7.8.3 Archeologie

 

Binnen het plangebied is 1 archeologische site gekend:

  • ID 366132: historische bebouwing, aangeduid op basis van ferrariskaart

 

Aangrenzend aan het plangebied zijn 4 archeologische sites gekend:

  • ID 112069: vondstconcentratie silex artefacten uit de steentijd, meer bepaald het Mesolithicum (vondst dateert uit de jaren 1930)

  • ID 366132 (drie polygonen met zelfde nummer): historische bebouwing, aangeduid op basis van ferrariskaart

  • ID 103366: ‘Bisschoppenhof’, historische hoeve en kasteel (17de eeuw), portierswoning van kasteel in inventaris bouwkundig erfgoed onder ID 12791

  • ID 112031: ‘Katerheidemolen’; oude molen uit de 18de eeuw (bouw tussen 1774 – 1778) (staat er nog); in inventaris bouwkundig erfgoed onder ID 47912, met oud naambord nabij dat in inventaris staat onder ID 216249. De vorige molen uit de 16de eeuw werd platgebrand bij beleg van Antwerpen herbouwd in 1598.

 

Door de archeologische dienst van de stad Antwerpen is een beleidsondersteunende advieskaart aangemaakt. Deze kaart heeft in het kader van het Onroerend erfgoeddecreet geen juridische status, maar kan dienen als informatiebron. Deze beleidsondersteunende advieskaart is opgebouwd uit verschillende zones die elk, vanuit archeologisch en planologisch opzicht, anders moeten benaderd worden. Deze kaart en de afbakening van de zones houden geen restricties in wat betreft de ruimtelijke planning. Zij regelt enkel de inspraak van de archeologie in ruimtelijke ontwikkelingen die gepaard gaan met bodem-ingrepen en dus per definitie ook gevolgen voor het archeologisch patrimonium (kunnen) hebben.

 

Het studiegebied van het RUP is grotendeels gelegen in de 'algemene onderlaag', wat betekent dat adviesplicht geldt voor projecten met grondwerken groter dan 2000 m². Het studiegebied valt tevens deels in 'archeologisch aandachtsgebied', dit houdt een adviesplicht in voor alle projecten van dat gebied.

 

Centrale archeologische inventaris: aanduiding gekende archeologische sites

 [image]