Chauffeur Lucas bij stad Antwerpen

"Wij houden de straten proper. Ik doe dat graag omdat we mensen helpen"

Week na week zorgen de medewerkers van Stadsreiniging ervoor dat de straten proper blijven en het afval wordt opgehaald. Voor dat team hebben we nu vacatures als chauffeur met rijbewijs C. Lucas vertelt wat het betekent om chauffeur te zijn bij stad Antwerpen. 


Mijn carrière bij de stad begon…

... exact 35 jaar geleden bij de dienst Feestelijkheden. Ik nam deel aan de selectie 'keerder sjouwer' en werd ingedeeld bij de sjouwers. Als sjouwer bracht ik tribunes, stoelen en tafels naar scholen en evenementen.

Op een bepaald moment was er een oproep voor personeel op Luchtbal. Ik ben daarop ingegaan en kwam zo terecht in het houtmagazijn. Toen één van de chauffeurs ziek werd en er niet meteen een vervanger was, vroegen ze mij of ik het zag zitten mijn rijbewijs C te halen. Ik slaagde bij de eerste deelname aan het rijexamen.


En nu, zoveel jaar later…

... werk ik als chauffeur bij Stadsreiniging in sector Zuid. Ik maak vuilnisbakken leeg en behandel sluikstortmeldingen. Ik doe dat graag omdat we mensen helpen. Wij houden de stad proper. Dat is een belangrijke taak die veel voldoening geeft, hoewel mensen dat vaak niet beseffen.

Onze job vraagt soms ook veel geduld. Het is frustrerend als je net je ronde hebt gedaan en er een paar uur later weer zwerfvuil ligt. Wij werken met man en macht, maar zo wordt het moeilijk bij te houden. Iedere burger moet ook zijn of haar steentje bijdragen.


Wat mijn job leuk maakt, is dat…

... ik overal in de stad kom. Onze wekelijkse route brengt mij in Deurne, Borgerhout, Berchem, Wilrijk, het Kiel en Hoboken. Ik ben blij dat ik de hele dag buiten kan zijn en niet binnen voor een computer zit. ’s Ochtends krijg ik mijn taken voor die dag, ga ik naar mijn vrachtwagen en ben ik weg. De tijd vliegt voorbij.

De sociale omgang met de collega’s is ook een groot pluspunt. Samenwerken is niet altijd eenvoudig, maar het lukt hier prima. Ik kom in aanraking met mensen van allerlei culturen en leeftijden, en wij lachen en zwansen samen. Je merkt dat er wederzijdse aanvaarding is. Als mijn collega’s ’s morgens op de lijst zien dat ze met mij meerijden, zeggen ze altijd “Ah, we gaan mee met ons Lucske”.


Het belangrijkste als chauffeur, is om...

... kalm te blijven in het verkeer. Je mag je niet laten opdraaien door mensen die gehaast zijn. Als je zo vaak op de baan bent als ik, zie je wel wat. Mensen die over voetpaden rijden, 'doorvlammen', zichzelf vastrijden en dan hopeloos manoeuvreren… Maar dan moet je altijd kalm blijven. Ik zal bijvoorbeeld nooit agressie uitlokken. Ik reageer er zelfs niet op. Niet altijd gemakkelijk, maar wel de beste manier om ermee om te gaan.

Daarnaast moet je als chauffeur inzicht hebben in het verkeer. Je moet proactief zijn, voorbereid zijn en kijken wat er voor, achter en naast je gebeurt. Want je bent niet alleen verantwoordelijk voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van burgers en collega’s.


Als ik mijn job moet omschrijven in drie woorden...

... dan kies ik voor spannend, leerrijk en sociaal.
 

Verwante info:

Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!
Dit artikel is gedeeld door
Jobs
Jobs
461000+