Een tweede leven voor gevelde bomen
We zien het niet graag gebeuren dat bomen gekapt worden. Soms is er echter geen andere keuze. Gekapte Antwerpse bomen eindigen echter niet allemaal als brandhout. De duurzame houtsoorten zoals eik, acacia en kastanje krijgen een tweede leven op Antwerpse natuurspeelplaatsen.
Boomstammen, boomschijven en zelfs takken zijn niet voor iedereen afval. Het is gegeerd goed bij scholen met een groene speelplaats. Zij gebruiken de boomstammen als natuurlijk spelmateriaal: kinderen kunnen erover balanceren, erop zitten, erover klimmen, er van af springen, of zelfs mee bouwen. Ondertussen komen ze spelenderwijs in contact met echte natuurlijke materialen. Dat helpt bij de binding met en het respect voor natuur en milieu.
Al vijf jaar loopt er daarom een samenwerking tussen de Antwerpse groendienst en het EcoHuis: alle Antwerpse scholen die bij het EcoHuis een samenwerking hebben lopen als EcoSchool, kunnen bij de groendienst boomstammen ophalen. Sinds kort kunnen ook Antwerpse kinderdagverblijven van het aanbod gebruik maken. De groendienst verzaagt op de gewenste afmetingen, de scholen en kinderdagverblijven verwerken het zelf op hun speelruimte.
EcoScholen en kinderdagverblijven doen ontzettend mooie dingen met deze boomstammen. De bomen staan dan wel niet meer te pronken in hun volle glorie, hun stammen worden nog volop gekoesterd door duizenden kinderen.
Boomstammen aanvragen
Scholen of kinderdagverblijven die graag met boomstammen willen werken op hun terrein, kunnen dit aanvragen via het EcoHuis. Ophalen doe je zelf bij de groendienst in Wilrijk.
Wist je dat de gekapte bomen van de Leien een heel speciaal tweede leven krijgen? Zij werden door lokale ondernemers omgevormd tot onder andere meubelstukken en skateboards.
Wil je meer weten over speelnatuur op een school of kinderdagverblijf? Onderstaande artikels bieden inspiratie.