Laagland

Laagland

Het groene landschap Laagland strekt zich uit over Ekeren en Merksem. Het omvat de Oude Landen, het Laar en het Fort van Merksem.

Wilde orchideeën in een natuurlijk nat landschap

Het Laagland strekt zich uit over de Oude Landen in Ekeren, de graslanden en bosfragmenten van het Laar en het Fort van Merksem. Het landschap is erg versnipperd, maar heeft een paar heel specifieke kenmerken waardoor het toch één geheel vormt. Het Laagland heeft zijn naam niet gestolen: het hele landschap is overstromingsgebied en ligt maar enkele meters boven de zeespiegel.

In mei en juni trekken orchideeënliefhebbers naar de Oude Landen, omdat hier dan wilde orchideeën groeien. In dit natte gebied floreren verschillende rietsoorten, en daardoor ook water- en rietvogels zoals de roerdomp, de purperreiger en de rietzanger.  

In dit landschap speelt water de hoofdrol. Waar de omgeving volgebouwd is en de beken in buizen verdwijnen, ontstaan problemen bij hevige regenval. Het groenplan voorziet ruimte voor bovengrondse beken en grachten die het overtollige water kunnen afvoeren.

Hoekakker is een geschikte locatie om aan stadslandbouw te doen. In het gebied kunnen verschillende gewassen groeien omdat de bodem er varieert van zand naar klei en leem. Aan landbouw doen in de stad is niet alleen duurzaam, maar heeft ook een sociale functie. Mensen komen bij elkaar om een handje toe te steken of zelf hun groenten te oogsten.

1|6
1|6
1|6
1|6
1|6
1|6

Wandel door het landschap

Laagland is één van de 14 landschappen van het Groenplan, waarvoor de stad wandelroutes uitstippelde. Elk landschap heeft:

  • een infototem met de wandelroute aan het startpunt van de wandeling;
  • een wandelbrochure die u hier kan downloaden;
  • een wandelroute in de mobiele app en op het digitale platform RouteYou, een netwerk voor wandelaars. Om de wandeling met uw smartphone te doen, downloadt u de gratis app RouteYou, geeft u de contentcode ‘Groenplan’ in en downloadt u de 14 routes. Zo kan u ze allemaal wandelen wanneer u wil, ook wanneer u offline bent.

Elke wandeling biedt leerrijke weetjes over het landschap, toont er de mooiste groene plekken én voert de wandelaar ook langs de punten die de stad in de toekomst wil verbeteren. 

Download de wandelbrochure

Dit artikel is gedeeld door