Contacteer stad Antwerpen

Park van Eden: het ruigste park van Antwerpen

Ben je al eens in het Park van Eden geweest? Dit jonge park valt op door haar wilde bloemenpracht, reliëf en veel natuurlijk spel- en wandelplezier. Ga op ontdekking en laat je verbazen!

Park van Eden

Het Park van Eden, vroeger bekend onder de naam 'Neerlandpark', bevindt zich in Wilrijk tussen de Krijgslaan, de Doornstraat en de Neerlandwijk, vlakbij IKEA en het containerpark van Wilrijk. Dit park van 23 hectaren groot werd in 2013 officieel geopend. Vroeger was dit landbouwgrond, maar toen die vrij kwam, ontstond plots veel ruimte voor een nieuwe groene long. 14 hectaren zijn vrij toegankelijk, het overige gebied is natuurgebied en wordt beheerd door NatuurpuntZij organiseren regelmatig begeleide wandelingen, waarbij je meer leert over de fauna en flora in het gebied.

Dit park is de grootste speelnatuurplek in Antwerpen. Er staan geen speeltuigen, maar wel heel veel natuurlijke spelaanleidingen waar kinderen zich minstens even hard mee amuseren.

Het Park van Eden met infobord

Natuurbeleving voor iedereen

Het Park van Eden oogt anders dan de meeste parken die we in Antwerpen kennen. De vele heuveltjes en natuurlijke (spel)materialen doen dit park ruig en avontuurlijk ogen. Zeker in mei en juni is de wilde bloemenpracht overweldigend. 

Voor kinderen valt hier altijd wat te beleven. Verspreid over het hele terrein vindt u alle elementen van speelnatuurspeelgrachten, heuveltjes, spelaanleidingen met boomstammen, wilgentunnels en -hutjes, plukbloemen, spannende hangplekjes, klimbomen en plekken voor natuureducatie. 

Maar ook voor de volwassen bezoeker is dit park absoluut een bezoekje waard. Te midden van dit park waan je je even ver van de stad en kan je genieten van de rust en de natuur. Een ideale plek om te relaxen of te picknicken.

Heb je een hond? Kom je dan samen uitleven door te wandelen door weiden en plassen, over de heuvels en op de hondenloopweide met aangepaste speelnatuur (inclusief zwemvijver) voor honden. 

Kinderen lopen door een wilgentunnel
Speelterrein met keien, water en een boomstammenparcours
Boomstammenparcours
Boomstammenparcours
Mensen genieten van het goede weer aan de rand van het water
Een gezin picknickt in een wilgenhut
Groot natuurlijk amfitheater
Open plek met zitplekken en boomstammen
Honden spelen in een hondenweide met vijver

Elk jaar mooier

Net zoals een net aangeplante tuin elk jaar wat mooier wordt, is dat ook het geval bij het jonge Park van Eden. De ingezaaide wilde bloemen worden elk jaar spectaculairder. Het beheer van zo’n ‘wild’ park is geen sinecure. Het lijkt misschien wel alsof de natuur hier zonder veel bemoeienis zijn gang mag gaan, maar eigenlijk is het beheren van zo’n wildernis net heel moeilijk. Om de bloemenpracht (een mengeling van eenjarigen en vaste planten) elk jaar op punt te houden, moet je namelijk maaien op precies het juiste moment, net nadat de waardevolle bloemen zaad hebben gemaakt. Dat betekent ook dat de groendienst een grote plantenkennis moet hebben. Een waardevolle plant die nog geen bloemen heeft, kan je namelijk al snel verwarren met onkruid.

wilde bloemen in Park van Eden
wilde bloemen in Park van Eden
wilde bloemen in Park van Eden
wilde bloemen in Park van Eden
wilde bloemen in Park van Eden

Hoe te bereiken?

Het Park van Eden ligt tussen de Krijgslaan, de Doornstraat en de Neerlandwijk. 
Verschillende bussen hebben een halte nabij (bus 17, 21, 130, 135, 141, 180, 181, 182, 183). Doorheen het park lopen een heleboel wandel- en fietspaden, die ervoor zorgen dat het vanuit alle kanten vlot toegankelijk is. Een gedetailleerd plan vind je hier.

Ideaal dus voor een fiets- of wandeltochtje op een mooie dag. Of kom hier nog even tot rust na een bezoek aan de winkels op de Boomsesteenweg.

Ook interessant

Dit artikel is gedeeld door