Daarom is Antwerpen een creatieve hotspot

Telt Antwerpen per vierkante kilometer het hoogste aantal creatieve mensen ter wereld? De stad staat sowieso wereldwijd bekend als een centrum van creativiteit en innovatief ondernemerschap. Creatief talent studeert, start en groeit in Antwerpen, waarna het zijn vleugels uitslaat naar het buitenland. ‘Born in Antwerp’ zet al die inspirerende ondernemers en hun ideeën in de kijker.

"Drie jaar geleden stelde ik voor om van Antwerpen de 'creative capital of Europe' te maken."
Top
1/6

“Creativiteit is een economisch basisingrediënt”

Ex-reclamemaker Guillaume Van der Stichelen over Antwerpen als creatief brandpunt

“De diamant, de haven, de industrie: allemaal mooi. Maar de échte Antwerpse economie? Dat is de creatie.” Aan het woord is ex­-reclameman, schrijver en – wat ons betreft ­– visionair Guillaume Van der Stighelen. Hoezo, creativiteit is de toekomst voor Antwerpen? “Mensen betalen steeds meer centen voor ... beleving. En daar hebben Chinezen of Indiërs geen kaas van gegeten.”

Guillaume Van der Stighelen: “Jij en ik, we zijn allemaal consumenten. We genieten zoveel mogelijk van de producten die we aanschaffen. En daarom willen we graag die producten ook beleven. Begrijp je? Ik geef een voorbeeld. Stel: we zitten op café en ik bestel een cappuccino. Wel, als de ober een blaadje tekent op mijn schuim, creëert hij beleving. Cappuccino’s met figuurtjes kosten gemiddeld vele procenten meer. Die procenten, dát is de meerwaarde van creativiteit. En daar betalen we veelvouden van de kostprijs voor. Neem nu dat kopje koffie. Drink dat op het San Marcoplein in Venetië, en je betaalt 15 euro. Gewoon omdat creatieve architecten daar ooit mooie gebouwen hebben neergezet!”

De kracht van verbeelding

Guillaume Van der Stighelen: “In Antwerpen zien we de economie nog te veel door een oude bril. Met de diamant, de industrie en de haven als drijvende krachten. Da’s nog altijd mooi, maar het mag de opkomst van de economie van de beleving niet verhinderen. Nu is creativiteit voor velen nog altijd een hobby. Dat doe je ná je werk. Terwijl creativiteit een economisch basisingrediënt geworden is. Een ingrediënt waarvoor we wél vruchtbare grond hebben. Antwerpen telt 9.000 creatieve bedrijven. 9.000! Die hebben we nodig in de toekomst. Want Saoedi­-Arabië heeft misschien wel olie, en China miljoenen fabrieken, maar wij hebben verbeelding.”

Kopenhagen

Guillaume Van der Stighelen: “Ben je al ooit in Kopenhagen geweest? Mijn favoriete stad. Daar lééft de creativiteit. Dat voel je wanneer je over straat loopt. En in Antwerpen? Daar komt het ook goed. We staan qua mentaliteit voor op steden als Londen of Madrid. Tachtig procent van de standbeelden daar zijn van militaire bevelhebbers. En bij ons staan Rubens, Van Dyck en Elsschot in de straten. Dat zegt heel veel ...”

Born in Antwerp

Guillaume Van der Stighelen: “Drie jaar geleden speechte ik over creatief ondernemen in Studio Herman Teirlinck. Ik stelde voor om van Antwerpen de ‘creative capital of Europe’ te maken. Ik gaf drie concrete aanbevelingen: geef die titel achteraf door aan andere steden, organiseer jaarlijks een Open Creatieve Bedrijvendag en maak in het onderwijs van creativiteit een écht vak. Aan die speech wijdde Gazet van Antwerpen toen een reeks. En ik hoop stiekem dat de speech ook een zaadje plantte voor Born in Antwerp. Dat is een fantastisch én broodnodig project. Want de creativiteit kan in Antwerpen alle mogelijke steun gebruiken.”

Volg Guillaume Van der Stighelen op Twitter.

“We staan qua mentaliteit voor op steden als Londen of Madrid”

Guillaume Van der Stichelen
Schrijver, creatieve duizendpoot en ex-reclamemaker
Top
2/6

Kledingbibliotheek Les ReBelles d’Anvers

Kledingstukken lenen van topdesigners voor een betaalbare prijs

De eerste Belgische kledingbibliotheek ligt in Antwerpen. Bij Les ReBelles d'Anvers in de Begijnenstraat leent u duurzame (Belgische) modestukken voor een betaalbare prijs.

www.lesrebellesdanvers.be

Top
3/6

“Knoop alleen het bovenste knoopje dicht”

In 5 stappen naar een uniek pak op maat bij Café Costume

Als het op kledij aankomt, staat de schrijver van dit stuk bekend als een sukkel. Gestreepte truien combineren met geruite hemden, dat type. Daarom mocht hij een afspraak maken bij Café Costume. Bij dit Antwerpse familiebedrijf laat u een pak op maat maken. Samen met de tailors kiest u zelf de stof, snit en afwerking, tot het kleinste knoopje toe. Net als bij een menu in een restaurant.

