Van Plantin tot Parein:
creatief talent bloeit open in Antwerpen

Wist u dat de Franse drukker Christoffel Plantin bewust voor Antwerpen koos om een Europees imperium uit te bouwen? En dat de Antwerpse 3D-designer Rizon Parein al samenwerkte met Nike, Louis Vuitton en Jay Z. Of dat het enige kunstwerk op de maan uit Antwerpen komt? Born in Antwerp zet al die inspirerende ondernemers en hun ideeën in de kijker.

“Voor Plantin was Antwerpen perfect”

Museumdirecteur Iris Kockelbergh over het gerestaureerde Museum Plantin-Moretus

De Franse drukker Christoffel Plantin (1520-1589) koos 450 jaar geleden Antwerpen als uitvalsbasis. Het werd een geslaagd huwelijk. Directeur Iris Kockelbergh brengt met de heropening van het Museum Plantin-Moretus de wereld van Plantin weer tot leven. “Wat Steve Jobs heeft betekend voor de computer, betekende Plantin voor de boekdrukkunst. En Plantin wist dat hij in Antwerpen moest zijn om zijn carrière alle kansen te geven.”

Iris Kockelbergh in het museum Plantin Moretus
“De boeken van Plantin gingen de hele wereld rond”

Iris Kockelbergh: “Antwerpen kende in de 16e eeuw niet alleen een enorme economische groei, het was ook een gedroomde plek voor kunstenaars. Zijn schildersschool was uniek en in Antwerpen ontstond de eerste vrije kunstmarkt. Allemaal redenen voor Christoffel Plantin om in 1549 het Franse Tours om te ruilen voor de Scheldestad. Hij was ook onder de indruk van de kwaliteit van de graveurs. Die zijn belangrijk voor de illustraties in je boeken.”

Bijna failliet

“Al vanaf 1480 vind je tal van drukkerijen in Antwerpen. Plantin had hier tientallen concurrenten. Waarom we dan uiteindelijk vooral hém herinneren? Omdat hij een perfectionist was. Hij was alleen tevreden met topkwaliteit. Dat brak hem een paar keer bijna zuur op. Hij investeerde bijvoorbeeld zo hard in de druk van de Polyglot Bijbel dat hij bijna failliet ging.” Maar uiteindelijk leverde deze meertalige uitgave van de bijbel hem de eretitel op van aartsdrukker van de Spaanse koning Filips II.

“Het Antwerpen van de 16e eeuw was een gedroomde plek voor kunstenaars en ondernemers”

Iris Kockelbergh, directeur Museum Plantin-Moretus

Stroomversnelling

“De concurrenten van Plantin specialiseerden zich in één soort uitgave. Maar Plantin drukte zowat alles: religieuze én wetenschappelijke boeken. Sommige werken bleven eeuwenlang een referentie in hun vakgebied. De boeken van Plantin gingen bovendien de hele wereld rond. Hij bracht de boekdrukkunst in een stroomversnelling. Net zoals Steve Jobs de digitale wereld revolutioneerde.”

Nieuwe opstelling voor Museum Plantin-Moretus

Christoffel Plantin was de stamvader van het drukkersgeslacht Plantin-Moretus. De 300-jarige geschiedenis van zijn familie ontdekt u in het Museum Plantin-Moretus, het enige museum ter wereld dat op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. “Vrijdag 30 september opent het gerestaureerde museum opnieuw de deuren met een groot feest. In de nieuwe opstelling brengen we de woning en het atelier van Christoffel Plantin helemaal tot leven. We dompelen u onder in het drukkersleven van de 16e eeuw. Met een selectie van absolute topstukken, maar ook met kleine, alledaagse verhalen.”

