Contacteer stad Antwerpen

Museum Plantin-Moretus / Prentenkabinet

Dit museum is uniek in zijn soort: Christoffel Plantin was een van de belangrijkste drukkers-uitgevers van de 16de eeuw en de familieonderneming bestond gedurende drie eeuwen.

Museum Plantin-Moretus: onder meer de drukkerij is Unesco Werelderfgoed, foto Joris Luyten
Museum Plantin-Moretus: Portret van Christoffel Plantin door Peter Paul Rubens  © Stefan Dewickere
Portret van Christoffel Plantin door Peter Paul Rubens

Het Museum Plantin-Moretus is een unieke combinatie van een statige patriciërswoning met een prachtige collectie en een authentiek bedrijf. De stijlkamers weerspiegelen ‘leven en werk’ van een van Antwerpens rijkste ondernemersfamilies. Het drukkersatelier was, met de letterkamer, het kloppende hart van het bedrijf. De drukkerij werd in 1580 in gebruik genomen. Ze is, net als het bedrijfsarchief, door de Unesco erkend als cultureel werelderfgoed.

Het Prentenkabinet beschikt over een rijke verzameling oude tekeningen en grafiek van Antwerpse meesters van de 16de tot 18de eeuw. Daarnaast zijn de belangrijkste Antwerpse kunstenaars in de moderne en hedendaagse collecties grafiek en tekeningen vertegenwoordigd.

Het museum is een ontmoetingsplek voor wetenschappers vanwege zijn prachtige prentenkabinet en het kenniscentrum voor druktechnieken.

 

 

 

 

Marker

Dit artikel is gedeeld door