Hildegrad Van De Velde in museum Snijders&RockoxhuisFrederik Beyens

3 expo’s over Brueghel

Precies 450 jaar geleden stierf Pieter Bruegel. Het Snijders&Rockoxhuis, Museum Mayer van den Bergh en LLS Paleis pakken uit met expo’s over de wereldberoemde schilder en zijn artistieke erfenis. 

Hildegard van de Velde, conservator van het Snijders&Rockoxhuis, licht een tipje van de sluier op. 

Telg uit een beroemde dynastie 

Hildegard van de Velde: “De expo in het Snijders&Rockoxhuis is gewijd aan de tekenkunst van Jan Brueghel, de zoon van Pieter Bruegel. We tonen een 70-tal tekeningen. Dat zijn geen voorstudies voor schilderijen, maar op zichzelf staande werken. Er zitten echte pareltjes tussen. Daarnaast brengen we een beperkt aantal schilderijen van andere leden van de familie Bruegel.” 

Voet aan de grond in Antwerpen

“Op 12-jarige leeftijd stuurde Jans grootmoeder hem naar Antwerpen om er te leren schilderen. We zijn omstreeks 1580, Antwerpen beleefde zijn Gouden Eeuw. Maar een paar jaar na de Val van Antwerpen vertrok Jan voor ongeveer 6 jaar naar Italië. Hij werd een populaire kunstenaar, er was een grote vraag naar zijn tekeningen. Als hij niet op reis was, hield hij huis in Antwerpen. Zijn reizen voerden hem via Duitsland naar Italië en Praag.”

Realistische landschappen

“Jan tekende landschappen, stads- en zeegezichten, soms figuurstudies maar vooral veel reizigers onderweg. Hij kon scherp observeren, zijn tekeningen zijn trouw aan de realiteit. In zijn vergezichten zien we details van het boerenleven, zoals karren, paarden, een wagenmakersatelier of een dorpskermis. De bezoeker krijgt een mooi beeld van het dagelijkse leven op het platteland in de eerste helft van de 17e eeuw. Zijn stadsgezichten van Rome, Heidelberg of Praag zijn bijna ansichtkaartjes.”

Pentekening en aquarel

“Wat Jans stijl typeert, is een vlak landschap met een lage horizon. Dat was nieuw in die tijd en werd nagevolgd door kunstenaars tot in de 19e eeuw. Jan werkte zijn tekeningen vaak af met aquarel. Daarin herkennen we de invloed van zijn  grootmoeder, Mayken Verhulst. Zij stond in voor de opvoeding van Jan en zijn broer, maar was ook een begaafd aquarelliste.” 

Bezoek de 3 expo’s

“In het Snijders&Rockoxhuis gaan bezoekers op stap door de expo met een tablet. Zodra u die op een kunstwerk richt, krijgt u op het scherm meer uitleg te zien. In Museum Mayer van den Bergh confronteren kunstverzamelaars Fritz Mayer van den Bergh en Florent van Ertborn Bruegels schilderij ‘Dulle Griet’ met de mysterieuze ‘Madonna’ van Fouquet. LLS Paleis toont dan weer interpretaties van Dulle Griet gemaakt door hedendaagse kunstenaars.”

Meer info

Snijders&Rockoxhuis ​

Museum Mayer van den Bergh​

LLS Paleis, Ruimte voor Actuele kunst

  • LLS Paleis: Paleisstraat 140, Antwerpen
  • Antwerp Art Pavillion: Hanzestedenplaats 15, Antwerpen
  • Maagdenhuis: Lange Gasthuisstraat 33, Antwerpen
  • van do tot zo van 14 tot 18 uur,
  • in het Maagdenhuis van 10 tot 17 uur
  • www.llspaleis.be
Tekening Landschap met koetsen
Tekening van Jan Brueghel, Landschap met koetsen
British Museum, Londen1|4
Tekening van Molen aan een rivier
Tekening van Jan Brueghel, Molen aan een rivier
Rijksmuseum, Amsterdam1|4
Tekening van Rivieroever met boten
Tekening van Jan Brueghel, Rivieroever met boten
Staatliche Museen, Berlijn1|4
Tekening van Een reiswagen op een landweg
Tekening van Jan Brueghel, Een reiswagen op een landweg
Museum Plantin-Moretus, Antwerpen1|4
Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!
Dit artikel is gedeeld door
A-nieuws
A-nieuws
44600+