→ meer info: www.museumplantinmoretus.be

Binnenkijken in Museum Plantin-Moretus

1/9   top

Deel dit artikel

Meer dan 9.000 creatieve ondernemingen

De Antwerpse creatieve scene is uitzonderlijk rijk. Mode wordt sinds de Antwerpse Zes onlosmakelijk met de stad verbonden. Maar ook alle andere creatieve sectoren zijn sterk vertegenwoordigd en onderling verbonden: design, ICT & nieuwe media, muziek, audiovisueel, reclame & communicatie, printmedia, architectuur en de culturele sector.

inforgrafiek, meer dan 9.000 creatieve ondernemingen in Antwerpen
2/9   top

Deel dit artikel

“Blijf hongerig, blijf gek”

Van flyerontwerper voor stripclubs tot 3D-designer voor Nike

Hij stopte met school op zijn 17e en deed interimjobs in ‘den bouw’. Dat werd hij al snel beu. Daarna maakte Rizon Parein flyers voor Vlaamse discotheken. Hij verruimde zijn horizon en is ondertussen een internationaal bekende 3D-designer, met klanten als Mercedes, Google en Nike. Als een van de vijf curatoren van Born in Antwerp haalt Parein van 22 tot 24 september de grafische wereldtop naar Antwerpen voor OFFF, het grootste designfestival van Europa.

Rizon Parein in zijn Antwerpen
“Het helpt om een stimulerende omgeving te hebben. En dat was Antwerpen voor mij”

Rizon Parein: “Mijn eerste creatieve obsessie was graffiti. Ik dacht er geld mee te verdienen, dus stopte ik met school. Verkeerd gegokt. Uit noodzaak werkte ik vervolgens in de haven en bouwsector. Een fijne tijd, maar niet echt mijn ding. Ik kapte ermee, en om een inkomen te hebben, ontwierp ik flyers voor Antwerpse stripclubs. Daar werkten graffitivrienden van mij als hiphop-dj. Zo breidde ik mijn cliënteel uit naar discotheken. Op den duur maakte ik de flyers van zowat alle Vlaamse discotheken. Dat werd uiteindelijk ook routine.”

Nike

“Gelukkig botste ik op een dag op Tom Muller, een Antwerpse graficus die in Londen werkt. Ik ontdekte er nieuwe uitdagingen. Mijn passie flakkerde weer op. Ik leerde digitaal ontwerpen in 3D en stak zoveel mogelijk op van onlinehandleidingen. Na vijf jaar ruilde ik de flyers in voor de reclamewereld. De internationale erkenning kwam snel. Een heleboel internationale reclameagentschappen belden me op. De laatste jaren werk ik bijna uitsluitend rechtstreeks voor Nike. Een droomjob voor een grafisch designer.”

“Mijn professionele succes heb ik niet achterna gelopen. Het is gewoon stilaan gegroeid”

Rizon Parein, grafisch ontwerper

Antwerpen

“Dat professionele succes heb ik niet achterna gelopen. Het is gewoon stilaan gegroeid. De beste tip om een artistieke carrière uit te bouwen? Die gaf Steve Jobs ooit. Blijf hongerig en blijf gek. Het helpt ook om een stimulerende omgeving te hebben. En dat was Antwerpen voor mij.”

OFFF By Night

“Voor Born in Antwerp ben ik curator van het grafische gedeelte. Mijn hoofdjob is de organisatie van het festival OFFF By Night, van 22 tot 24 september in de Parkloods in Park Spoor Noord. De OFFF’s zijn zowat de Oscars van de grafische sector. Ik nodig twintig sprekers uit, stuk voor stuk toppers uit de creatieve sector. Een voorbeeld? Michael Spoljaric komt naar Antwerpen, creatief directeur van Nike Brand Design. Of Lernert & Sander, bekend van de videoclip Manon van de Jeugd van Tegenwoordig.”

→ meer info: www.offfbynight.be of www.rizon.be

Zo zien de 3D-ontwerpen van Rizon Parein eruit

Zo kweekt Ahad Eshaghzey oesterzwammen van koffieresten

Ahad Eshaghzey, oprichter van het Antwerpse bedrijf Caffungi, gebruikt koffieresten van horecazaken als basis om voedzame oesterzwammen te kweken. In de kelder van het Koninklijk Atheneum Antwerpen produceert hij zijn caffungi: kant-en-klare kits waar u enkel water aan moet toevoegen. Ahad betrekt de leerlingen van de school bij de productie en marketing.

