieze ligging van de buurtwegen.