Contacteer stad Antwerpen

Overzicht autoluwe zones en voetgangerszones

In een autoluwe zone of voetgangerszone staan voetgangers, fietsers en andere actieve weggebruikers centraal. Gemotoriseerd verkeer mag er niet in tenzij om te laden of te lossen en binnen bepaalde uren. Er zijn geen parkeerplaatsen op straat en de zones zijn aangeduid met een specifiek verkeersbord. Antwerpen telt ondertussen al meer dan 150 autoluwe- en voetgangerszones.

Zicht op het MAS vanaf de Napoleonkaai op het Eilandje
Marker

Hoe herken je de zones?

Voetgangerszone

Een voetgangerszone wordt aangegeven met een rechthoekig wit-blauw verkeersbord (F103) en eindigt met hetzelfde bord in zwart-wit met een zwarte streep erdoor (F105). Op dit bord staan ook de eventuele venstertijden vermeld.

Autoluwe zone

Een autoluwe zone wordt aangeduid met een rond rood-wit C3 bord. Ook op dit bord staan de eventuele venstertijden vermeld.

Overzicht verkeersborden voetgangerszone en autoluwe zone, met aanduiding van venstertijden
Overzicht verkeersborden voetgangerszone en autoluwe zone, met aanduiding van venstertijden

Waarom autoluw?

Voetgangers-en fietsvriendelijke gebieden zorgen met hun infrastructuur automatisch voor een lagere snelheid bij automobilisten. Daarnaast geven ze meer ruimte aan voetgangers, fietsers en omwonenden. Ze dragen dus mee bij tot een veilige en leefbare stad voor iedereen

Wat als je toch met de auto in een autoluwe zone moet zijn?

Enkel tijdens de aangeduide uren, de zogenaamde ‘venstertijden’, kunnen handelaars en bewoners de zones inrijden om te laden en te lossen. Buiten deze venstertijden heb je een toelating nodig om deze zones binnen te rijden.  Als er geen venstertijden vermeld staan, heb je altijd een toelating nodig. Lees meer over de voorwaarden en procedure om toegang te krijgen tot een voetgangerszone of autoluwe zone

Mag je fietsen in een autoluwe- of voetgangerszone?

Fietsers mogen enkel in de zone rijden als ze als uitzondering vermeld zijn. Bij grote drukte moeten fietsers ook daar afstappen om de voetgangers niet te hinderen.

Hoe wordt het verkeer uit de zones geweerd?

Er zijn verschillende manieren om het verkeer uit de autoluwe en voetgangerszones te weren. 

Nummerplaatherkenning met een ANPR-camera

Deze camera’s registreren de nummerplaat van elk voertuig dat de zone inrijdt. Bestuurders zonder toegang krijgen automatisch een GAS-boete toegestuurd.

ANPR zones:

  • Groen Kwartier
  • Park Groot Schijn
  • Schengenplein
  • Park Spoor Oost
  • Montevideowijk
  • Droogdokkenplein

Verdwijnpalen

Bewoners en handelaars in een gebied met automatische verdwijnpalen kunnen in bepaalde gevallen toegang aanvragen. Daarmee kunnen ze de verdwijnpalen ook buiten de venstertijden bedienen en het gebied in- of uitrijden. De hulpdiensten beschikken over een afstandsbediening, die hen toegang verleent tot alle zones.

Meer informatie over toegang tot een zone met verdwijnpalen

De nieuwe verdwijnpalen werken via ANPR-camera's. Deze camera's herkennen nummerplaten van voertuigen die zich aanbieden. Indien voor een nummerplaat toegang is aangevraagd zal de verdwijnpaal automatisch zakken. De beelden van de ANPR-camera's worden enkel lokaal gebruikt en worden niet verder doorgestuurd.

Bekijk hier de zones met verdwijnpalen, met de venstertijden erbij.

Verkeersbord

Sommige zones zijn enkel afgeschermd met een verkeersbord. Ook hier hebben bewoners en handelaars in de zone een vergunning nodig om het gebied in- of uit te rijden.

Je moet je toelating steeds kunnen voorleggen wanneer een GAS-ambtenaar of politie deze ter controle opvraagt (digitaal of op papier).

Wat bij hoogdringendheid of overmacht?

Ben je door omstandigheden toch een voetgangerszone (met ANPR camera) ingereden zonder toegang aan te vragen? Hiervoor kan je binnen 2 dagen na het inrijden een regularisatie aanvragen. Je moet duidelijk kunnen aantonen dat je door hoogdringendheid of overmacht geen toegang kon aanvragen.

Je vraagt een regularisatie aan door jouw persoonlijke gegevens, nummerplaat, dag, tijd en bewijs van hoogdringendheid te mailen naar tijdelijke.verkeerssignalisatie@antwerpen.be

Werken uitvoeren in een autoluwe of voetgangerszone?

Voer je werken uit in een autoluwe zone of voetgangerszone? Denk er dan tijdig aan om ook tijdelijke toegang aan te vragen voor het binnenrijden van deze zone. Dit zit niet mee in de aanvraag ‘inname openbaar domein’. Let op, je mag in een voetgangerszone je wagens nodig voor de werken enkel parkeren binnen de vergunde werfzone, op andere plaatsen kan je enkel laden en lossen.

Contactgegevens dienst Tijdelijke Signalisatie

Stedelijk contactcenter:

03 221 13 33

Maandag, woensdag en vrijdag: 9 tot 13 uur.

Dinsdag en donderdag: 12.30 tot 16.30 uur.

Email:  tijdelijke.verkeerssignalisatie@antwerpen.be 

Lees meer