Een extra verdieping groen
Matthias en zijn vrouw kochten onlangs hun droomhuis enkele huizen verderop in de straat waar ze al woonden. Ze toverden hun nieuwe huis volledig om tot een groene oase van rust, midden in de drukke stad.
Achterin de tuin staat een groot atelier dat vroeger dienst deed als opslagruimte van een badkamerproducent. Matthias ging resoluut voor absolute vergroening in hun huis en nam ook het atelier in hun achtertuin stevig onder handen. Overal duikt er wel een stukje groen op, zelfs op de daken.
Van bureauruimte naar daktuin
De bovenste verdieping van het atelier in de achtertuin kreeg bij de verbouwingen een nieuwe functie: daktuin. “We hebben de bovenste verdieping van het atelier opgeofferd om onze daktuin aan te leggen. Dit was gewoon de handigste oplossing gezien de omstandigheden.” Er werden eerst 2 grote draagbalken gestoken om de verdieping te verstevigen. Daarna konden de werken aan de daktuin van start gaan.
Omdat de daktuin omringd is door verschillende muren is er op deze manier geen inkijk van de buren. Om het natuurlijke zonnescherm nog wat kracht bij te zetten, voorziet Matthias in de toekomst nog enkele hang- of klimplanten over de daktuin heen. “Het kan hier nu echt wel warm worden, daarom ga ik nog wel wat planten voorzien voor extra afkoeling.”
De daktuin zoemt van het leven, dankzij de nectarrijke planten die overal bloeien. Zo is er een moestuin en zelfs kleine boompjes. “Ik hou echt van beweging en wat leven in de brouwerij. Plantjes, bijtjes, een moestuin, .. Hoe meer groen en beweging hoe beter!”
Handen uit de mouwen
In hun vorige huis had de familie Leunckens al een klein groendak. De keuze om in hun nieuwe woning opnieuw voor een groendak of daktuin te gaan, was snel gemaakt. Matthias heeft een verleden van groene vingers en weet hoe de vork aan de steel zit. “Ik heb alles zelf gedaan. Ik heb vroeger bij een tuinaanemer gewerkt dus ik weet wel van aanpakken. Uiteraard moet je sowieso samenzitten met een ingenieur en architect om te kijken wat er allemaal mogelijk is. Maar de aanleg heb ik zoveel mogelijk zelf proberen doen. Dat spaart ook weer wat centen uit.”
Matthias volgde eerst een cursus over groendaken en verdiepte zich daarna in de verschillende aspecten van groendaken. “Het is niet zomaar wat plantjes neerploffen en klaar. Ik heb echt héél veel gelezen en opgezocht, dat hoort er gewoon wel bij. Een goede raad: als je zoiets zelf wil doen, zoek wat dingen op en ga praten met professionals of met andere mensen die reeds een daktuin hebben aangelegd. Zo leer je heel snel bij.”
De grond is lava
“De grond is lava! Of toch ongeveer, het is eerder een mengeling van lavapuin, kleikorrels en voedingsgrond. Ik vind het wel passen bij deze tuin. Bij dit soort daktuin kan je enkel lava gebruiken met de rest ga je in de problemen komen met de drainage. Je moet wel zien dat je dak het gewicht kan dragen natuurlijk.”
Het is belangrijk om na te gaan wat je dak allemaal kan dragen. Hoe meer gewicht je dak kan dragen, hoe uitgebreider de mogelijkheden voor een groendak of daktuin. Maar ook de plantenkeuze is van groot belang. Sommige planten overleven in de schaduw en andere bloeien helemaal open in de volle zon. Daarom is het belangrijk om even stil te staan bij de ligging van je dak.
Water, water en nog eens water
Een tuin heeft natuurlijk ook water nodig. Tijdens een natte winter is dat geen probleem maar als de warme zomerdagen eraan komen en de droogte een hoogtepunt bereikt, moet je toch iets achter de hand hebben. Matthias heeft twee regenwaterputten waar hij van 2 daken water in opvangt. Hij gebruikt het regenwater om zijn groene oase levendig te houden. “Ik heb een automatisch irrigatiesysteem dat al mijn plantjes water geeft. Als je wat wil vergroenen en een groendak of geveltuin wil aanleggen dan moet je echt een regenwaterput hebben. En een goei dakgoot is ook een must!”
Wil je weten hoe de rest van Matthias zijn tuin eruit ziet of praktische tips voor een groene gevel? Lees dan verder!