groene gevelstad Antwerpen

De juiste klimhulp voor uw gevelplant

De meeste klimplanten hechten zich niet aan uw gevel, maar hebben klimhulp nodig. Er zijn verschillende soorten klimhulpen.

Zelfhechtend versus klimhulp

Zelfhechtende klimklassiekers zoals de gewone klimop (Hedera helix) of wingerd (Parthenocissus quinquefolia) groeien zo snel dat ze alles kunnen overwoekeren. Ze zijn daarom vooral geschikt voor grote blinde muren.

Voorbeelden van zelfhechtende klimplanten
Voorbeelden van zelfhechtende klimplanten

Bij klimplanten die klimhulp nodig hebben, bepaalt u zelf waar de plant naartoe mag klimmen. Er is ook geen risico op beschadiging van uw gevel.

Voorbeelden van planten met klimhulp
Voorbeelden van planten met klimhulp

De juiste klimhulp kiezen

Welke soort? 

Er bestaan verschillende soorten klimhulp: klimrek, draadzuil of spandraad. 

Een overzicht van klimhulpen

Kies de klimhulp die past bij de groeiwijze van uw klimplant. Bekijk vooraf hoe groot uw klimmer ongeveer kan worden en zorg dat uw klimhulp diezelfde hoogte haalt.

Welk materiaal?

Kies een stevige klimhulp in duurzaam materiaal:

  • Roestvrij staal heeft de langste levensduur en vergt geen onderhoud. Zorg ervoor dat de draagkracht voldoende is om het gewicht van een volwassen plant te dragen.
  • Hout is een natuurlijk materiaal, maar heeft vaak een korte levensduur. Veel hangt af van de kwaliteit en dikte van het hout. U kan ook klimrekken in bamboe vinden. Bamboe is duurzamer en bijvriendelijk omdat solitaire bijen er hun nesten in maken.

Hoe aanbrengen?

  • Breng uw klimhulp aan voor u gaat planten, dan is uw muur nog gemakkelijk bereikbaar.
  • Zorg ervoor dat de klimhulp goed vast zit aan de gevel. Zo kan hij tegen een stootje en hevige stormen.
  • Bevestig de klimhulp altijd minstens 5 centimeter van de muur. Als de klimhulp te dicht tegen de muur hangt, hebben de planten geen ruimte om zich er rond te winden. 
  • U kan klimplanten ook horizontaal leiden. Bijvoorbeeld bij leibomen of als u klimmers liever niet te hoog laat groeien. U leidt dan het best een hoofdtak naar de gewenste hoogte en laat de zijtakken vanaf dan horizontaal afleiden.
Deze klimplant werd horizontaal geleid onder het raam
Deze klimplant werd horizontaal geleid onder het raam

Waar klimhulp kopen?

In de handel vindt u meestal de houten klimrekken, maar andere klimhulp zoals spandraad is moeilijker te vinden. Daarom kan u in de shop van het EcoHuis roestvrij stalen spandraad kopen aan 28 euro per pakket van 10 meter spandraad (plus bevestigingsmateriaal).

Verwante info:

Dit artikel is gedeeld door