Contacteer stad Antwerpen

Begraafplaats Antwerpen - Schoonselhof

Het Schoonselhof is een parkbegraafplaats die beschermd is als landschap en als monument. Het wordt vaak het ‘Antwerpse Père-Lachaise’ genoemd vanwege de vele historische grafmonumenten en graven van beroemde personen zoals Paul Van Ostaijen, Ferre Grignard, Lode Craeybeckx of Peter Benoit. Je bezoekt er de militaire ereperken met onder andere de Commonwealth War Graves of wandelt in de prachtige Franse en Engelse tuinen aan het kasteel.


Locatie

Begraafplaats Schoonselhof

Een oase van rust

Het Schoonselhof is een oase van rust. Met zijn uitbundig groen, vijvers en grachten is dit een aangenaam en ‘levend’ begraafpark. De bezoekers zijn zowel wandelaars die van het park en het funerair erfgoed genieten, als mensen die een overledene komen gedenken. Het park wordt ecologisch beheerd. Zo begrazen schapen de grachtkanten van het park tijdens de zomer.

Wandelingen op het Schoonselhof

  • Op het Schoonselhof kan je verschillende themawandelingen volgen. De wandelingen vind je terug in de Erfgoed App.
    Download de app op je smartphone via Google Play (Android) of de App Store (Apple). Via de app selecteer je de gewenste wandeling. De app wijst je de weg en aan de hand van tekst- en geluidsfragmenten, foto’s en filmpjes komen de verhalen van de overledenen en de geschiedenis van de stad tot leven. 
  • Van enkele wandelingen is ook een mooie gratis brochure beschikbaar.  Die vind je aan het onthaal en in de brochurehouders aan de hoofdingang.

Wandelingen met de app

  • Schoonselhof Beroemd
    Op het Schoonselhof, het Antwerpse Père Lachaise, kregen heel wat bekende Antwerpenaren hun laatste rustplaats. De wandeling Schoonselhof Beroemd neemt je mee op een tocht door de tijd en door de geschiedenis van de stad. 
     
  • Schoonselhof '14 - '18
    Op het Schoonselhof en op de militaire begraafplaats liggen heel wat slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog begraven. Tijdens de wandeling Schoonselhof '14 - '18 maak je kennis met 10 markante en persoonlijke verhalen uit de Groote Oorlog. 
     
  • Antwerpen Herdenkt – Vanuit het graf
    De wandeling kadert in het herdenkingsbeleid dat de stad voert rond de Tweede Wereldoorlog. De route leidt de bezoekers langs opmerkelijke graven van mensen op wiens leven WO II een grote impact had.
     
  • Schone Kunsten op het Schoonselhof  
    Ter gelegenheid van de heropening van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen is er een boeiende wandeling langs de laatste rustplaats van 15 bekende en verrassend onbekende schilders uit de KMSKA-collectie. Bij elk graf maak je kennis met het leven en het werk van de schilder en met de Antwerpse kunstscene van de 19de en 20ste eeuw.

Volg deze 4 wandelingen met de Erfgoed App.

 

Gedichtenwandeling: Zo spreken de doden

Verspreid op begraafplaats Schoonselhof vind je 19 inspirerende gedichten. Het zijn teksten van dichters die hun laatste rustplaats vonden op het Schoonselhof, zoals Paul van Ostaijen, Maurice Gilliams, Willem Elsschot en Gust Gils. Voormalig stadsdichter Bernard Dewulf selecteerde de gedichten van deze gedichtenwandeling.

Zoektocht: Ereburgers op het Schoonselhof

Tijdens deze zoektocht op de ereperken van het Schoonselhof maak je kennis met vele bekende personen die er begraven liggen en wandel je langsheen de bijzondere grafmonumenten. 
Volg deze wandeling met de brochure:

Ereburgers_schoonselhof_zoektocht.pdf

Antwoorden_zoektocht_ereburgers_Schoonselhof.pdf

Loopparcours

Het park heeft een parcours langs dreven op niet-verharde ondergrond.

 

Toegankelijkheid begraafplaatsen

Mag ik met de auto op de begraafplaats?

Op begraafplaats Schoonselhof is autoverkeer toegelaten omwille van de grootte van het domein. Het is enkel toegelaten tussen 8 en 16 uur
Volg deze richtlijnen: 

  • Je rijdt met aangepaste snelheid die rouwenden en bezoekers niet stoort. 
  • Je hebt een bestemming op de begraafplaats, je gebruikt de weg dus niet om file op de openbare weg te omzeilen. 
  • Uitvaartstoeten hebben altijd voorrang en mogen niet gehinderd of doorkruist worden. 
  • Je parkeert op de baan en niet in de graskanten. Op deze manier blijven ook de graskanten mooi en dragen ze bij tot een respectvolle uitstraling van de begraafplaats.

Mag ik met de hond op de begraafplaats?
Honden aan de leiband (van maximum 1,5 meter) zijn welkom op de begraafplaatsen.

 

Zijn er kraantjes op de begraafplaats?

Op de begraafplaats zijn vorstvrije kraantjes die je het hele jaar door kan gebruiken. 
Waar? Bekijk het plannetje in onze brochure. De brochurehouders vind je:  

  • Bij de hoofdingang. 
  • Tussen strooiweide Platanendreef en de parking van Pontes, vlakbij de informatiezuil. 
Schoonselhof
Blijf op de hoogte
Wil je weten wanneer een rustplaats einde termijn is? Krijg je graag de laatste nieuwtjes over een begraafplaats? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief.