Groene speelplaatsen in de stad
Kinderen spelen graag in de natuur. Maar in de stad is dat net iets moeilijker. Speelnatuur op de schoolspeelplaats oogst daarom veel succes. Want op de speelplaats, daar komt elk kind.
Sinds het proefproject ‘natuurspeelplaatsen’ in 2010 ondersteunt het EcoHuis alle Antwerpse scholen die daar nood aan hebben om hun speelplaats te vergroenen. Met heel wat leuke resultaten tot gevolg.
Meer lezen over deze scholen en hoe ze te werk gingen? Dat kan in de brochure 'Spelen natuurlijk! Speelnatuur op een stadsspeelplaats'.
Van grijs naar groen
Sommige scholen bouwen hun stenen speelplaats om tot een natuurlijke speelruimte. Hun verhaal lees je hier:
Van natuurlijk naar avontuurlijk
Andere scholen staan een stapje voor en kunnen starten met een natuurlijke ondergrond die ze avontuurlijker maken. Kijk mee en geniet.
't Speelscholeke: de pionier
De speelplaats van ervaringsgerichte school ’t Speelscholeke was vanaf het begin natuurlijk en avontuurlijk. Al 35 jaar spelen de kinderen er in een bosachtige omgeving, met een heleboel natuurelementen en zelfgemaakte speelaanleidingen.
Kosmos: sterke visie
Stedelijke basisschool Kosmos is een nieuwe school. De school kon dus met een schone lei beginnen. Natuur loopt hier als een ‘groene’ draad door de visie van de school. Het schoolteam werkte eerst aan een duidelijke visie rond spelen en natuur en entte daar haar speelplaatsontwerp op. Dat schept duidelijkheid en een draagvlak. De school won onlangs een EcoScholen-wedstrijdsubsidie voor de verdere verbetering van haar speelplaats.
Sint-Anna-Goethe: voor ieder wat wils
Bij Sint-Anna-Goethe trokken de ouders aan de alarmbel. De school op Linkeroever had een groot grasveld, maar er werd lange tijd niet zoveel mee gedaan. Daar is ondertussen flink verandering in gebracht!
Het Avontuur: gezellige klusdagen
Freinetschool Het Avontuur was één van de eerste scholen die enkele jaren geleden begon aan de aanleg van een groene speelplaats en pakte vooral de ‘voortuin’ van de school aan. De school organiseert elk jaar een aantal gezellige klusjesdagen, waarop ouders, leerkrachten en kinderen de handen uit de mouwen steken. Zo blijft het terrein mooi en leuk.