vrouw kiest uit types groendak op het dak van het EcoHuisVictoriano Moreno

Kies het juiste type groendak

Een groendak aanleggen kan op meer daken dan u misschien denkt. Waarschijnlijk ook op het uwe!

De meeste daken zijn erop berekend om een laag grind te kunnen dragen. Als een dak die grindlaag kan dragen, kan het ook een eenvoudig groendak dragen. Hoe meer gewicht uw dak kan dragen, hoe uitgebreider de mogelijkheden voor een groendak. Vaak kan uw dak versterkt worden met een paar ingrepen.

U hebt de keuze tussen drie soorten groendaken of een combinatie ervan:

  • Een sedumdak: is het dunste, lichtste en meest onderhoudsvriendelijke groendak. Op een laagje aarde of substraat van drie tot acht centimeter dik groeien verschillende soorten vetplanten. Kiest u de planten slim? Dan veranderen de kleuren op uw dak met het seizoen.  Stadsbijen zijn dol op deze groene zones.
  • Een kruidendak heeft een iets dikkere onderlaag nodig: dat kan vanaf tien centimeter. Hierop kan de vetplanten aanvullen met kruiden Die groeien meer in de hoogte. Kruiden die houden van een droge ondergrond zijn ideaal.
  • Een grasdak kan u vanaf vijftien centimeter substraatdikte aanleggen: siergrassen en andere vaste planten hebben nu voldoende ruimte voor hun wortels. Vetplanten laat u hierop best achterwege. Uitgedroogde grassen geven uw dak ook in de winter een mooi uitzicht.

U heeft een plat dak

Wil u een plat dak, of een deel ervan, vergroenen? Dan moet u eerst beslissen of u over het dak wil kunnen lopen.

Intensief of beloopbaar groendak

zicht vanuit woonkamer op een groendak in een stadSarah Blee
Intensief, beloopbaar groendak

Een intensief of beloopbaar dak is bruikbaar als een echte daktuin: uw extra, zonnig stukje tuin met uitzicht in de hoogte.

Hoe u de daktuin inricht, is afhankelijk van de constructie van uw dak, uw budget en uw wensen. Een eenvoudige tuinkamer kan eruit zien als een gazon met wat planten. Maar laat gerust uw fantasie de vrije loop: waarom geen bloembedden, struiken of zelfs boompjes? Een leuke aanvulling voor een daktuin is een terras.

Hou er rekening mee dat u een stedenbouwkundige vergunning nodig hebt om een daktuin aan te leggen. U moet aantonen dat de daktuin veilig en toegankelijk is, en dat u rekening houdt met het straatbeeld en de privacy van de buren. U heeft hiervoor de hulp van een architect nodig.

Extensief of niet-beloopbaar groendak

Extensief groendak met boomstammen op een appartementsgebouwZinco Benelux
Extensief groendak op een appartementsgebouw door BTL Realisatie

Op een niet-beloopbaar of extensief groendak komt u maar zelden. Alleen voor het onderhoud, ongeveer twee keer per jaar. De beplanting geeft u (en uw buren) een prachtig groen uitzicht op het dak.

U heeft een schuin dak

Ook op een schuine oppervlakte kan u een eenvoudig groendak aanleggen. Net zoals bij een plat extensief dak behoren een sedumdak, een kruidendakof een grasdak tot de opties. De constructie van een hellend groendak is erop voorzien om verschuiven en uitdrogen te voorkomen.

Groendak met vetplanten, kruiden en grassen op een licht hellend dakStad Antwerpen
Groendak op een hellend dak

Vraag een premie aan voor uw groendak

Vul dit elektronische formulier in, indien u een premie wil aanvragen voor uw groendak. Alle informatie vindt u n het artikel 'Premie voor de aanleg van een groendak'.

Aanvragen

Verwante info:

Bezoek het demogroendak op het EcoHuis

Wilt u alle opties eens grondig overlopen en bekijken? Op het groendak van het EcoHuis vindt u 15 verschillende soorten en systemen groendak, van plat tot schuin en van extensief tot intensief.

Verwante info:

Dit artikel is gedeeld door