Veelgestelde vragen over containerparken

Hoe ziet mijn bezoek aan een containerpark eruit sinds 1 januari 2015? 
Binnenkomen op het containerpark doet u met uw identiteitskaart. U moet vervolgens op de automaat aangeven welk afval u precies komt binnen leveren. Indien u steenpuin of grof huisvuil binnenbrengt zal u hiervoor een prijs aangerekend worden (20 euro voor een kubieke meter grof vuil, 37,50 euro voor een kubieke meter steenpuin). De automaat print vervolgens een ticket uit, dat u achter de voorruit van uw wagen legt. Vervolgens kunt u het meegevoerde afval binnen leveren in de juiste containers. Aan de uitgang van het park staat een betaalautomaat waar u betaalt met bancontact (cash geld wordt niet aanvaard). Na betaling kunt u buiten rijden. Indien u niet betaalt, zal er u per postfacturatie (en tegen een meerkost van 10 euro) een overschrijving toegezonden worden. 

Zijn de containerparken open op feest- en brugdagen?
De parken zijn gesloten op feestdagen, maar wel open op brugdagen. De sluitingsdagen worden altijd ruim op tijd aangekondigd in de containerparken en op deze website.

Ik kom maar vijf keer per jaar naar het containerpark, mag ik dan niet wat meer brengen?
Nee, per dag zijn er maxima voor het afval dat u mag binnenbrengen, ongeacht of u nu eenmaal per week of eenmaal per jaar komt. Deze beperking geldt in alle parken: u mag uw teveel aan afval dus niet naar een ander park brengen.

Wat doe ik met medicijnen? 
Vervallen medicijnen en resten van medicijnen moeten teruggebracht worden naar de apotheek. Kartonnen doosjes en bijsluiters moeten vooraf verwijderd worden en bij het papier & karton gesorteerd worden. Medicijnen zijn geen KGA.

Wat met zonnepanelen?
Op zonnepanelen geldt een aanvaardingsplicht. Indien er nieuwe zonnepanelen geplaatst worden, is de installateur verplicht de oude zonnepanelen mee te nemen.

Indien er geen nieuwe zonnepanelen geplaatst worden, dan dient dit gebracht te worden naar een PV-cycle -inzamelpunt voor zonnepanelen.

http://www.pvcycle.be/diensten/inzameling-zonnepanelen/

Waarom mag er geen vlak glas in de glasbol?
Vlak glas van ramen, spiegelglas e.d. is een ander soort glas dan dat van flessen en bokalen. De verwerking gebeurt dan ook op een andere manier.

Wat is precies grofvuil?
Afval dat niet in een restafvalzak kan, en dat niet meer kan gerecycleerd worden, is grofvuil. Dit afval mag in de grofvuilcontainer. Kleiner afval hoort in de restafvalzak of -container, en hoort niet thuis in het containerpark. Als er afval onterecht in de grofvuilcontainer wordt gedumpt, lopen de stort- en verwerkingskosten veel te hoog op. Als u twijfelt, vraag dan hulp aan de toezichter van het containerpark. Hij kan u vertellen of het afval bij het grofvuil hoort, of in een andere container. Vanaf 1/1/2015 betaalt u voor het binnenbrengen van grofvuil op het containerpark.

Waarom moet ik mijn identiteitskaart tonen?
De containerparken zijn enkel toegankelijk voor inwoners van Antwerpen. Om dit te kunnen controleren moet elke bezoeker zijn identiteitskaart in de toegangszuil steken.

Waarom staan er slagbomen aan sommige parken?
Op dit ogenblik staan er slagbomen aan enkele parken, binnen enkele maanden heeft elk park een slagboom met toegangszuil. U kunt deze slagboom openen met uw identiteitskaart of toegangspas. Hierdoor is betere controle mogelijk. U hoeft dan uw identiteitskaart niet meer te tonen, en ook de hoogtebegrenzers verdwijnen op termijn.

Moet de handelaar mijn oud tv-toestel terugnemen?
Sinds 1 juli 2001 bestaat de terugnameplicht. Dit betekent dat de handelaar een afgedankt elektrotoestel moet terugnemen indien u een nieuw koopt. Dit geldt voor alle elektrische en elektronische toestellen: bij aankoop van een gelijkaardig nieuw toestel is de handelaar verplicht het oude terug te nemen. Wanneer een toestel nog in goede staat is, kan u het ook naar De Kringwinkel brengen of laten ophalen.

Wat doe ik met munitie?
Als u in het bezit bent van munitie die moet verwijderd worden, moet u contact opnemen met de politie op het nummer 101 (voor dringende gevallen) of de blauwe lijn op het nummer 0800 123 12.

Wat doe ik met asbest?
Elk containerpark heeft een aparte container voor gebonden asbest. U moet dit voorzichtig behandelen: niet in stukken breken, niet mee gooien. De toezichters hebben een opleiding gehad, en weten hoe ze met asbest moeten omgaan.

Asbest in ongebonden toestand is zeer gevaarlijk. Dit asbest mag u niet naar het containerpark brengen. Hiervoor moet u een beroep doen op erkende verwerkers.

Dit artikel is gedeeld door