Contacteer stad Antwerpen

Welke klimplanten kies ik voor mijn groenslinger?

Een groenslinger? Dat zijn klimplanten die over de straat slingeren tussen je gevel en de gevel van je overbuur. De districten Antwerpen en Borgerhout staan volledig achter dit idee om straten te vergroenen en zoeken kandidaten.

Woonerf met groenslinger in Antwerpen

Uiteraard hoef je niet helemaal zelf je straat te voorzien van groenslingers. De medewerkers van de districten helpen met de overspanning en het onderhoud boven de straat. Maar welke klimplanten kies je best voor zo’n groenslinger? We hebben het voor je uitgezocht.

Om een groenslinger te maken, komen deels andere klimplanten in aanmerking dan voor een gewone groene gevel.

Welke types klimplanten zijn best om er een slinger mee te laten groeien?

  • Hoge klimmers: kies voor een klimplant met hoge ambities. De plant zal eerst langs je gevel omhoog moeten klimmen vooraleer hij naar de overkant kan slingeren. Pas op 5 meter hoogte leid je de plant van de muur af naar de ijzeren draadstructuur boven de rijweg. Je mag zo'n draad niet zelf spannen, dat doet je district.
  • Snelle groeiers: het is handig als het een snelle klimmer is, zodat je geen 5 jaar moet wachten tot de eerste takken over de straat beginnen te groeien. De trage sterjasmijn laat je bijvoorbeeld best achterwege.
  • Slingers, winders en rankers: ideaal zijn klimplanten die zich rond de ijzeren draad slingeren met hun lange takken.
  • Klimmers die blijven groeien: soorten die jaarlijks afsterven om dan de volgende lente vanaf de grond opnieuw te moeten beginnen, zoals hop, zijn geen ideale keuze.
  • Stevig maar niet té zwaar – een trompetbloem of een blauwe regen zijn prachtige slingeraars, maar op termijn vormen ze dikke, zware takken.

Aanraders voor groenslingers

Wilde kamperfoelie (Lonicera periclymenum) met een struik aan zijn stam
Winterbeeld van de groenblijvende kamperfoelie (Lonicera henryi)

Wilde kamperfoelie: In de natuur slingert wilde kamperfoelie vrolijk over bomen en struiken. In de stad zal deze klimmer jouw hulp nodig hebben om tot een gezonde slingerplant uit te groeien. Plant een smalle struik (bijvoorbeeld een doornloze braam) of een hoge vaste plant (bijvoorbeeld stokroos) voor je kamperfoelie. Zo bescherm je de fragiele stam zowel tegen de felle zon als tegen beschadiging. 

Groenblijvende kamperfoelie: deze soort heeft minder opvallende bloemen maar blijft groen in de winter.

De meeste bosrank-variëteiten zijn te fragiel om er groenslingers mee te maken maar er zijn twee soorten waar je wel mee aan de slag kan:

Wilde bosrank (Clematis vitalba) klimt omhoog langs een gevel met balkon
Wilde bosrank (Clematis vitalba)

Wilde bosrank is een rankende plant. Hij gebruikt zijn blad en takranken om te klimmen. Voorzie daarom in de klimstructuur ook voldoende horizontale verbindingen zodat de plant niet naar beneden schuift. Deze inheemse bosrank houdt van zon en warmte en groeit snel en krachtig. Als hij zich goed voelt aan je gevel, heb je prijs. Zet bij de aanplanting de clematis 10 cm dieper in de grond dan hij in de pot zat, om zijn voeten tegen te felle zon te beschermen. Anders wordt hij gemakkelijk ziek. Hou minstens 8 cm ruimte vrij tussen de muur en de klimhulp.

Bergbosrank (Clematis montana ‘Rubens’) klimt op een pergola
Bergbosrank (Clematis montana ‘Rubens’)

Bergbosrank (Clematis montana ‘Rubens’) is een sterke bosrank variëteit met iets grotere, lichtroze bloemen. Je kan hem in de zon of de halfschaduw planten. Voor de rest gelden de zelfde tips als bij de wilde bosrank.

blad en bloem van Klimaugurk (Akebia quinata)
Klimaugurk begint te slingeren over de straat

Klimaugurk is een decoratieve slingerplant die ook goed klimt. De plant heeft mooie eivormige bladeren. Zijn kleine paarse bloemen ruiken lekker en bij een warme zomer krijgt hij zelfs decoratieve purperblauwe vruchten. Je kan deze klimmer zowel in de zon als in de halfschaduw of zelfs de schaduw planten. Bij strenge vorst heeft de klimaugurk wel bescherming nodig.

Tip: Laat tussen de klimhulp en de muur 10 cm ruimte zodat de plant er met zijn takken goed tussen kan.

