Polders van Stabroek

Polders van Stabroek

De polders van Stabroek worden gekenmerkt door langwerpige akkers en weilanden en drukken hun stempel op het landschap ten noorden van Antwerpen.

Antwerpen verbinden met de vergeten vallei

De Stabroekse polders liggen maar voor een klein deel op het grondgebied van Antwerpen. Het poldergebied strekt zich vooral uit over Stabroek en Kapellen. Bij de uitbreiding van de haven werd dit laaggelegen gebied met dijken afgeschermd van de Schelde. Fietsers en wandelaars kunnen hier hun hart ophalen.

Het Antwerpse deel van dit landschap is de omgeving van Leugenberg. Dat gebied kreeg zijn naam door de verraderlijke helling: het landschap ziet er vlak uit, maar is eigenlijk vals plat. De polders van Stabroek zijn voornamelijk landbouwgebied. Toch is er ook een ecologische meerwaarde. Het is een thuis voor akker- en weidevogels zoals gorzen en leeuweriken. 

Het Antwerpse deel van de polders van Stabroek is klein, maar heeft toch veel potentieel voor het groenplan. Snelwegen en spoorwegen scheiden dit stukje land van de omgeving. Nieuwe routes en degelijke paden lokken straks Antwerpenaars op zoek naar ontspanning richting de polders. Een watertaxi via de haven maakt de zone gemakkelijk toegankelijk.

De Polders van Stabroek zijn een oplossing voor wateroverlast in de omgeving. Aan de Leugenberg en de Puihoek kan ruimte gemaakt worden voor overstroming, terwijl de Polderloop het water weer afvoert.

1|3
1|3
1|3

Wandel door het landschap

Polders van Stabroek is één van de 14 landschappen van het Groenplan, waarvoor de stad wandelroutes uitstippelde. Elk landschap heeft:

  • een infototem met de wandelroute aan het startpunt van de wandeling;
  • een wandelbrochure die u hier kan downloaden;
  • een wandelroute in de mobiele app en op het digitale platform RouteYou, een netwerk voor wandelaars. Om de wandeling met uw smartphone te doen, downloadt u de gratis app RouteYou, geeft u de contentcode ‘Groenplan’ in en downloadt u de 14 routes. Zo kan u ze allemaal wandelen wanneer u wil, ook wanneer u offline bent.

Elke wandeling biedt leerrijke weetjes over het landschap, toont er de mooiste groene plekken én voert de wandelaar ook langs de punten die de stad in de toekomst wil verbeteren. 

Download de wandelbrochure

Dit artikel is gedeeld door