Kies het juiste type groendak
Een groendak aanleggen kan op meer daken dan je misschien denkt. Waarschijnlijk ook op het jouwe!
De meeste daken zijn erop berekend om een laag grind te kunnen dragen. Als een dak die grindlaag kan dragen, kan het ook een eenvoudig groendak dragen. Hoe meer gewicht je dak kan dragen, hoe uitgebreider de mogelijkheden voor een groendak. Vaak kan je dak versterkt worden met een paar ingrepen.
Je hebt de keuze tussen drie soorten groendaken of een combinatie ervan:
- Een sedumdak: is het dunste, lichtste en meest onderhoudsvriendelijke groendak. Op een laagje aarde of substraat van drie tot acht centimeter dik groeien verschillende soorten vetplanten. Kies je de planten slim? Dan veranderen de kleuren op je dak met het seizoen. Stadsbijen zijn dol op deze groene zones.
- Een kruidendak heeft een iets dikkere onderlaag nodig: dat kan vanaf tien centimeter. Hierop kan je de vetplanten aanvullen met kruiden. Die groeien meer in de hoogte. Kruiden die houden van een droge ondergrond zijn ideaal.
- Een grasdak kan je vanaf vijftien centimeter substraatdikte aanleggen: siergrassen en andere vaste planten hebben nu voldoende ruimte voor hun wortels. Vetplanten laat je hierop best achterwege. Uitgedroogde grassen geven je dak ook in de winter een mooi uitzicht.
Je hebt een plat dak
Wil je een plat dak, of een deel ervan, vergroenen? Dan moet je eerst beslissen of je over het dak wil kunnen lopen.
Intensief of beloopbaar groendak
Een intensief of beloopbaar dak is bruikbaar als een echte daktuin: je extra, zonnig stukje tuin met uitzicht in de hoogte.
Hoe je de daktuin inricht, is afhankelijk van de constructie van je dak, je budget en je wensen. Een eenvoudige tuinkamer kan eruit zien als een gazon met wat planten. Maar laat gerust je fantasie de vrije loop: waarom geen bloembedden, struiken of zelfs boompjes? Een leuke aanvulling voor een daktuin is een terras.
Hou er rekening mee dat je een stedenbouwkundige vergunning nodig hebt om een daktuin aan te leggen. Je moet aantonen dat de daktuin veilig en toegankelijk is, en dat je rekening houdt met het straatbeeld en de privacy van de buren. Je hebt hiervoor de hulp van een architect nodig.
Extensief of niet-beloopbaar groendak
Op een niet-beloopbaar of extensief groendak kom je maar zelden. Alleen voor het onderhoud, ongeveer twee keer per jaar. De beplanting geeft je (en je buren) een prachtig groen uitzicht op het dak.
Je hebt een schuin dak
Ook op een schuine oppervlakte kan je een eenvoudig groendak aanleggen. Net zoals bij een plat extensief dak behoren een sedumdak, een kruidendak of een grasdak tot de opties. De constructie van een hellend groendak is erop voorzien om verschuiven en uitdrogen te voorkomen.
Vraag advies en een premie aan voor je groendak
Wil je zelf een groendak aanleggen? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij geven tips om te starten, duiden op verplichtingen en bezorgen je de aanvraagformulieren voor de Klimaatpremie als je daarvoor in aanmerking komt.
Meer infoBezoek het demogroendak op het EcoHuis
Wil je alle opties eens grondig overlopen en bekijken? Op het groendak van het EcoHuis vind je 15 verschillende soorten en systemen groendak, van plat tot schuin en van extensief tot intensief.