7.7 Signaalgebied Mariaburg

 

Het signaalgebied ligt langs het Schoon-Schijn op grondgebied van de gemeente Kapellen en van de stad Antwerpen.

 

Het deelgebied in de gemeente Kapellen aan de Lieve Gevaertstraat is volgens het gewestplan gelegen in een zone voor ambachtelijke bedrijven en KMO’s en is verfijnd met het Bijzonder Plan van Aanleg (BPA) "Vloeiende en omgeving" (18 oktober 1984). In dit BPA wordt dit blok voor ongeveer de helft voorzien als bufferstrook (zuidelijk deel tegen Schoon Schijn) en voor de andere helft als zone voor voortuinstroken en openbare wegen (noordelijke uitloper). Dit deelgebied is momenteel een braakliggend terrein en deels bebost. Aan de westelijke rand is een klein bedrijf actief met toegang vanuit de Maria-Theresialei in Antwerpen.

 

Het deelgebied langs de Maria-Theresialei in Antwerpen district Ekeren heeft de gewestplanbestemming zone voor ambachtelijke bedrijven en KMO's. Het is momenteel onbebouwd en in gebruik als groenzone.

 

Op 11 april 2014 werd het signaalgebied Mariaburg door de Algemene Bekkenvergadering Benedenscheldebekken geselecteerd voor opname in de prioritair te onderzoeken signaalgebieden. De motivatie voor opname is als volgt: “een aanzienlijk deel van dit signaalgebied is effectief overstromingsgevoelig. Het is een groot aaneengesloten gebied. Nu reeds zijn er waterproblemen aan de zijde van de stad Antwerpen. Ontwikkeling van de bedrijfspercelen in Kapellen kan dat nog versterken.”

Het volledige niet-ontwikkelde gebied met bestemmingszone voor ambachtelijke bedrijven en KMO's wordt meegenomen in de afbakening. Een globale visie voor het niet ontwikkelde deel is immers aangewezen.

 

Watersysteem

Het signaalgebied is aangeduid als effectief overstromingsgevoelig, het deelgebied in district Ekeren als recent overstroomd gebied (ROG) en risicozone voor overstromingen. De overstroming is grotendeels afkomstig vanuit het Schoon-Schijn. Regelmatig klagen bewoners in de Maria-Theresialei dat de achtergelegen gronden (achtertuinen) langs de waterloop onder water staan.

 

Gebiedsvisie

Vanuit het waterbeleid wordt geargumenteerd dat het waterbergend vermogen van dit gebied behouden moet blijven. Het gebied heeft een belangrijke functie voor waterberging en dit mag niet verloren gaan. Om dit planologisch te verankeren, moet het deelgebied aan de Maria-Theresialei opgenomen worden in het proces voor de opmaak van het RUP Mariaburg met als nieuwe bestemming groen/groene buffer, of met als functionele invulling groen en waterberging.

 

Conclusie

Voor het deelgebied aan de Maria-Theresialei legt de startbeslissing opgemaakt door het bekkensecretariaat Benedenscheldebekken volgende bepalingen op voor het deel gelegen op grondgebied van stad Antwerpen: “Het stukje KMO-zone dat gelegen is in Antwerpen wordt mee opgenomen in het gemeentelijk RUP Mariaburg met als nieuwe bestemming groen / groene buffer of met als functionele invulling groen en waterberging.”

 

De startbeslissing voor het signaalgebied werd ter goedkeuring voorgelegd aan het bekkenbureau van 27 oktober 2015. De Commissie Integraal Waterbeleid besprak het advies op vergadering van 10 december 2015. De startbeslissing werd goedgekeurd door de Vlaamse Overheid op 31 maart 2017.

 

 

Situering signaalgebied Mariaburg

 [image]

 

 [image]