Contacteer stad Antwerpen

Zelf een wormenbak maken

Woon je in de stad en heb je geen plek voor een compostvat of composthoop? Heb je op je appartement niet veel plek om te sorteren? Gebruik je een groene zak voor je gft-afval en ben je de stank en lekken beu? Dan is er een geweldige oplossing: de wormenbak!

zelf een wormenbak maken

In een wormenbak kan je composteren zonder dat je een tuin nodig hebt. In het EcoHuis kan je een wormenbak kopen voor 20 euro. Die bakken worden gemaakt door een sociale werkplaats. Via sommige webwinkels kan je ook een wormenbak bestellen.

benodigdheden voor het maken van een eigen wormenbak
In veel doe-het-zelfzaken kan je geschikte bakken kopen.

Ook voor niet-zo-handige-harry's

Zelf een wormenbak maken is helemaal niet moeilijk. Het enige dat je hiervoor nodig hebt zijn drie in elkaar passende plastic bakken, een deksel en een boormachine plus boor van 5 of 6 mm.

  • Op de bodem van twee van deze drie bakken teken je een raster van horizontale en verticale lijnen die zo’n 4 cm uit elkaar liggen.
  • Op elk kruispunt van de lijnen boor je een gaatje van zo'n 5 mm doorsnede. Doe het wel voorzichtig zodat het plastic van de bakken niet scheurt.
  • De braam aan de gaatjes kan je een beetje weg schuren met schuurpapier.
  • De bak zonder gaatjes komt onderaan.
  • Daarin schuif je de twee bakken waarin je gaatjes boorde.
  • Nu heb je nog compostwormen nodig en gft-afval en het composteren kan beginnen.

Wormen aanvoeren

In een wormenbak wordt het afval verteerd door bacterieën, schimmels, micro-organismen en wormen. Die wormen zijn geen regenwormen, maar strooiselwormen. Ze zijn kleiner dan regenwormen, ongeveer 8 cm lang en donkerder van kleur dan de rozige regenworm. Deze wormen kan je het best uit een compostvat, composthoop of wormenbak van een vlijtige composteerder halen. Naast het EcoHuis is er een goed werkende composthoop waar je tijdens de openingsuren van het EcoHuis altijd naar wormen kan komen vissen. Start je wormenbak op met zo’n 2 liter aan halfverteerde compost waarin zo’n 20 wormen zitten. Verzamel vooraf al wat gft-afval dat je bovenop de compost met wormen in je wormenbak legt.

een bakje compost met wormen in en een strooiselworm
Een bakje compost met wormen (rechts) in is de beste start voor uw wormenbak.

Heb je veel vers keukenafval dan kan je grote bakken gebruiken, bijvoorbeeld van 60 cm x 40 cm x 40 cm. Heb je niet zo veel groenten- en fruitafval dan kies je beter voor wat kleinere bakken. Wanneer je niet zo veel plaats hebt, maar wel veel groenafval dan kan je ook meer dan drie bakken op elkaar stapelen. Koop dan nog twee plastic bakken extra waarin je ook gaatjes boort.

Wormensap

Let er wel op dat je enkel onverwerkt groenten- en fruitafval aan je wormpjes geeft. Spaghettirestjes of een boterham horen bij het restafval en niet in de wormenbak.

Keukenafval bestaat voor het grootste deel uit vocht. De wormen zetten dit om in percolaat. Het vocht sijpelt dan naar de onderste bak. Waarin je dus geen gaatjes maakte. Haal dit vocht elke twee weken uit de onderste bak van je wormenbak. Percolaat is een perfecte natuurlijk plantenvoeding die je sterk verdund aan je planten kan geven.

Wormen in de keukenkast

Net als in de grond hebben compostwormen in de wormenbak lucht, voedsel en wat warmte nodig. Daarom is een plek waar het niet vriest en niet heel erg warm wordt de beste standplaats voor een wormenbak. Een volledig ingesloten balkon, een kelder, garage, gang of inkomhal zijn het meest geschikt om een wormenbak te zetten. Het actiefste zijn wormen bij een temperatuur tussen 15 en 25 graden, zoals bijvoorbeeld in de keuken. Vorst of temperaturen boven de 30 graden kunnen fataal zijn voor de wormen.

Lees meer

Ook interessant

Dit artikel is gedeeld door