  • STAP 1: EEN AFSPRAAK MAKEN 1/5

    Ive: “Ik heb een afspraak gemaakt bij Café Costume. Dat kan via de website of per telefoon. Mijn tailor komt me tegemoet. Jens (26) serveert me een heerlijke kop koffie. Ik voel me koning. En het volgende anderhalf uurtje bén ik dat ook. Café Costume verwent de mannen die een pak op maat laten maken. Voor een speciale gelegenheid als een trouw of een communiefeest, of voor zaken. Of om de garderobe te verrijken.”

  • STAP 2: DE STOFFEN KIEZEN 2/5

    Jens: “Al tijdens de koffie polsen we naar je voorkeuren. In welke stof wil je jouw pak? Dat is de belangrijkste vraag. Je kiest uit zo’n 18.000 staaltjes. Katoen of linnen? Wol of zijde? Of een mix? En welk motief wil je? We geven je uiteraard ook raad over kleuren en stoffen. Wol kreukt bijvoorbeeld veel minder dan katoen. Hoeveel een pak hier kost? De basisprijs voor een vest en een broek is 590 euro.”

  • STAP 3: DE VOERING EN AFWERKING KIEZEN 3/5

    Jens: “Alles is bij ons op maat. En onze voeringen? Die zijn kunst. Letterlijk. Want we werken graag samen met kunstenaars. Café Costume heeft sinds kort zelfs een René Magritte­-collectie! Je kan uiteraard ook voor een klassieke voering gaan. Na ongeveer twintig minuten heb je dan het materiaal voor je pak gekozen. Inclusief de afwerking met knopen en zakjes.”

  • STAP 4: DE MATEN METEN 4/5

    Jens: “Loop even mee naar het pashokje. Daar krijg je van mij schoenen van Café Costume, een wit hemd en een grijs pak. Eigenlijk is dat een soort pasvorm. Op basis daarvan nemen we de maten voor je échte pak. Dat laten we maken in het familie­atelier van mede­-eigenaar Bruno Van Gils. Hij behoort tot een derde generatie kostuummakers. Hmmm... Pas dit blauw pak eens. Die pasvorm staat je waarschijnlijk beter.”

  • STAP 5: DE KNOOP DOORHAKKEN 5/5

    Jens: “Ik geef je nog enkele tips mee. Knoop alleen het bovenste knoopje van je vest dicht. En de mouwen van je hemd moeten altijd een stukje voorbij de mouwen van je vest komen. Voila, klaar. Een das of een strik om alles helemaal áf te maken? Een strikje. Dat ziet er goed uit. Bekijk jezelf gerust eens in de spiegel. Bevalt dit pak je? Dan laten we het voor jou op maat maken, in de juiste stof en helemaal aangepast aan jouw wensen. Na vier tot zes weken kom je dan jouw pak ophalen.”

Top
4/6

Het Geluidshuis:
luisterverhalen voor klein en groot

Vergeet 3D, hd­tv of touchscreens. Soms hebt u enkel uw oren nodig om met uw gezin van iets moois te genieten. De Antwerpse studio Het Geluidshuis maakt vertrouwde verhalen weer hip, laat ze inspreken door topacteurs als Tom Van Dyck en Koen de Graeve, en doorspekt ze met geanimeerde liedjes. Eigenlijk zijn de verhalen van Het Geluidshuis voor kinderen, maar ouders luisteren maar al te graag mee omdat ze zo grappig zijn.

Luister maar eens naar deze vier geluidsfragmenten uit het Heerlijk Hoorspel De Wilde Zwanen. Prinses Elisa is helemaal de kluts kwijt wanneer haar elf broers worden omgetoverd in zwanen. Alleen door elf hemden te vlechten van brandnetels kan ze de betovering van haar stoute stiefmoeder doorbreken ... Met de stemmen van onder meer Warre Borgmans, Geert Van Rampelberg, Mark Uytterhoeven en Amaryllis Uitterlinden.

De Wilde Zwanen

Proloog
  • 1. Proloog 01:51
  • 2. Boerin + Liedje 01:38
  • 3. Terminator 01:11
  • 4. Spokenfuif 01:56

Benieuwd hoe het er achter de schermen aan toegaat bij zo’n opname? Bekijk dan de grappige beeldfragmenten van de opnames van De Wilde Zwanen.

Top
5/6

Antwerpen vindingrijk

Deze uitvindingen zagen het levenslicht in Antwerpen

Van Bolleke Koninck tot Bonbons Napoleon, van ratten die levens redden tot skateboards die peuters vervoeren. Sommige ideeën ontstonden in de keuken of de kelder, andere aan de universiteit of de hogeschool. Allemaal hebben ze Antwerpen als geboortestad.

Top
6/6

Okapi’s kweken in Antwerpen

Zo helpt de Zoo deze diersoort overleven

De okapi is een bedreigde diersoort. De Antwerpse Zoo coördineert het Europese kweekprogramma dat deze diersoort in stand moet houden.

Benieuwd naar meer Antwerpse creatieve koppen en straffe scheppingen? Download de app Born in Antwerp gratis in de Google Play Store of de App Store (iOS).