4/9   top

Deel dit artikel

600 jaar creatieve economie

Deze Antwerpenaars hebben de stad op de kaart gezet

Van vader en zoon Appelmans tot de Antwerpse Zes. Al meer dan 600 jaar zetten Antwerpse architecten, kunstenaars, designers en andere creatieve ondernemers de stad op de kaart. Sommige, zoals Rubens en Plantin, zijn wereldberoemd. Andere, zoals Ruckers en Ortelius, moeten het met minder roem stellen, maar hun verdiensten zijn er daarom niet minder om.

1466-1530
Jan en Pieter Appelmans

Jan en Pieter Appelmans: architecten van de kathedraal

Pieter was net als zijn vader Jan Appelmans een van de architecten van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. In 1406 begon hij onder leiding van zijn vader mee te werken aan de bouw ervan. Na de dood van zijn vader zette hij zijn werk voort. Hij tekende de plannen voor twee torens en het zuidelijke gedeelte achter het priesterkoor, dat in 1415 voltooid werd. De kathedraal is met meer dan 350.000 bezoekers per jaar een van de blikvangers van Antwerpen.

1352-1434
Quinten Matsijs

Quinten Matsijs: Vlaamse Primitief

Quinten Matsijs wordt beschouwd als de laatste belangrijke vertegenwoordiger van de Vlaamse Primitieven, een groep kunstschilders uit de Nederlanden. Hij was ook een van de oprichters van de Antwerpse School, een gilde van Antwerpse kunstschilders. Hij schilderde vooral religieuze werken. Op de Handschoenmarkt voor de kathedraal van Antwerpen staat ‘de put van Quinten Metsijs’, een waterput waarvan Matsijs het smeedwerk maakte.

1520-1589
Christoffel Plantin

Christoffel Plantin: aartsdrukker van de koning

In 1555 start Christoffel Plantin als drukker in Antwerpen. Hij bouwde zijn bedrijf uit tot de grootste drukkerij ter wereld. Hij werd tot aartsdrukker van de koning benoemd. Zijn belangrijkste werk is de Biblia Regia, een achtdelige, meertalige uitgave van de Bijbel. Zijn vorstelijke relaties leverden hem ook winstgevende contracten op voor het drukken van religieuze massaproducten.

1525-1569
Pieter Bruegel de Oude

Pieter Bruegel de Oude: populair in heel Europa

Pieter Bruegel de Oude wordt ook de ‘Boeren-Bruegel’ genoemd omdat veel van zijn schilderijen scènes uit het boerenleven afbeelden. Hij was de vader van Pieter Brueghel de Jonge en Jan Brueghel de Oude. Bruegel was lid van de Antwerpse Sint-Lucasgilde en kreeg hier ook zijn opleiding en intellectuele vorming. De etsen en gravures naar zijn tekeningen bleven tot lang na zijn dood populair in heel Europa.

1527-1598
Abraham Ortelius

Abraham Ortelius: uitvinder van de moderne atlas

Na Gerard Mercator, die ook een tijdje in Antwerpen werkte, was Abraham Ortelius de grootste geograaf van zijn tijd. Hij vond ook de moderne atlas uit. Hij zou de eerste in de geschiedenis zijn geweest die opmerkte dat de kustlijnen van de continenten zodanig overeenkomen dat ze van elkaar afgebroken leken te zijn. Hij publiceerde ook de wereldatlas Theatrum Orbis Terrarum, waarin voor het eerst alle West-Europese kaartenkennis van de wereld in één boek werd samengebracht.

1533-1655
Familie Ruckers

Familie Ruckers: de Stradivarius van de klavecimbels

De Ruckersen waren bekende klavecimbelbouwers. Ze droegen aanzienlijk bij tot de technische ontwikkeling van het klavecimbel en waren pioniers in het toevoegen van een tweede klavierbord. Ze worden wereldwijd beschouwd als even belangrijk voor de klavierinstrumenten als vioolbouwer Stradivarius voor de snaarinstrumenten.

