Elke vierkante meter muur kan straks je tuin worden
Matthias houdt van groen, maar leeft op een volgebouwd perceel in Borgerhout. Door de beperking in oppervlakte ging hij op zoek naar alternatieven om toch planten en groen aan te brengen. Zo ging hij de hoogte in. Het resultaat is oogverblindend.
Een mediterrane tuin op de zuidgevel
De tuin van Matthias hangt grotendeels verticaal: aan de zuidgevel. De planten groeien hier niet in de volle grond, maar in groeizakken tegen de gevel. Hij werkte hier met het systeem van de “muurtuin”: een metalen frame, een doek met zakken voor de plantjes en een automatisch bewateringssysteem.
165 m² aan daken vullen twee regenwaterputten van 8 kuub
Matthias vangt vanop zijn hoger en lager gelegen daken regenwater op. Zijn twee regenwaterputten zijn samen goed voor 16 m³ wateropslag. De meeste mensen gebruiken hun regenwaterreservoir voor de was en de plas. Hier circuleert het regenwater naar de groene gevel opnieuw en opnieuw.
Besparen op kosten van gevelafwerking
Zo'n hangende tuin is een echte investering, maar Matthias had dat ervoor over om zijn groene droom te realiseren.
Bovendien is hier geen gevelafwerking aangebracht: de houtskeletmuren zitten vol isolatie en zijn enkel met geveldoek afgeschermd. Het groene gevel systeem hangt gewoon voor deze geveldoek. Om vochtproblemen te voorkomen, is er zo’n 4cm afstand tussen de twee lagen.
Zo is er een afwerking van de gevel (van bijvoorbeeld hout of gepleisterd) uitgespaard.
Om de kosten verder te drukken, installeerde Matthias het systeem zelf. Zonder planten en plaatsing kostte zijn systeem ongeveer 200 euro/m².
Een groene of een “levendige” gevel?
De plantenkeuze van zo'n groene gevel is geen sinecure.
Wil je weinig onderhoud, ga dan vooral voor bladgroen: planten die decoratieve bladen hebben maar niet té hard groeien. Denk maar aan groenblijvende vaste planten zoals bosaardbei, ooievaarsbek, schoenlappersplant of purperklokje en aan kleine heesters zoals de dwergmispel. Zulke soorten zie je bijvoorbeeld aan de groene kantoorgevel in Berchem. Ga zeker eens langs om het van dichtbij te bewonderen.
Matthias heeft hij zijn groene gevel samengesteld in functie van de zuidgerichte oriëntatie en zo veel mogelijk bloeipracht. Hij vindt bladgroen belangrijk om visueel structuur te geven, maar laat bewust ook een wisselend beeld per seizoen toe.
Hij koos voor veel bloeiende vaste planten die elkaar vanaf de lente tot aan de late herfst afwisselen. Zo heeft Matthias wat knipwerk aan uitgebloeide bloemstelen maar dat vind hij juist leuk. Dit is tenslotte zijn tuin.
Droogteminners bovenaan, waterliefhebbers onderaan
Het bewateringssysteem bij Matthias loopt langs de bovenkant van de groene muur. Door de zwaartekracht loopt het water van boven snel omlaag. Hier boven, in de volle zon, voelen droogteminnende (rots)planten zoals lavendel, tijm, bieslook, blauwkussen, beemdkroon en klokjes zich prima. Lager doen dorstige planten het goed, zoals margrieten, aardbei, asters.
Het bewateringssysteem springt op warme dagen tot drie keer aan om de wortels van de muurplanten vochtig te houden. Dat is 300 liter water per dag dat in de zomer door het systeem passeert. In de winter gaat het om één keer in de week. Een groot deel vloeit terug naar het waterreservoir voor de volgende ronde, maar in droge periodes, zoals die van de zomer van 2018, komen de grote reservoirs goed van pas om de hangtuin van voldoende regenwater te voorzien. Deze gevel ligt pal op het zuiden. Een gevel met minder zon zou het met minder regenwater halen.
Gevel begroeing in de volle grond
Op de eerste en tweede verdieping waren hangende muurtuinen de enige oplossing. Op tuinniveau ging Matthias voor de simpele oplossing. Daar groeien wilde wingerds in de volle grond, dat de gevel op enkele jaren tijd mooi begroeit en voor fantastische hersfkleuren zorgt. Zijn spectaculaire bladverkleuring in de herfst maakt wilde wingerd extra speciaal.
Allerlei soorten groendaken
Als de begroeide gevels nog niet indrukwekkend genoeg zijn, vind je elders ook nog wat groen... Je vindt hier ook groendaken: zowel op het hoofdgebouw als op het atelier. Matthias koos niet voor het onderhoudsvriendelijke sedumdak omdat hij liever een echt tuingevoel creëerde. Met een substraatlaag van 20 cm maakte hij een echte kijktuin op hoogte. Met kleurrijke bloemen. Je leest er binnenkort alles over op Plantwerpen.