Blauwe passiebloem (Passiflora caerulea)
Blauwe passiebloem (Passiflora caerulea)

Blauwe passiebloem is een zonneklopper. De bladeren lijken een beetje op die van de vijfdelige wingerd, maar ze blijven bij zacht weer heel het jaar groen. Niet geschikt voor straten met koude tocht.

Rode wijnstok (Vitis coignetiae) heeft in de herfst rode bladverkleuring
Rode wijnstok (Vitis coignetiae)

Rode wijnstok lijkt veel op zijn eetbaar neefje, maar je hebt er minder snoeiwerk aan. Het is misschien ook handiger om geen druiventrossen boven de rijweg te hebben hangen – anders moet heel de straat afgesloten worden om te kunnen oogsten.

Duitse pijp (Aristolochia durior) De grote hartvormige bladeren hangen boven elkaar alsof ze dakpannen zijn.
Duitse pijp (Aristolochia durior)

Duitse pijp is nog vrij onbekend in de Antwerpse straten.

Onze Duitse buren passen deze snelle groeier veel vaker toe om hun gevels, slingers of pergola’s mee te laten begroeien.

Het is een decoratieve, sterke plant die amper onderhoud vraagt: regelmatig water geven en om de drie jaar een flinke uitdunningsbeurt volstaan

De grote hartvormige bladeren hangen boven elkaar, een beetje alsof ze dakpannen zijn.

Je kan er zowel in de zon als in de schaduw mee experimenteren.

Mooi, maar niet aangeraden: blauwe regen en bruidssluier

Deze blauwe regen is juist geleid: de takken slingeren niet rond de klimhulp maar rond zichzelf of ze zijn “ontslingerd” en terug vastgebonden aan de klimhulp.
Deze blauwe regen is juist geleid: de takken slingeren niet rond de klimhulp maar rond zichzelf of ze zijn “ontslingerd” en terug vastgebonden aan de klimhulp.

Er zijn twee klimplanten waar ik nog iets over moet vertellen. De bruidssluier (Fallopia baldschuanica) en de blauwe regen (Wisteria sinensis ‘Prolific'). Ze zijn allebei extreme groeiers en laten zich goed horizontaal leiden. Snel succes verzekerd.

Als je deze turboslingers wil toepassen, hou dan rekening met hun diktegroei. Diktegroei betekent dat bruidssluier en blauwe regen niet enkel in de lengte groeien maar dat ook al hun takken dikker en dikker worden. Diktegroei heeft twee gevolgen:

  • Enerzijds wordt de plant heel erg zwaar door de jaren heen omdat hij een dikke stam en takken ontwikkelt. De draagstructuur moet daarom extreem sterk zijn.
  • Anderzijds kunnen de alsmaar dikker wordende takken de klimhulp  (bv draad) wurgen, waardoor de draad meer en meer gaat aanspannen en op termijn kan loskomen van de muur. Hier bestaat ook wel een oplossing voor, namelijk de eenjarige takken telkens losmaken van de draad waar ze rondgeslingerd zijn en hen er naast binden. Een echte klus. Lees hier tips hoe dat juist moet (onderste reeks foto’s).

Een groenslinger installeren boven de straat

Meet de stoep op om te weten of een groene gevel mogelijk is bij jou en je overbuur.

Overtuig dan je overburen. Zien ze het zitten?

Neem vervolgens contact op met je district om toestemming te vragen. Je mag zelf geen overspanning plaatsen of snoeien boven de rijweg. Enkele districten steunen groenslingers actief en nemen deze taken op zich. 

District Antwerpen: had in 2016 een groenslingerproject dat op veel enthousiasme kon rekenen van de bewoners. Het district is nu de overspanningen aan het installeren. Binnenkort kunnen de klimplanten hun gang gaan. Was je er niet bij? Geef je dan op voor de wachtlijst voor de tweede ronde. Je zorgt voor de klimplant aan je gevel en het district ontfermt zich over het stukje boven de straat.

District Borgerhout:  Het district Borgerhout zorgt voor groenslingers in je straat. Voor de bewoners kosten groenslingers niets. We hebben alleen je toestemming en hulp bij het planten nodig. Een aannemer plaatst de kabels gratis over de straten, ook de klimplanten worden gratis geleverd. Stuur een bericht naar het wijkoverleg Borgerhout als jij en je (over)buren interesse hebben. Zij komen bij je langs en bekijken de mogelijkheden.

Een groenslinger installeren in de tuin

Groenslingers kunnen ook in de tuin. Let er bij de installatie van de overspanning op dat de klimhulp stevig verankerd is en ook op termijn het gewicht van je klimmer zal kunnen dragen. Inspiratie en praktische tips voor een groenslinger in je tuin lees je hier.

Klimplant slingert langs stalen balken boven een stadstuin
Als er geen plaats is in de tuin voor een grote boom kan een slingerende klimplant nog steeds zorgen voor een groen effect in de hoogte.

Lees meer

Ook interessant