1577-1640
Peter Paul Rubens

Peter Paul Rubens: kunstenaar en ondernemer van internationaal allure

Barokschilder, tekenaar en diplomaat. Peter Paul Rubens was het allemaal. Hij verwierf als kunstenaar en ondernemer internationale faam. Rubens werd twee keer geadeld: in 1624 verhief Filips IV van Spanje hem aan het Spaanse hof tot de adel voor zijn diplomatieke missies in de Noordelijke Nederlanden, en in 1630 werd hij door Karel I van Engeland geridderd aan het Engelse hof in Whitehall. In het Rubenshuis bevindt zich zijn Zelfportret.

1594-1657
Clara Peeters

Clara Peeters: pionier van het stilleven

Clara Peeters was een buitenbeentje. Ze was een van de weinige vrouwelijke kunstschilders én een van de pioniers in de ontwikkeling van het stilleven als genre in de vroege 17e eeuw. Haar stillevens – banketjes, visschotels en bloemtuilen – zijn een lust voor het oog. Haar werk maakt deel uit van de Vlaamse barokschilderkunst. In sommige stillevens voegde ze miniatuurzelfportretten toe in het glanzende oppervlak van de kannen en bokalen.

1599-1641
Antoon Van Dyck

Antoon Van Dyck: hofschilder van de Engelse koning

Antoon van Dyck was de beroemdste en meest getalenteerde leerling van Peter Paul Rubens. Hij schilderde vooral portretten, maar ook stukken met een religieus of mythologisch onderwerp. De Engelse koning Karel I toonde enorm veel bewondering en genegenheid voor zijn hofschilder. Dat blijkt ook uit zijn woorden op Van Dyck’s graf in Londen: ‘Anthony van Dyck, who while he lived gave immortality to many’.

1812-1883
Hendrik Conscience

Hendrik Conscience: de man die zijn volk leerde lezen

‘De man die zijn volk leerde lezen’. Deze uitspraak blijft voor eeuwig verbonden aan de Vlaamse schrijver Hendrik Conscience. Hij werkte zich door talent en ijver op tot een volksschrijver die zich bewoog in de artistieke milieus van zijn tijd. Zijn populairste werk, De leeuw van Vlaanderen, droeg sterk bij tot de Vlaamse bewustwording in de 19e eeuw en de groei van de Vlaamse Beweging tot in de 20e eeuw. Naast schrijver was hij ook bestuurder, griffier, redacteur, arrondissementscommissaris en museumconservator.

1863-1957
Henry van de Velde

Henry van de Velde: toonaangevende architect

Henry van de Velde was een Belgische kunstschilder, ontwerper, vormgever en architect. Samen met Victor Horta geldt hij als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de art nouveau. Van de Velde studeerde schilderkunst bij Charles Verlat aan de Kunstacademie in Antwerpen. Vanaf de eerste jaren van de 20e eeuw speelde hij een toonaangevende rol in de architectuur en de decoratieve kunsten.

1882-1960
Willem Elsschot

Willem Elsschot: schrijver en reclameman

Willem Elsschot (pseudoniem van Alfons de Ridder) was een Vlaamse romanschrijver en dichter. Hij schreef poëzie en proza, met als bekendste titels Lijmen/Het been, Kaas en Het dwaallicht. Hij oefende verschillende beroepen uit, zoals secretaris, handelscorrespondent en reclameman. In Antwerpen schreef hij zijn meeste literaire werken, hoewel hij ook in Parijs, Rotterdam en Brussel heeft gewoond en gewerkt. Antwerpen speelt ook een prominente rol in zijn werken.

jaren 1980-heden
De Antwerpse Zes

De Antwerpse Zes: maakten van Antwerpen internationale modestad

Begin jaren tachtig studeerden zes Belgische modeontwerpers af aan de Antwerpse Modeacademie: Marina Yee, Dries Van Noten, Ann Demeulemeester, Dirk Bikkembergs, Walter Van Beirendonck en Dirk Van Saene. In 1986 staken ze met een vrachtwagen de plas over om hun collectie in de prestigieuze British Designer Show in Londen voor te stellen. De pers viel als een blok voor hun ontwerpen. The Antwerp Six zette Antwerpen op de internationale modekaart en effende het pad voor vele andere succesvolle Belgische modeontwerpers.

