2426 # 13FelixArchief

Schermclub Criterium

Gaston Vrancken (1929-2018) schonk in december 2017 het Criterium-archief aan het FelixArchief. 

Criterium of Cercle Royale d’Escrime Criterium werd in 1927 als eerste tweetalige Antwerpse schermclub opgericht. Schermen was begin twintigste eeuw in Vlaanderen nochtans hoofdzakelijk een Franstalige aangelegenheid en enkel toegankelijk voor mannen. De club was zeer actief in de Belgische schermwereld en werd snel een vaste waarde in de Antwerpse, Belgische en Europese schermcompetities. Vanaf 1966 waren vrouwen welkom bij Criterium.

Onder impuls van voorzitter Armand Marneffe, zelf een bekende Antwerpse schermer, en een toenmalige secretaris-schatbewaarder werd het archiveren van bij aanvang gestart. Het archief beslaat krantenknipsels in verband met schermcompetities en de Europese schermwereld in het algemeen, foto’s die het clubleven en zijn wedstrijden en trainingen illustreren, correspondentie, delen van het ledenblad, uitnodigingen tot festiviteiten en persoonlijke commentaren bij gebeurtenissen.
De periode 1932-1959 werd bijgehouden in boeken, 17 volumes in totaal. Vanaf 1959 tot met 1968 bewaarde men het archief in mappen.
Het archief kreeg een aanvulling door schermer en toenmalige redacteur van het informatieblad Gaston Vrancken. Hij voegde er correspondenties, ledenlijsten, verslagen en Criterium’s schermencyclopedie in stripvorm toe.

Eind jaren zestig eindigde het voorzitterschap van Marneffe. Vrancken verliet Criterium definitief in 1970-1971.
Bij gebrek aan lokalen en door het dalend aantal leden fuseerde Criterium in 1972 met de in 1965 opgerichte schermclub Cyrano. Deze laatste voerde een naamsverandering door en werd vanaf dan Schermkring Cyrano-Criterium.

Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!
Dit artikel is gedeeld door