Verbouwing van een rijhuis in de stadDavid de Bruijn

Van spookhuis tot droomhuis

Gwenn en Rob van Ontwerpatelier Chambrang worden in 2015 verliefd op een rijhuis in Borgerhout. De lichtinval, de centrale ligging, de oriëntatie van de kleine stadstuin… het is hun droomhuis. Al denken familie en vrienden daar in eerste instantie anders over. Het huis staat immers op de verkrottingslijst, de achterbouw en –gevel zijn in zeer slechte staat en bij de buren staat het zelfs gekend als “het spookhuis”.  

Grondig verbouwen doe je met architect

“Toen we het huis gingen bekijken, hebben we een ingenieur stabiliteit meegenomen die de structuur heeft onderzocht. Want de basis, die moet goed zitten!” benadrukt Gwenn. “Verbouwen doe je best ook meteen grondig, zodat je voor de volgende 30 jaar goed zit.” vult Rob aan. “Wij zijn allebei architect en hebben de knowhow dus in huis. We raden iedereen aan om bij een grondige verbouwing een architect te raadplegen. Zo krijg je een doordacht ontwerp en een visie op lange termijn. Het is een investering die je kosten doet besparen.”

Zelf doen en laten doen

“De afbraak hebben we grotendeels zelf gedaan. Muren strippen, schouwen en muren afbreken… daar zijn we ongeveer een half jaar mee bezig geweest. Oude elementen zoals het marmer van de schouwmantel, de oude binnendeuren en de stenen lavabo hebben we zoveel mogelijk hergebruikt en geïntegreerd in de verbouwing. De charme van het oude huis hebben we op die manier bewaard” zegt Gwenn. Het verplaatsen van de trap zodat de woonruimte vergroot is en vooral de nieuwe achtergevel volledig uit glas, zijn bepalend voor het uitzicht van hun nieuwe woning. De kamers voelen ruim en licht, mede door de hoge plafonds en het optimale gebruik van de totale gevelbreedte.

De voorgevel: nieuwe ramen en deur maar uitzicht is hetzelde gebleven
Ontwerpatelier Chambrang1|6
Het gelijkvloers in oorspronkelijke toestand
Ontwerpatelier Chambrang1|6
Het gelijkvloers na de verbouwing
David de Bruijn1|6
Het gelijkvloers na de verbouwing
David de Bruijn1|6
De tweede verdieping in oorspronkelijke toestand
Ontwerpatelier Chambrang1|6
Eerste verdieping en badkamer na de verbouwing
David de Bruijn1|6

Isoleren en verwarmen

“Op het vlak van isolatie hebben we geen extreme zaken gedaan, gewoon wat conform is. De nieuwe ramen hebben een U-waarde van 1.0, er steekt 10 cm PUR als vloerisolatie in en het dak hebben we geïsoleerd tussen de balken die nog van goede kwaliteit bleken te zijn.” gaat Rob verder. “De verwarming is wel iets specialer. Enkel op het gelijkvloers hebben we vloerverwarming, aangesloten op een kleine condensatieketel op aardgas. De rest van het huis en het sanitair warm water wordt verwarmd via een compact unit. Dat is een warmtepomp en ventilatie in één. Het toestel zuigt de warme lucht uit keuken, badkamer en toilet en via een warmtewisselaar wordt de verse lucht opgewarmd en weer afgeven aan de kamers. Het systeem stuurt met andere woorden warme lucht door het huis.”

Passieve zonnewarmte

“Door de glazen achtergevel genieten we volop van de gratis zonnewarmte. Toch is het hier nog nooit te warm geweest.” volgens Gwenn. “Op warme dagen zetten we gewoon de achterdeur open en boven de deur van onze dakserre en zo creëren we een natuurlijke schouw.” Het vele glas heeft nog een bijkomend voordeel. “Door het vele licht dat ons huis binnenvalt, hoeven we amper het licht aan te steken wat weer een besparing is.”

De achtergevel in oorspronkelijke (slechte) staat
Ontwerpatelier Chambrang1|5
De nieuwe achtergevel uit glas
David de Bruijn1|5
De oude achtergevel
Ontwerpatelier Chambrang1|5
Grote deuren geven uit op een gezellig stadstuinje
David de Bruijn1|5
De dakserre
David de Bruijn1|5

Niet alles realiseerbaar

“Helaas kunnen we niet alles doen wat we willen doen.” besluit Rob. “We zouden heel graag zonnepanelen op het dak zetten maar dat kan niet. De oriëntatie van ons dak is goed, maar het beschikbare dakoppervlak is te klein omdat een deel te snel in de schaduw valt door omliggende gebouwen. Ook dat is typisch aan een verbouwing, sommige zaken lopen anders dan gepland maar voor bijna alles is er wel een oplossing.”

Praktisch

Wil u net als Gwenn en Rob duurzaam en doorgedreven renoveren? Wil u de juiste beslissingen op het juiste moment nemen? Maak een afspraak bij de EcoHuisdokter van de stad of laat u informeren tijdens een van de infosessies die het EcoHuis organiseert, beide zijn gratis.

 

Verwante info:

Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!
Dit artikel is gedeeld door
Wonen in de stad
Wonen
108000+