5/9   top

Deel dit artikel

We Are Kelly: zet uw verhaal om in beeldentaal

Kelly De Meyer is een illustratrice en ‘character designer’. Met haar start-up We are Kelly brengt ze niet voor de hand liggende onderwerpen in beeld. "Ik creëer een eigen beeldentaal volgens het concept of verhaal van de klant."

→ meer info: www.kellydemeyer.com

6/9   top

Deel dit artikel

Van de maan tot de Zuidpool

Deze Antwerpenaars verover(d)en de wereld

Te land, ter zee en in de lucht. Overal ter wereld (en daarbuiten) hebben Antwerpse ontwerpers en ondernemers hun sporen nagelaten. Soms tastbaar, soms niet. De ene dag zit u erop en draagt u het, de andere dag kijkt en luistert u ernaar. Sommige ontroeren, andere beroeren. Maar zelden laten ze iemand onberoerd.

7/9   top

Deel dit artikel

Graffiti-artiest Steve Locatelli:
“Mijn grootste inspiratie is de stad”

Op de Oude Koornmarkt vindt u Artifex, de conceptstore van graffitikunstenaar Steve Locatelli. Hier kunnen graffitifans materiaal en creaties kopen, en inspiratie opdoen. Steve geeft ook workshops aan senioren. Hij wil graffiti ontdoen van het stigma van vandalisme en transformeren tot een volwaardige kunstvorm.

→ meer info: www.artifexgallery.be

8/9   top

Deel dit artikel

Creatieve hotspots in de stad

Creatieve ondernemers en kunstenaars gedijen het best in een inspirerende omgeving, in ontmoetingsruimtes waar kunst, creativiteit en ondernemerschap elkaar terugvinden. We pikten er enkele uit.

StartupVillage Antwerpen, voormalig OCMW-gebouw

StartupVillage

Jonge innovatieve ondernemers krijgen sinds de zomer van 2016 onderdak in StartupVillage, in de voormalige OCMW-gebouwen in de Lange Gasthuisstraat. Hier vinden start-ups, grote bedrijven, mentors en investeerders elkaar terug. StartupVillage is het vlaggenschipgebouw van de stad Antwerpen. Een plaats van waaruit de stad en haar start-ups nieuwe internationale businesscontacten leggen. StartupVillage komt ook tegemoet aan de nood aan betaalbare ruimte voor startende bedrijven.

Lange Gasthuisstraat 29-31

www.ondernemeninantwerpen.be

map
deSingel gebouwen nabij de Antwerpse ring

deSingel internationale kunstcampus

deSingel is een open huis voor hedendaagse en internationale kunst. U vindt er vier kunstdisciplines onder hetzelfde dak: architectuur, dans, muziek en theater. Het accent ligt op hedendaagse kunst, baanbrekende producties en hedendaagse interpretaties van klassieke werken uit het repertoire. Onder meer Sidi Larbi Cherkaoui en ChampdAction hebben hier hun thuisbasis. Er zijn twee grote zalen en diverse kleinere zalen. In het gebouw vindt u ook het Conservatorium van Antwerpen, het Vlaams Architectuurinstituut en Radio 2 Antwerpen.

Desguinlei 25

www.desingel.be

map
studenten aan het Conservatorium Antwerpen

Koninklijk Conservatorium Antwerpen

Het Koninklijk Conservatorium Antwerpen leidt een 600-tal studenten op, waarvan ongeveer een kwart afkomstig is uit het buitenland. Hier kunnen ze opleidingen in Dans, Drama en Muziek volgen. Deze combinatie van opleidingen is uniek in België. Hierdoor kunnen ze diverse en vernieuwende artistieke vormen beoefenen en samenwerken met verschillende professionele partners. De studenten en docenten tonen hun werk regelmatig aan het publiek tijdens voorstellingen en concerten, die meestal gratis zijn.

