Contacteer stad Antwerpen

Alle praktische info om Borgerhout te vergroenen met een groenslinger of geveltuin

Een groen Borgerhout is een gezelliger, gezonder én een mooier Borgerhout. Draag uw steentje bij door een geveltuintje aan te leggen, een groenslinger aan te vragen of met buren een groen initiatief op te nemen in uw buurt. Lees hieronder wat je zeker moet weten om een groenslinger of geveltuin aan te vragen en bekijk de mooie realisaties van Borgerhoutenaren in de fotoreeks.

Borgerhoutenaar met gevelgroen

Geveltuin

Een geveltuin is een groenstrook voor de gevel van jouw huis, met al dan niet een klimplant die tegen jouw gevel klimt. Een geveltuin zorgt voor fauna en flora én gezelligheid in de straat. Voor een geveltuin heb je geen vergunning nodig, maar je dient je wel aan bepaalde voorwaarden te houden. Alle informatie hierover vind je uitgebreid terug op de website van het Ecohuis.

Het district Borgerhout ondersteunt bewoners die een geveltuin aanleggen met de installatie van een stalen kabel tegen de gevel en met het aanbieden van een klimplant en een zak potgrond.

Praktisch

 • Bekijk de voorwaarden voor het aanleggen van een geveltuin. 
 • Vul hier je aanvraag in.
 • Het district plaatst, na een plaatsbezoek van de aannemer, een verticale kabel tegen je gevel. Langs deze kabel zal de klimplant groeien.
 • Je krijgt gratis een klimplant en teelaarde.
 • Je moet bereid zijn om je klimplant te verzorgen en te onderhouden. Snoeien doe je in de winter. 

Indien gewenst, bieden wij je graag ondersteuning aan bij de aanvraag. Neem daarvoor contact op met Wijkoverleg via wijkoverleg.borgerhout@antwerpen.be of 03 338 17 14.

 

Groenslinger

Een groenslinger is een klimplant die via de gevels over een kabel van de ene naar de andere kant van de straat groeit en de straat in één beweging veel mooier en gezelliger maakt. Een groenslinger is supermakkelijk aan te planten, en wat nog meer is: het district Borgerhout biedt inwoners van Borgerhout deze groenslingers gratis aan! We hebben alleen jullie toestemming en jullie hulp bij het planten nodig. De kabels worden gratis geplaatst door een aannemer, de klimplanten mag je op een aangekondigd moment komen ophalen.

Praktisch

 • Spreek je overbuur aan! Enkel als je overbuur ook wilt meewerken, kan er een kabel van jouw gevel naar de overkant worden gespannen.
 • Vul hier je aanvraag in. 
 • Het district plaatst vervolgens een verticale kabel tegen je gevel en een horizontale kabel naar de overkant van de straat. Langs en over deze kabel zal de klimplant groeien.
 • Let wel: tussen de verschillende kabels moet over de lengte van de straat telkens een afstand van minstens 30 meter zijn. Dat is nodig voor de brandweer.
 • ​Je krijgt gratis een klimplant en teelaarde.
 • Je moet bereid zijn om je klimplant te verzorgen en te onderhouden. Snoeien doe je in de winter. 
 • Het district zorgt voor het snoeien van de horizontale overspanning met behulp van een hoogtewerker. 
 • Een groenslinger kan niet overal. In het reglement kan je nakijken of je straat in aanmerking komt.
 • Bij je aanvraag dien je een foto op te laden van je gevel en van de gewenste plaatsing van uw slinger. Kijk hieronder voor een goed en een slecht voorbeeld van hoe dit best wordt doorgegeven.

Indien gewenst, bieden wij je graag ondersteuning aan bij de aanvraag. Neem daarvoor contact op met Wijkoverleg via wijkoverleg.borgerhout@antwerpen.be of 03 338 17 14.

Borgerhoutenaar Geertje en haar groenslinger
Borgerhoutenaar Geertje en haar groenslinger
Borgerhoutenaar Patrick en de druiven van zijn druivelaar aan de gevel
Borgerhoutenaar Greetje verzorgt haar geveltuintje
Borgerhoutenaar Patrick en zijn druivelaar aan de gevel
Bij je aanvraag laad je een foto op van je gevel met de gewenste plaatsing van uw slinger. Hierbij een voorbeeld van een juiste markering.
Bij je aanvraag laad je een foto op van je gevel met de gewenste plaatsing van uw slinger. Hierbij een voorbeeld van een foutieve markering.

Lees meer

Dit artikel is gedeeld door