Hoe de bomen van de Leien toch in de stad bleven
Tijdens de heraanleg van de Leien moesten enkele platanen plaats maken voor de nieuwe aanleg. Deze bomen kregen dankzij de acties van creatieve ondernemers gelukkig een tweede leven in de stad.
Een deelproject van het hele Noorderlijntraject is de heraanleg van de Noorderleien (Frankrijklei en Italiëlei). Die straten werden van gevel tot gevel opnieuw ingetekend en aangelegd en krijgen nieuw groen dat past bij dat ontwerp. Helaas moesten de bestaande platanen daarvoor wijken, een hondertal daarvan kregen een tweede leven.
Om de bomen niet gewoon af te voeren of als brandhout te laten eindigen, boden enkele jonge ondernemers de stad een duurzame, creatieve oplossing. Zij waren namelijk bereid om van het hout unieke stukken te maken, zodat de bomen dicht bij de Antwerpenaars een tweede leven konden hebben.
Tafels en banken van de boom voor uw deur
Sam Ponette van Stadshout is een van die creatievelingen die het hout verwerkten. Om de vervoerskilometers te beperken liet hij het hout bij Natuurpunt in Ekeren en Bosq in Wechelderzande verzagen tot planken. Sam kiest er ook bewust voor om waar mogelijk van zijn bakfiets gebruik te maken. Zo ging hij al een boekenplank bij een klant installeren met zijn bakfiets. Het atelier van Sam biedt nu al kaasplanken en tafels aan en werkt verder aan andere items zoals zitbanken, die aan gevels en in voortuinen dienst kunnen doen, salontafels of wandlampen. Die zitbanken kunnen voor het eerst gekeurd worden op de kerstmarkt tijdens Winter in Antwerpen.
Om het circulaire verhaal helemaal rond te maken, kwam Sam in contact met Aisha van Posthof vzw. Zij beheren namelijk de buurtcompostplaatsen in Antwerpen. Hier kunnen burgers samen met hun buren op een ecologische en sociale manier afval van groenten, fruit en bladeren composteren. Aisha haalde voordien al composteerbaar afval op in de buurt van Sam bij Pad & Stoel. Ook het zaagsel dat Sam nog rest kan perfect dienen in de composthopen. Het geproduceerde compost komt zo op een nuttige, milieuvriendelijke manier terug in de natuur en kan gebruikt worden voor planten, bloemen of de (moes)tuin. Sam zorgde er op die manier voor dat er nog niets van de bomen op de Leien naar het containerpark gebracht moest worden. Zo toont heel dit verhaal aan dat circulair bomenbeheer in een stad zeker mogelijk is.
Interesse om zelf aan de slag te gaan? De stad zoekt samen met Posthof vzw nog enthousiaste buren die een nieuwe buurtcompostplaats willen oprichten. Meer info daarover op www.antwerpen.be/buurtcomposteren.
Skaten op ecologisch erfgoed
Ook Matthias Brants van Brantsboards, een jong Antwerps bedrijf dat handgemaakte longboards en skateboards maakt, ging met het hout van de Leien aan de slag. Matthias is een creatieveling die liever zelf iets maakt dan het in de winkel te moeten kopen. Dus toen hij de kans kreeg om met hout van de oude platanen aan de slag te gaan, was het meest lokale skateboard geboren.
De planken die Brantsboards zal gebruiken voor de nieuwe skateboards werden door Sam geleverd. Mensen die een leuk idee hebben voor het hout kunnen dat immers rechtstreeks bij Stadshout aankopen. Matthias is vooral erg onder de indruk van het prachtige kleurenpallet dat het hout biedt. Daarmee kan hij unieke stukken maken. Om de geschiedenis levendig te houden, zullen alle boards voorzien worden van het huisnummer en de herkomst van het hout. De eerste drie boards komen uit een plataan die ooit voor studentencafé Den Alma stond. Hopelijk zullen deze gerecycleerde skateboards nog vele jaren plezier bezorgen aan jong en oud.
Meer weten over hoe er in Antwerpen met bomen creatief omgegaan wordt? Lees dan zeker ook eens het verhaal van de natuurspeelpaatsen, waar kinderen steeds nieuw spelplezier weten te halen uit oude, Antwerpse boomstammen.