Contacteer stad Antwerpen

Groene gevels los van de grond

Groene gevels hebben een grote meerwaarde in een stad. Ze zuiveren de stadslucht, dempen het geluid, zijn goed voor de biodiversiteit en zijn gewoon leuk om naar te kijken. De grootste groene gevel bevindt zich in Berchem in de Uitbreidingsstraat tussen de Grotesteenweg en de Generaal Lemanstraat. Wat is er nu precies zo bijzonder aan deze gevel?

groene gevel berchem

Een groene schil

Het kantoorgebouw uit de jaren 80 waarop de grote groene gevel werd bevestigd was een aantal jaren geleden aan vernieuwing toe. De eigenaar koos voor een grondige renovatie in plaats van nieuwbouw, een duurzame keuze om mee te beginnen.

groene gevel berchem
Rechts zie je nog de nieuwe muurisolatie die achter de groene gevel werd geplaats. Links is de groene gevel al geinstalleerd.

De muren kregen een make-over in twee lagen: eerst isolatie, dan planten. De planten groeien in panelen gevuld met rotswol. De rotswol is ingepakt in vilt. Het vilt houdt de planten en het vocht vast. Onder de grond zit een regenwatertank van 20.000 liter. Dit is voldoende om altijd water in voorraad te hebben voor de hele muurtuin. Doorheen de hele muur loopt een irrigatiebuis, waarmee de planten bevloeid worden. En dat is ook nodig, want de planten krijgen per vierkante meter drie liter water per dag. Aangezien er geen grond aan dit systeem te pas komt, dienen de planten constant bevloeid te worden en krijgen ze hun voeding van de kunstmest die met het water mee door het irrigatiesysteem vloeit.

De hele muurtuin wordt voortdurend gemonitord. Zo weet het systeem automatisch hoeveel water en meststoffen er aan de planten gegeven moet worden. Gaat er toch eens iets mis of gaat er een plant dood dan wordt de producent van de panelen op de hoogte gebracht en zorgt hij voor het onderhoud. Op deze manier kan de muurtuin er altijd goed blijven uitzien.

50.000 Planten

In de gevel van 500 m² zitten zo’n 50.000 planten. Daarmee is deze groene gevel een van de grootste in België. De planten zijn voornamelijk inheems, zoals duizendblad, leeuwenklauw, kardinaalshoed, kleine maagdenpalm, ooievaarsbek en heesterganzerik. Dit is aangevuld met extra accentbeplanting zoals bossalie, bosaardbei, tijm, varens en dubbelloof. Gedurende het jaar, afhankelijk van de seizoenen, zal de wand er telkens anders uitzien.

Groen gevel berchem muurtuin
Hier zie je een detail van de beplanting

De voordelen van zo’n verticale tuin? Het vermindert de fijnstofdeeltjes in de lucht, het dempt omgevingslawaai, isoleert een klein beetje tegen warmte en kou en natuurlijk is het goed voor de biodiversiteit.

Lees meer

Ook interessant