Contacteer stad Antwerpen

De ideale moestuinbak maak je zelf

Moestuinbakken of vierkantemeterbakken zijn in heel wat stadstuinen ingeburgerd. Gevuld met groenten, kruiden of ander groen zijn ze overal te vinden. In elk tuincentrum of doe-het-zelf-zaak zijn ze te koop in verschillende vormen en maten. Maar een moestuinbak zelf maken kan natuurlijk ook.

De nieuwe bakken in samentuin KAVKA zijn helemaal doordacht.

Je ziet ze steeds vaker: in stadstuinen, op terrassen en balkons. Allerhande bakken en potten om in te moestuinieren. Het ziet er leuk uit en geeft een fijne toets aan de stad. Er bestaan talrijke websites en groepen die ideeën en informatie delen over tuinen in bakken en potten. 

Waarom tuinier je in een moestuinbak?

  • Als er geen volle grond ter beschikking is om in te moestuinieren;
  • Als de grond vervuild is en dus niet geschikt om in te moestuinieren;
  • Als tuinieren op hoogte beter is door rugproblemen of andere lichamelijke klachten;
  • Als je het leuk en/of mooi vindt om bakken in de tuin te zetten;
  • Als werken met verplaatsbare bakken handig of aangeraden is;
  • Als je op je dak wil tuinieren.
Bakken kunnen ook visueel voor een mooi effect zorgen.
Bakken kunnen ook visueel voor een mooi effect zorgen.

Waar moet u rekening mee houden bij het ontwerpen van je moestuinbak?


Moet de bak verplaatsbaar zijn?

  • De meeste groenten, kruiden en bloemen hebben graag veel zon (minstens 6 uur per dag). De moestuinbak staat dan ook best op een zonnige plek. Als de bak voorzien wordt van wielen, kan hij meerijden met de zon.
  • Zijn er nog werken in de tuin gepland of weet je nog niet waar je precies je vierkantemeterbak wil zetten, dan kan een verplaatsbare bak op wieltjes ook een voordeel zijn.
De bakken in samentuin KAVKA werden regelmatig verplaatst maar waren hier niet op voorzien (geen wieltjes). Na vier jaar dienst worden ze dit jaar vervangen door nieuwe bakken.
De bakken in samentuin KAVKA werden regelmatig verplaatst maar waren hier niet op voorzien (geen wieltjes). Na vier jaar dienst worden ze dit jaar vervangen door nieuwe bakken.

Hoe groot wordt de moestuinbak?

  • Maak de moestuinbak niet te groot/diep maar ook niet te klein/ondiep.
  • Het is handig om de bak in te delen in vakjes van 30x30cm, hiermee kan je ontzettend veel variaties maken.
  • Volwassenen kunnen hoogstens 60 centimeter ver reiken. Bakken van groter dan 120×120 cm zijn daarom moeilijk om in te werken. Ervaren samentuiniers geven aan dat bakken van 100x100cm aangenamer werken dan 120×120 cm. Voor kinderen is een bak van 60×60 cm geschikt.
  • Hou in termen van gewicht (en dus ook grootte) rekening met de plek waar de bak komt te staan. Staat hij op het balkon of het dak? Maak hem dan niet te zwaar/groot. Een betonnen balkon kan meestal niet meer dan 250 kg/m2 dragen.
  • Hou rekening met wat je wil kweken voor het bepalen van de diepte van de bak. Wil je wortelgewassen en tomaten kweken? Maak de bak dan minstens 40 cm diep. Moestuinbakken van slechts 20 cm diep zijn geen aanrader.

Hoe de bak langs onder afwerken?

  • Je kan een bak maken met of zonder bodem. In het geval van een vervuilde grond is een bak met bodem aangeraden of je bedekt de bodem met worteldoek zodat de planten geen vervuilende stoffen opnemen. Als de grond wel geschikt is om groenten in te telen, is het niet nodig een bodem of worteldoek te voorzien.
  • Eén van de voordelen van moestuinbakken is de mogelijkheid om op hoogte te werken. Als je een bak met poten (en eventueel wielen) maakt, dan voorzie je uiteraard een bodem. Belangrijk hierbij is dat het overtollige water goed weg kan lopen. Bij een bak gemaakt uit latten kan het water weglopen langs de spleten van het hout. In andere gevallen boor je best voldoende gaten in de bodem. Leg worteldoek op de bodemplaat om te voorkomen dat de aarde wegspoelt.

Uit welk materiaal wordt de bak gemaakt?

  • Voor een moestuinbak kies je best voor onbehandeld hout, vlechtwerk of PVC.
  • Kies je voor hout, ga dan voor duurzaam hout: lokaal hardhout zoals eik, lariks, douglas, robinia of tamme kastanje en/of hardhout met een FSC-label. Dit label betekent dat de boom is gekweekt in een duurzaam beheerd bos. Ook recuperatiehout kan, maar let dan op hoe dat behandeld is.
  • Kies je voor behandeld hout, ga dan voor thermisch verduurzaamd hout. Dit hout heeft een temperatuurbehandeling ondergaan, zodat het niet meer als voedingsbron kan dienen voor insecten en bacteriën. Veel bakken uit de winkel bevatten echter geïmpregneerd hout, dat slecht is voor milieu en gezondheid. Meer informatie over gezonde tuinmaterialen is te vinden op de website gezond uit eigen grond.
  • De buitenkant behandel je best tegen vocht. Langs de binnenkant voorzie je dan best worteldoek, zodat de teelaarde niet in aanraking komt met het (behandeld) hout.
  • Zorg wel voor een goede afwatering en let er op dat de bak waterpas staat.
Bouw van een moestuinbak uit houten latten tijdens een workshop voor EcoScholen
Bouw van een moestuinbak uit houten latten tijdens een workshop voor EcoScholen

Ook interessant