6.2 Plannen van aanleg

 

6.2.1 BPA’s 10 'Veltwijcklaan', 11 'St.-Mariaburg-Zuid' en 12 'St.-Mariaburg-Noord'

 

De BPA’s 10 'Veltwijcklaan', 11 'St.-Mariaburg-Zuid' en 12 'St.-Mariaburg-Noord' werden op 13 oktober 2003 door de gemeenteraad definitief aanvaard. Deze drie BPA’s omvatten vrijwel hetzelfde studiegebied als voorliggend RUP Mariaburg.

 

Het uitgangspunt voor de BPA’s 10, 11 en 12 was om het verlies aan authenticiteit van architectuur en landschap te stoppen. Duidelijk werd dat een heterogeen beeld ontstond door verbouwingen en ongepaste zonevreemde gebruikswijzigingen en ook door de wisselvallige vermenging van bebouwingswijzen.

 

Tijdens de opmaak van deze bijzondere plannen van aanleg werden volgende doelstellingen gehanteerd:

  • de woonfunctie herstellen en vrijwaren volgens het bestaande, en liefst oorspronkelijke karakter volgens enkele onderscheiden zones, alsook de bestaande waardevolle gebouwen en landschappen te vrijwaren.

  • reguleren van de distributie- en horecavestigingen langsheen de Kapelsesteenweg die door hun grootschalig en verkeersaantrekkend karakter een chaotische verkeerssituatie genereren en er de woonfunctie verdringen.

 

Volgend op de definitieve aanvaarding door de gemeenteraad werden de BPA’s '10 Veltwijcklaan', 11 'St.-Mariaburg-Zuid' en 12 'St.-Mariaburg-Noord' in november 2003 verstuurd naar de bevoegde minister.

 

 [image]

Contour BPA's 10, 11 en 12

 

6.2.2 BPA Kapelsesteenweg

 

Op 18 december 2006 werd bij gemeenteraadszitting het BPA Kapelsesteenweg voorlopig vastgesteld. Tijdens dezelfde zitting keurde de gemeenteraad de stopzetting van de procedure van de BPA’s 10 'Veltwijcklaan', 11 'St.-Mariaburg-Zuid' en 12 'St.-Mariaburg-Noord' goed.

 

Het BPA Kapelsesteenweg werd opgestart na een evaluatie van de BPA’s 10, 11 en 12. Op basis van deze evaluatie werd geopteerd om voor een beperkt gebied een nieuw BPA op te maken. Het studiegebied van dit nieuwe BPA 'Kapelsesteenweg' werd beperkt tot de bouwblokken langs de Kapelsesteenweg. De hoofddoelstelling in dit BPA was om binnen het studiegebied de kleinhandelszaken en residentiële functies een duidelijke plaats te geven en de verlinting van de Kapelsesteenweg tegen te gaan.

 

Het ontwerp strategisch ruimtelijk structuurplan Antwerpen, het s-RSA, dat in de gemeenteraad van 27 maart 2006 voorlopig werd aanvaard, diende als ruimtelijk beleidskader voor het BPA Kapelsesteenweg.

 

Naar aanleiding van het openbaar onderzoek dat werd georganiseerd van 15 maart 2007 tot en met 15 april 2007 en het advies van GECORO over het ontwerp BPA Kapelsesteenweg werd beslist, om in uitvoering van het s-RSA, het gemeentelijk RUP Mariaburg op te starten. Hierin dienen de beleidslijnen uit het BPA Kapelsesteenweg te worden verwerkt.

 

 [image]

Contour BPA Kapelsesteenweg