Contacteer stad Antwerpen

Wat is goede potgrond?

Wanneer je thuis graag planten hebt staan in potten en bakken, dan heb je daar ook grond voor nodig. In het tuincentrum vind je echter een hele rayon potgrond. Wat is het verschil tussen al die zakken en wat moet je weten voor je een keuze maakt?

zelf potgrond maken

Potgrond kopen

Potgrond is speciaal samengesteld om je planten zo’n 2 maanden alle voeding te geven die ze nodig hebben. Daarna is de grond meestal uitgeput en moet je bijmesten.

Standaardpotgrond uit het tuincentrum bestaat meestal voor het grootste gedeelte uit turf, aangevuld met chemische meststoffen. Turf is een niet-hernieuwbare grondstof die uit natuurgebieden wordt gewonnen, we raden dus aan om potgrond met zo weinig mogelijk turf aan te kopen. Een goed alternatief is kokosvezel, dat een afvalproduct is.

In het EcoHuis vind je potgrond waarvan de helft van de turf vervangen is door compost.

Deze potgrond bevat 50% compost en 50% turf

Compost is eveneens een afvalproduct. Bovendien bevat compost voedingsstoffen voor de planten en zorgt het voor een goed structuur van de grond, waarin water dan beter wordt vastgehouden.

Compost kan je ook zelf maken in een compostbak, -vat of –hoop of in een wormenbak. Je kan compost ook kopen in sommige tuincentra of bij composteringsinstallaties.

Biologische potgrond, is potgrond die enkel bemest is met organische meststoffen.

Zelf potgrond maken

Je kan ook zelf potgrond voor je planten maken.

zelf potgrond maken
De basisingredienten voor je eigen potgrond: teelaarde, compost en wit zand

Zo maakt je zelf eenvoudig potgrond:

Meng 2/3e tuingrond met 1/3e compost en je planten krijgen een goede start.

Tuingrond is gewoon grond die je in een tuin opschept. Omdat dit nogal moeilijk is als je op een terras of vensterbank tuiniert, kan je altijd eens lief lachen naar de buren of familie die ‘op den buiten’ woont.

Andere ingrediënten die goed zijn voor je planten en waarvan je kleine hoeveelheden kan toevoegen:

  • kokosvezel: zorgt voor een luchtige structuur en houdt water goed vast. Tot een derde van het volume mag kokosvezel zijn.
  • vermiculiet of argex: dit zijn gesteentes/mineralen die zo hoog verhit werden dat ze gepoft zijn (zoals popcorn dus). Ze zijn erg luchtig en houden heel veel vocht en voedingsstoffen vast. Als je erg grote potten hebt, dan kan je hiermee het gewicht van je potten verlagen. Voor grote potten mag je hier een flinke laag van voorzien, zorg wel dat er nog ten minste 30 cm overblijft voor een mengsel van grond en compost.
  • grof zand: wit zand zoals op het strand, ook metserszand of rijnzand genoemd. Dit verbetert de drainage. Zeker wanneer er veel klei of leem in je tuingrond zit is het belangrijk ervoor te zorgen dat water goed door je grond heen sijpelt.
  • bentoniet, basaltmeel, lavameel of lavagruis: deze gemalen gesteenten houden vocht en voedingsstoffen goed vast en bevatten mineralen voor je planten. Hiervan meng je een handvol onder de inhoud van een grote bloempot (10l).

Lees meer

Ook interessant