Desguinlei 25

www.ap.be
facebook

map
prachtig binnenzicht gebouw ModeNatie, het hart van de  Antwerpse modebuurt

ModeNatie

De ModeNatie bevindt zich in het hart van de Antwerpse modebuurt. Dit gebouw huisvest verschillende partners in de modewereld. De naam verwijst naar de Antwerpse havenbedrijven (naties) die zich groepeerden rond een bepaald product of een bepaalde organisatie. Behalve het ModeMuseum en het Flanders Fashion Institute (FFI) vindt u hier de afdeling Mode van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. Niet alleen de Antwerpse Zes studeerde hier, de modeafdeling bracht ook namen voort als Martin Margiela, Bruno Pieters, Tim Van Steenbergen, Anna Heylen, Christian Wijnants, Veronique Branquinho en het duo achter A.F. Vandevorst. De Antwerpse Modeafdeling staat op de vierde plaats van de ‘Global Fashion Schools’-ranking van alle modeopleidingen ter wereld.

Lange Gasthuisstraat 29-31

www.momu.be
www.ffi.be
www.ap.be

map
binnenzicht Koninklijke Academie voor Schone Kunsten

Koninklijke Academie voor Schone Kunsten

De Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen maakt deel uit van de AP Hogeschool. De hoofdzetel bevindt zich in de Mutsaardstraat. Ze biedt bachelor- en masteropleidingen aan in de beeldende kunsten. De Academie bestaat sinds 1664 en is na Rome, Parijs en Firenze de vierde oudste kunstacademie van Europa. De oprichting van de Academie vond plaats in de periode waarin Antwerpen na de Tachtigjarige Oorlog en de sluiting van de Schelde haar betekenis als handels- en kunstencentrum was kwijtgespeeld. De oud-deken van het Sint-Lucasgilde, David Teniers de Jonge, richtte de Antwerpse Academie op.

Mutsaardstraat 31

www.ap.be/koninklijke-academie

map
Terras designcenter de Winkelhaak

Designcenter | De Winkelhaak

Nabij het Centraal Station ligt Designcenter De Winkelhaak, een ‘broedmachine’ voor creatief ondernemerschap. Hier krijgen starters en ambitieuze groeibedrijven coworking op maat aangeboden. Naast ateliers en diensten voor architecten en freelanceontwerpers zijn hier ook vergaderzalen, een eigenwijze designshop, een tentoonstellingsruimte, een evenementenzaal en - naar eigen zeggen - de beste koffiebar van heel Antwerpen.

Lange Winkelhaakstraat 26

www.winkelhaak.be

map
DE Studio, het voormalig gebouw van de Studio Herman Teirlinck

DE Studio

In 2011 kocht de provincie Antwerpen het voormalige gebouw van de Studio Herman Teirlinck. Het jongerenkunsthuis Villanella kreeg het statige gebouw in erfpacht en doopte het om tot DE Studio, een podium voor jong publiek en een centrum voor jong talent. Hier kan u wekelijks kindervoorstellingen van topniveau zien. Onder meer Villanella, Theater FroeFroe, Laika, Zonzo Compagnie, Tuning People en Theater De Spiegel creëren en spelen hier voorstellingen. Maar er is ook plaats voor literatuur, dans, nieuwe media, film, concerten, debatten en feesten. DE Studio is bovenal een Antwerps centrum voor jong talent. Villanella organiseert in het gebouw festivals, workshops en masterclasses voor jonge creatievelingen uit verschillende kunstendisciplines.

