Contacteer stad Antwerpen

Vredesmonument Deurne op het Wim Saerensplein

In 2018 werd het ‘Vredesmonument Deurne’ op het Wim Saerensplein feestelijk onthuld. Dit monument is gebouwd ter nagedachtenis van een deel van het Deurns politiekorps dat op 14 januari 1944 door de Duitse bezetter opgepakt en afgevoerd werd naar de concentratiekampen. Elk jaar organiseert de organisatie 'De Vrienden van Vredesmonument Deurne' op 14 januari een plechtigheid om eer te betonen aan de overleden politiemannen. 

Vredesmonument Wim Saerensplein

Ter nagedachtenis van

Het Vredesmonument is gebouwd ter nagedachtenis van een deel van het Deurns politiekorps dat op 14 januari 1944 door de Duitse bezetter opgepakt en afgevoerd werd naar de concentratiekampen. Slechts 8 agenten keerden terug, 35 bleven achter en stierven. Een deel ervan wordt herinnerd via straatnamen om en rond het Wim Saerensplein.

Het Vredesmonument bestaande uit granieten zuilen (voor alle politieagenten die gestorven zijn) en granieten banken (met de namen van de teruggekeerden) herinneren aan de gruwel van deze oorlog. Een aparte zuil met een spreekgestoelte herinnert aan burgemeester Alfons Schneider. Hij werd ook gedeporteerd en overleefde het niet. Centraal staat een omgekeerde piramide met afbeeldingen van de politiemannen. In de weerspiegeling ziet de bezoeker ook zichzelf en beseft dat hem dit ook had kunnen overkomen. Het water dat door de piramide neerwaarts sijpelt symboliseert hoe het leven toch telkens weer verder gaat. Wanneer de avond valt, siert verlichting de zijkanten van de piramide, als een troostend licht in de duisternis.

Het Vredesmonument werd op 14 januari 2018 onthuld en is een initiatief van district Deurne, het Vredesecentrum  en de 'Vrienden van het Vredesmonument Deurne'.

Vredesmonument Wim Saerensplein

Bouw van het Vredesmonument Deurne in een minuut

Verdergaan met vrede

Het monument is een pleidooi voor vrede in heel de wereld. We herdenken slachtoffers van een afschuwelijke en oorlogszuchtige dictatuur.

Het Vredesmonument wil in het bijzonder kinderen en jongeren aanspreken en hen laten nadenken over het belang van vrede. Vrede is immers geen voldongen feit of verworven recht, maar vraagt om een voortdurende en actieve dialoog om oorlogen te vermijden.

Plechtigheid op 14 januari

Het Vredesmonument aan het Wim Saerensplein herdenkt de 43 politiemannen en burgemeester Alfons Schneider die tijdens de Tweede Wereldoorlog op 14 januari 1944 wegens verzetsactiviteiten werden opgepakt. Elk jaar organiseert het comité 'De Vrienden van het Vredesmonument Deurne' op 14 januari een plechtigheid om eer te betonen aan hen.

Ze beogen een modernere aanpak, los van kransen en vlaggenvertoon. Deze plechtigheid vindt plaats aan het Vredesmonument (Wim Saerenspein) in aanwezigheid en met de volle medewerking van het Antwerpse politiekorps, maar ook gericht naar de jongeren. 

Docufilm 'Oorlogswouten'

Het Vredesmonument op het Wim Saerensplein herinnert aan de weggevoerde agenten. Bekijk hieronder de documentaire 'Oorlogswouten' over het Deurnse politiekorps, 

Vriend worden van het Vredesmonument?

Ook jij kunt de vredesboodschap van het Vredesmonument ondersteunen door gratis lid te worden van
de 'Vrienden van het Vredesmonument Deurne’. Op die manier blijf je op de hoogte van initiatieven.

Wil je lid worden? Stuur dan een e-mail met je naam, adres en geboortejaar naar VriendenvredesmonumentDeurne@gmail.com.

Met specifieke vragen kun je terecht bij Frank Geudens, voorzitter van de 'Vrienden van het Vredesmonument Deurne’ via tel. 0475 33 13 83 of via het Vredescentrum, tel. 03 292 36 51 of info@vredescentrum.be 

Dit artikel is gedeeld door