Kasteel Bouckenborgh - Bredabaan 555
In 1908 betrok Frans Emiel Beuckeleers, een scheepsbouwer en stichter van het beroemde Zeevaartmuseum, het kasteel. Een neoclassicistisch landhuis dat dateert uit 1810.
Oude geschriften vermelden dat hier al in 1426 een hoeve stond met de naam ‘Ooievaarsnest’. Vanaf de 16de eeuw was Bouckenborgh een hof van plaisantie. Vele rijken uit de stad hadden er één in Merksem om er tijdens de zomer te verpozen in het groen. Beuckeleers kocht het domein in 1902 van de adellijke familie Van Praet. Hij moderniseerde het interieur en liet elektriciteit en verwarming aanleggen.
De belladonna van Bouckenborgh was Isabella Donche. Haar vader Charles Donche was de baas van een grote scheepswerf aan het Bonapartedok. Toen Beuckeleers als jonge ambitieuze snaak in 1878 terugkeerde van studies uit Amerika, trad hij er in dienst. Hij viel voor de charmes van Isabella. Het koppel huwde en kreeg één zoon.
Beuckeleers bracht het bedrijf van zijn schoonvader tot grote bloei. Zijn hobby was scheepsmodellen bouwen. In de hal van het kasteel stond een grote replica van de gondel waarmee Napoleon Antwerpen binnenvaarde in 1811. Voor zijn kinderen maakte hij speelbootjes. Naar verluidt speelden ze hier op de vijver zeeslagen na. Om de scheepsmodellen te bouwen had Beuckeleers één van de remises ingericht als werkhuis.
Bouckenborgh betekent eigenlijk ‘hof met de beuken’. In de 18de eeuw had de familie Van Praet statige beukendreven en brede grachten laten aanleggen. En een bos met paden in de vorm van een ster, (het zogenaamde sterrebos). Veel beuken werden daarna geveld. Beuckeleers verfraaide zijn tuin met beweegbare bruggetjes over de kanalen en een bootjeshuis aan de vijver.
In 1972 werd het kasteel verkocht aan de gemeente Merksem en sinds 1976 is de hele site beschermd als monument en landschap. In de loop der jaren deed Bouckenborgh nog dienst als rusthuis en school. Nu vinden we hier een afdeling van de cultuur- en jeugddienst.