Contacteer stad Antwerpen

Tip 2: Hou uw buren te vriend

Stadstuinen Antwerpen

Hoe vermijdt u hinder voor de buren?

Uw buren kunnen meegenieten van uw bomen als u ze gezond houdt en goed verzorgt. 
Een zieke boom krijgt vervelende bijverschijnselen, zoals vervroegde bladval of afvallende dode takken.

Doen!

Laat grote of oudere bomen geregeld controleren door een ETW* gecertificeerde boomverzorger. Zo voorkomt u hinder voor uzelf en problemen met de buren.

Hoe hoog mag een boom groeien?

Er bestaan geen regels over de hoogte of breedte van een boom, wel regels die bepalen waar u een boom mag planten. Een hoogstamboom moet twee meter van de perceelsgrens staan. Een struik 50 cm. Moet u alle bomen die dichter staan zomaar afzagen? Zeker niet. Hebben de buren geen bezwaar of staat de boom er minstens  dertig jaar, dan heeft hij zijn standplaats verworven.

Doen!

Plant nieuwe bomen volgens de regels: minstens twee meter van de scheiding met uw buren. Zo voorkomt u discussie als de boom groter wordt.

Wat doet u met overhangende takken?

Bomen groeien niet enkel in de hoogte, maar ook in de breedte. Een boom probeert zijn bladmassa zoveel mogelijk te vergroten en daarvoor heeft hij veel en lange takken nodig. Bij bomen die dicht bij de perceelsgrens staan, kunnen er takken over de tuin van de buren groeien. Als de buren meegenieten van uw boom is dat leuk, maar het kan ook hinderlijk zijn als de takken tegen gebouwen komen of de tuin helemaal overschaduwen.

Doen!

  • Als buren last hebben van overhangende takken, kan u de boom gemakkelijk snoeien.
  • Hou rekening met de buren én de boom. Snoei tijdig en regelmatig en wacht niet tot er ruzie is.
  • Zaag niet alle overhangende takken af, maar laat uw boom vakkundig snoeien door een gecertificeerde boomverzorger.

Omzagen of snoeien?

Bomen hebben heel wat voordelen voor uzelf, voor de buren en voor de omgeving. Kleine ongemakken kunnen gemakkelijk aangepakt worden door goede boomverzorging of door snoei. Drastische snoei is soms heel nadelig voor de boom. Grijp tijdig in als er hinder ontstaat of probeer het te voorkomen. 

Doen!

  • Een discussie met uw buren over een boom? Vraag hulp van een gecertificeerde boomverzorger. Met kleine ingrepen kan u veel hinder en wrevel voorkomen. 

Hoe voorkomt u dat uw boom omvalt?

Een grote boom valt niet zomaar. Als het gebeurt, kan het wel veel schade veroorzaken. Grote bomen laat u best elke vijf jaar nakijken. Oude bomen iets vaker.

Doen!

Laat uw boom regelmatig controleren door een gecertificeerde boomverzorger. Ook al is er niets mis. Voorkomen is beter dan genezen.

Aansprakelijkheid

Als u bomen in uw tuin hebt, bent u aansprakelijk voor schade door deze bomen.

U bent aansprakelijk voor de goederen waarvan u de eigenaar of bewaarder bent. Daaronder vallen onder andere de bomen in uw tuin, ook als u huurder bent. Als uw boom op het dak van de buren valt, moet u met andere woorden die schade vergoeden.

Doen!

Zorg voor een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid (‘familiale verzekering’). Deze verzekering vergoedt de schade die u of iemand van uw gezin aan derden veroorzaakt. Dat geldt ook voor uw huisdieren of uw bomen.

Uw brandverzekering komt niet tussen wanneer uw boom op het huis van uw buur terecht komt. Uw brandverzekering komt wel tussen wanneer uw boom op uw eigen dak valt. En als uw (gezonde) boom door een storm op het dak van uw buur terecht komt, is het de brandverzekering van uw buurman die de schade zal vergoeden.

Voorkomen is beter dan genezen. Laat de verzorging van uw bomen niet achterwege ‘omdat u verzekerd bent’. Schade is voor niemand prettig. Bovendien kunnen vallende takken of bomen ook ernstige lichamelijke schade veroorzaken. Draag daarom zorg voor uw bomen en laat ze regelmatig nazien.

* ETW: European Tree Worker  voert vooral werken uit en heeft voldoende kennis om eenvoudige onderzoeken uit te voeren.