Feesten in AntwerpenJan Steylemans

Fuiven, feesten en evenementen organiseren

Wil je met wat vrienden, of met je vereniging, een feestje organiseren? Ga je hier inkom voor vragen, en is het dus niet de bedoeling om hier subsidies voor aan te vragen? Dan ben je op deze pagina aan het juiste adres voor alle informatie en tips om een geslaagd feest te organiseren in Antwerpen. 

Locatie kiezen (binnen of buiten)

Nog op zoek naar de ideale zaal voor je feestje? Check deze pagina's:

Organiseer je een evenement op de openbare weg of domein?

Dan moet je toestemming vragen aan het College van Burgemeester en Schepenen. Je vraagt hiervoor een toelating aan bij het evenemententeam van stad Antwerpen. Op deze pagina vind je alle informatie over

Materiaal huren

Je kan bij verschillende instanties terecht om materiaal te huren. Hier enkele organisaties opgesomd:

Muziek spelen

Wordt er muziek gedraaid op je fuif of feest? Check dan zeker deze websites:

  • SABAM: vraag online je licentie aan
  • Billijke vergoeding: moet betaald worden voor het publieke gebruik van het muziekrepertoire van de uitvoerende kunstenaars en producenten
  • Vi.be: brengt je in contact met nieuw lokaal talent

Verzekeringen

Ook al neem je als organisator de nodige voorzorgen, toch kan er altijd iets misgaan. Om je in te
dekken tegen de verschillende risico's die aan het geven van een fuif verbonden zijn, kan je vooraf
een aantal verzekeringen afsluiten. Je vindt alle info op de pagina verzekeringen & kosten en in dit document: 

Vrijwilligers & artiesten

Sinds 2006 is er een wettelijk vrijwilligersstatuut dat vrijwilligers beschermt zonder al te veel administratieve lasten op te leggen aan de organisaties. Meer info over het statuut vind je in deze PDF van het vrijwilligersweb. Verder geeft ook de website over de vrijwilligerswetgeving je meer uitleg. De provincie Antwerpen geeft je een gratis vrijwilligersverzekering.

Wil je artiesten vergoeden? Laat hen zeker het sjabloon voor kleine vergoeding artiesten (KVR) invullen.
(!) Opgelet: sinds 2016 moeten artiesten een kunstenaarskaart hebben. Alle info hierover vind je op de website van de FOD Sociale Zekerheid. De website van Poppunt legt het ook makkelijk uit. 

 

Bewaking inschakelen

Wil je vrijwilligers inschakelen specifiek voor bewaking? Lees dan zeker onderstaande documenten. Ook op fuifpunt.be vind je hier nuttige info over. Een overzicht van de erkende bewakingsbedrijven in België vind je op de website van Vigilis

Promotie

Wil je affiches plakken in het straatbeeld? Lees dan aandachtig de regels voor affiches plakken van stad Antwerpen. Info over flyeren en het gebruik van andere promotiekanalen vind je op de pagina zelf organiseren
 

Alcohol serveren

Wordt er alcohol verkocht op je fuif of evenement? Hou er dan rekening mee dat je in sommige gevallen een drankvergunning nodig hebt.

Wanneer? Als je evenement minstens 15 opeenvolgende kalenderdagen duurt, of wanneer ze meer dan 10 keer per jaar wordt georganiseerd. In alle andere gevallen heb je geen drankvergunning nodig. We spreken dan van een gelegenheidsevenement. Alle info hierover vind je op de website www.ondernemeninantwerpen.be

Wat zijn de risico's? Wat zegt de wetgeving verder nog? Wat mag (niet)? De FOD Volksgezondheid beantwoordt al je vragen! Bekijk de folder en neem contact op met hen. 

​Veilig feesten

Bereid je voor op mogelijke veiligheids- en gezondheidsproblemen, zoals het illegaal gebruik van drugs of onveilig vrijen. 

  • De druglijn bel je best wanneer er zich een onverwacht probleem voordoet: 078 15 10 20
  • Safe 'n Sound adviseert je omtrent uitgaan en partydrugs
  • Quality nights is een label dat je als evenement kan verkrijgen wanneer je voldoende doet voor de gezondheid van je bezoekers. Denk maar aan het aanbieden van gratis oordoppen, condooms, gratis drinkwater, veilig vervoer, en meer. 

Afval verwerken

Je kan bij de stad afvalcontainers (de zogenaamde Feestcontainers) huren van 240 liter of 1100 liter inhoud.  
Let wel op, de containers zijn enkel bedoeld voor restafval. De rest moet aangeboden worden op de voorziene dag van de omhaling. Je vindt alle informatie en een aanvraagformulier via deze link.

Checklist afvinken

Heb je het gevoel dat je nog iets bent vergeten? Check dan zeker de website FUIFPUNT.be. Fuifpunt ondersteunt fuiforganisatoren en beleidsverantwoordelijken door het aanreiken van informatie over de organisatie van een fuif en het opzetten van een lokaal fuifbeleid.

Meer info

Een hele boterham! 
Heb je toch nog vragen over één van bovenstaande onderdelen?
Neem dan contact op met de Feestmeester van Antwerpen.

Jeugddienst Antwerpen
GroteMarkt 1
2000 Antwerpen

03 338 65 69
feestmeester@antwerpen.be
facebookpagina feestmeester van A
Jeugddienst@antwerpen.be

 

Verwante info:

Dit artikel is gedeeld door