Contacteer stad Antwerpen

Jan Olieslagersstraat: eerste tuinstraat in Deurne

District Deurne heeft de Jan Olieslagersstraat voorgesteld als pilootproject 'tuinstraat'. Op vrijdag 5 mei 2023 huldigde het district, in samenwerking met de Stad, water-link en Aquafin, de straat feestelijk in.

Een bloemenzee in de Jan Olieslagersstraat

In een tuinstraat wordt gestreefd naar het maximaal vergroenen van de straat door de bestaande verhardingen te vervangen door plantvakken, bomen, grasperkjes, klimplanten, enzovoort.

​De bewoners kregen de gelegenheid om de straat mee vorm te geven. Tijdens de participatiemomenten gaven bewoners feedback over de aanplantingen, het ​ ondergrondse en bovengrondse waterbufferingssysteem, de locatie van de fietsnietjes, de parkeerplaatsen, het ontwerp van de straattuin (grasveld achteraan), de boomkeuze en het nieuwe rioleringsstelsel. Ook de verlichting werd vernieuwd.

Hieronder kan je foto's bekijken van de inhuldiging en je leest meer over het participatietraject.

Inhuldiging

Op vrijdag 5 mei 2023 huldigde het district, in samenwerking met de Stad, water-link en Aquafin, de nieuwe tuinstraat feestelijk in. Alle bewoners van de Jan Olieslagersstraat werden persoonlijk uitgenodigd en ze kregen een goodiebag met een postkaart, een strip, twee herbruikbare bekers en een sticker.

Tijdens het feest was er animatie voor jong en oud, zoals een knutselactiviteit en een live band. Iedereen kon drinken nemen aan de kraantjeswatertank van water-link of genieten van lekkere limonade, een glaasje wijn of een mocktail.

Toelichting waterverhaal

Participatietraject

Bewoners werken met verschillende partners samen om een tuinstraat aan te leggen. Er werden verschillende info- en participatiemomenten georganiseerd:

  • Maandag 20 november 2017: buurtbewoners van de Jan Olieslagersstraat kregen meer uitleg over het traject en het pilootproject.
  • Zondag 18 februari 2018: het eerste denkmoment vond plaats. Via een presentatie stelden we voor wat een tuinstraat is en kan zijn. Verschillende thema’s werden hier besproken: flora en fauna, wegdek en materialen, verbinden, water en hitte, spel en sport, mobiliteit, sfeer. Buurtbewoners kregen de kans om hun toekomstige tuinstraat mee te ontwerpen.
  • Donderdag 5 april 2018: toelichting voorstellen rond parkeren. De bewoners stemden voor het beste ontwerp. Het behouden van het huidige aantal parkeerplaatsen was een must om mee in het project te stappen.
  • Donderdag 17 mei 2018: voorstellen eerste inrichtingsschets. Dit is een concept van hoe de toekomstige tuinstraat er uit kan zien. Hier bespraken we ook de mogelijke evenementen die konden doorgaan in de tijdelijke tuinstraat. De Jan Olieslagersstraat werd van midden juni tot midden oktober 2018 ingericht als tijdelijke tuinstraat.
  • Het ontwerpteam nam deel aan een designsprint van 3 dagen. Op zaterdag 2 juni 2018 stelden we het resultaat voor: maquettes van mobiele constructies die verschillende invullingen kunnen hebben. De mobiele constructies kunnen we testen in de tijdelijke tuinstraat.
  • Woensdag 20 juni 2018: verdere bespreking invulling tijdelijke evenementen. We brainstormden met de bewoners ook over de invulling van de tijdelijke mobiele constructies.
  • Zaterdag 22 september 2018: evaluatiemoment. Aan de hand van de ingevulde evaluatieformulieren kunnen we het definitieve ontwerp voor de mobiele constructies verfijnen.
  • Zaterdag 1 december 2018: terugblik. In het districtshuis van Borgerhout werden alle tuinstraat projecten voorgesteld.
  • Woensdag 15 mei 2019: update. Volgende onderwerpen werden toegelicht: het voorontwerp, voorbeelden voor de invulling van het groen en een waterbufferingssysteem, waterhuishouding, groenslingers en geveltuinen.
  • Maandag 29 juni 2020: voorstellen goedgekeurd voorontwerp. Tijdens een infomoment op 29 juni 2020 informeren we de buurtbewoners over de specifieke invulling van de tuinstraat en bekijken we welke aanpassingen nodig zijn om tot een definitief ontwerp te komen. Buurtbewoners kunnen inspraak geven over de invulling van de groenvakken, de fietsenstalling, het ontwerp van de straattuin (grasveld achteraan) en de boomkeuze. Om tijdens het infomoment voldoende afstand te kunnen bewaren, kan je het voorontwerp hier alvast bekijken. De ontwerper beantwoordt je vragen op maandag 29 juni 2020.
  • Maandag 16 november 2020: voorstellen definitief ontwerp. Aan de straattuin in de Jan Olieslagersstraat hangen infopanelen met daarop het definitief ontwerp.
  • Donderdag 23 september 2021: infomoment start werken. Aan de straattuin in de Jan Olieslagersstraat gaat het laatste infomoment door voor de start van de werken.

Acties ontwerpteam

Het ontwerpteam nam volgende acties:

  • Dinsdag 10 juli 2018: aanduiden parkeerzones. Om de bewoners een beeld te geven van hoe de tuinstraat er uit kan zien, duidde we de drie parkeerzones aan met tijdelijke verf.
  • Vrijdag 13 juli 2018: levering houten paletten en kunstgras. Buurtbewoners konden hier zelf mee aan de slag gaan.
  • Zondag 26 augustus 2018: bewoners organiseerden een brunch.
  • Woensdag 29 augustus 2018: De Brug leverde de tijdelijke houten constructies.
  • Begin september 2018: plaatsing tijdelijke regenwatertonnen.
  • Dinsdag 23 juli 2019: verplaatsen hekwerk luchthaven.
  • Januari 2020: wegnemen van de tijdelijke houten constructies.
  • Eind augustus 2019: verplaatsen hekwerk luchthaven. Om de straattuin toegankelijker te maken en beter te kunnen betrekken in de tuinstraat, verplaatsen we het hekwerk van de luchthaven naar achteren. Na de heraanleg zorgt dit voor een neutrale parkeerbalans.

Definitief ontwerp

Het definitieve ontwerp voor de Jan Olieslagersstraat als tuinstraat is klaar. 

Vooruitgang aanleg tot tuinstraat

Straattuin: bomen achteraan
Straattuin: aanvoeren zand
Straattuin: wadi
Straattuin: overzicht
Plantvak thv huisnr. 36
Wateropvang
Tuinstraat: zicht vanaf Boekenberglei
Tuinstraat: zicht vanaf straattuin achteraan

Meer info

Wijkoverleg Deurne
tel. 03 338 45 76
wijkoverleg.deurne@antwerpen.be 

Met participatie van water-link in samenwerking met Aquafin.

Lees meer

Dit artikel is gedeeld door