Maarschalk Gerardstraat 4

www.destudio.com

map
Mekanik Strip, de stripzaak in Vlaanderen

Mekanik Strip

Mekanik Strip is de grootste comicbookstore-stripwinkel van de Benelux. Een begrip in Antwerpen en omstreken. Hier vindt u alles terug dat met het (internationale) beeldverhaal te maken heeft: comics, manga, Europese strips … Elke stripliefhebber kan hier terecht. In deze gigantische shop ontdekt u steeds wat er leeft in de popculturescene, aangevuld met knappe toys en merchandise van ieders favoriete superhelden, filmklassiekers en stripfiguren. Op de eerste verdieping vindt regelmatig een expo plaats van lokale, talentvolle illustratoren. U kan er ook verpozen op het stadsterras. Linda Torfs en Jan Van Damme richtten deze zaak op in 1983. Sindsdien groeide de winkel uit tot een fenomeen in de stripwereld en de stad. Een paar jaar geleden namen twee Antwerpse stripfanaten, Jens Lambrigts en vriendin Kim Wuyts, de zaak over en zetten de koers voort.

Sint-Jacobsmarkt 73

www.mekanik-strip.be

map
Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny in de Antwerpse Opera

Opera Ballet Vlaanderen

Kunsthuis verenigt de Vlaamse Opera en het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, die in 2014 met elkaar fuseerden tot Opera Vlaanderen Ballet Vlaanderen. De bekende Antwerpse choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui en de Hongaar Tamas Moricz vormen de artistieke directie van Ballet Vlaanderen. Aviel Cahn is artistiek directeur van Opera Vlaanderen. Ballet Vlaanderen is het enige klassieke balletgezelschap in België. Het werd in 1969 opgericht door Jeanne Brabants. Ballet Vlaanderen heeft zijn permanente basis in Theater 't Eilandje in Antwerpen. Componist Peter Benoit en ex-burgemeester Jan Van Rijswijck liggen aan de basis van het neobarokke operagebouw in Antwerpen, dat in 1907 ingehuldigd werd. In het seizoen 2016-2017 vinden hier zeven opera- en vier balletproducties plaats en tal van concerten en kindervoorstellingen.

Kattendijkdok-Westkaai 16 / Frankrijklei 1

www.operaballet.be

map
student Sint-Lucas Antwerpen in actie

Sint Lucas Antwerpen

Sint Lucas Antwerpen, school of arts, biedt drie afstudeerrichtingen aan: Grafisch Ontwerp, Vrije Kunsten en Juweelontwerp | Edelsmeedkunst. Wat de studenten ook maken, steeds worden ze geconfronteerd met twee belangrijke vragen: ‘Is dit wel wat ik wil?’ en ‘Heeft iemand hier boodschap aan?’ Sint Lucas Antwerpen neemt de twee vragen serieus in het onderwijs en vindt dat ze uitdagende keuzes en genereuze mogelijkheden bieden. Sint Lucas Antwerpen maakt deel uit van de Karel de Grote Hogeschool.

Sint-Jozefstraat 35 / Kerkstraat 45

www.sintlucasantwerpen.be

map
Bourlaschouwburg Antwerpen

Toneelhuis

Het Antwerpse theatergezelschap Toneelhuis ontstond in 1998 na een fusie tussen de Koninklijke Nederlandse Schouwburg en de Blauwe Maandag Compagnie. Sinds het aantreden van Guy Cassiers in 2006 als artistiek leider ontwikkelde Toneelhuis zich als een plek van het verschil. Naast Cassiers creëren een zestal andere artiesten er hun werk. Op dit moment gaat het om Olympique Dramatique, Bart Meuleman, Abke Haring, Benjamin Verdonck, FC Bergman en Mokhallad Rasem. Het verschil tussen deze makers weerspiegelt de verscheidenheid die kenmerkend is voor de stad en de wereld waarin Toneelhuis zijn voedingsbodem vindt. Het Toneelhuis beschouwt Antwerpen als zijn artistieke biotoop, met de negentiende-eeuwse Bourlaschouwburg als thuishaven. Maar daarnaast reist het Toneelhuis steeds vaker buiten de landsgrenzen.

Komedieplaats 18

www.toneelhuis.be

map
9/9   top

Deel dit artikel