Een authentieke én duurzame burgerwoning
Michaël en Evelien kochten en verbouwden een oude Antwerpse burgerwoning nabij het Hof Van Leysen. “Het was de bedoeling om zoveel mogelijk authentieke elementen te bewaren en tegelijk zo duurzaam en ecologisch mogelijk te verbouwen.” Die twee ambities botsten meer dan eens met elkaar, maar met de juiste professionele adviezen en ondersteuning transformeerden ze deze woning tot een lichte en duurzame woning die helemaal trouw blijft aan haar charme van weleer.
Over durven kopen, springen en vertrouwen op professionals
Wat nu een indrukwekkende burgerwoning is, boordevol authentieke elementen en een openheid die je in elke ruimte uitnodigt, was enkele jaren geleden nog een oude woning in verval. Toen Michaël en Evelien op deze woning botsten, stond ze al even te koop omdat niemand het verbouwtraject aandurfde. De prachtige én gigantische voordeur met bijhorende, bijna koninklijke, trappenhal was zo goed als onzichtbaar toen. “De vorige eigenaars timmerden de hele hal dicht en waar nu een super lichte en gezellige living en eetruimte is, was toen nog een donkere garage die vol water was gelopen. En toch voelden we dat we er iets mee konden. We grabbelden al ons lef bij elkaar, omringden ons met de juiste professionals en de rest is geschiedenis”, vertelt Michaël, terecht trots.
(lees verder onder de afbeeldingen)
Een kelder wordt een prachtige leefruimte
Michaël: “Hoe groot en licht de woning nu aanvoelt, zo donker en benepen was ze daarvoor. En, los van de openheid nu, heeft de woning ook echt een heel bescheiden oppervlakte van 60 m2. Het idee ontstond dan ook snel om de kelderverdieping mee te betrekken in de leefruimte. Maar dat was geen sinecure. Waar nu een groot raam naar de straat zit, zat een rolluik die toegang gaf tot de kelder langs een massief gebetonneerde helling naar beneden. De regen van op straat liep zo langs de helling de kelder binnen. En ook van achter de houten latjes waarmee de muren en het plafond van de kelderruimte betimmerd waren, sijpelde het water binnen. Toen we al die beschimmelde en verrotte materialen weghaalden en op een constructie botsten die waterdoorlatend was, kregen we het wel even warm en koud tegelijk. We wisten wel dat er oplossingen voor bestonden, maar je moet ze natuurlijk ook nog kunnen betalen. We hebben alles uitgebroken en een nieuwe waterdichte cementering aangebracht. Daar moesten we heel wat onvoorziene budgetten voor vrijmaken. Maar kijk nu. Nu is het een heel aangename woonruimte. Van het vroegere gelijkvloers maakten we een halfopen verdieping zodat we een direct contact met de eet- en zitruimte in de vroegere kelder hebben. Op het kleine oppervlak van het gelijkvloers plaatsten we onze keuken en een kleinere eetkamer met ontbijttafel. We verlaagden de stadstuin zodat deze mooi op de laagste zit-en eetruimte ruimte aansluit. En de raampartijen daar vouwen helemaal open naar buiten, waardoor bij goed weer de tuin doorloopt in de living en omgekeerd."
(lees verder onder de afbeeldingen)
Een smal huis met een groots gevoel
En niet alleen de transformatie van de kelderverdieping zorgt voor (een gevoel van) ruimte. Michaël en Evelien zochten naar verschillende manieren om hun kleine woning zo groot mogelijk te doen voelen.
Michaël: “We kozen op heel wat plaatsen voor verticale radiatoren om de hoogte te benadrukken. En in onze bescheiden badkamer plaatsten we bewust geen ligbad en werkten we de douche af met een materiaal dat naadloos doorloopt. We installeerden een zwevend lavabotablet met daaronder een meubel op maat. En het toilet en de wasmachine plaatsen we in een nis, uit het zicht."
Overweldigend groen op een ingesloten stadskoertje
Michaël: “Hoe klein en ingesloten ons stadstuintje ook is, het was van in het begin onze ambitie om deze plek zo groen mogelijk te maken. Achteraan plaatsten we bloembakken waarin tijdens de warme maanden grassen tot 2,5 m hoog de tuinmuur helemaal groen kleuren. We probeerden ook om een kleine moestuin aan te leggen, maar daarvoor hebben we jammer genoeg echt wel te weinig licht. Dus die vervingen we door een perk boordevol bloemen en planten die wel zonder direct zonlicht groeien. Omdat het niet lukte om gras te laten groeien, werkten we met kunstgras. Maar we haalden wel alle oorspronkelijke verharding weg zodat het regenwater kan insijpelen.”
(lees verder onder de afbeeldingen)
Een duurzame mix van nieuw en authentiek
Michaël: “Het was van bij het begin onze bedoeling om zoveel mogelijk authentieke elementen van de woning terug in ere te herstellen. Waar we konden, recupereerden we. En daar waar het niet kon, gingen we voor het andere uiterste: een strakke toets. En zo hakten we heel wat knopen door, zonder het geheel uit het oog te verliezen. We behielden de authenticiteit van de voorgevel, de meeste plafonds, de binnendeuren, de trap, de houten vloeren en de mozaïekvloeren. Ter hoogte van de eettafel aan de keuken kozen we er dan bijvoorbeeld wel voor om de authentieke schouwen weg te halen om meer openheid te kunnen creëren. Al dat wikken, wegen en recuperen vroeg heel wat van ons budget en onze tijd. Maar het zijn net die authentieke elementen die bijdragen aan warm wonen middenin de stad met haar rijke geschiedenis.”
Vernieuwende technieken in een authentiek kader
Michaël: “We vonden het heel belangrijk om energiezuinig en ecologisch te verbouwen. Maar we merkten ook dat je al redelijk snel tegen een aantal limieten aanloopt. Als je de authentieke houten vloeren en plafonds behoudt, kan je bijvoorbeeld geen warmtepomleidingen voorzien. Authentieke elementen behouden botst vaak met het doorvoeren van energetische maatregelen. We installeerden onze hoogrendementsketel zo dat ons warm water een zo’n kort mogelijk afstand moet afleggen en we voorzagen een verregaande buisisolatie om warmteverlies te vermijden. We plaatsen overal ledverlichting om het elektriciteitsverbruik tot een minimum te beperken en we isoleerden de volledige achtergevel met 14 cm EPS isolatie. De authentieke voorgevel hebben we dan weer behouden. In de voorgevel zitten wel heel wat raampartijen en die vervingen we allemaal door hoogrendementsglas. We renoveerden het dak en plaatsten er nog eens 12 cm pur isolatie bovenop. Op die manier isoleerden we meer dan 75% van onze buitenschil. Bovendien is er in de achtergevel geen enkele koudebrug omdat de ramen naadloos aansluiten osp de isolatie. Een mooi meegenomen voordeel van je raamwerk en gevelisolatie op hetzelfde moment te plaatsen.
De ruimte onder de trap konden we niet bij onze laagste leefruimte voegen omdat deze een dragende functie heeft. We behielden deze prachtige authentieke gewelven wel en brachten in deze ruimte al onze technieken onder. Hier staat de water- elektriciteits- en gasmeter, de zekeringskast met aansturing van ons domoticasysteem, en onze hoogrendementsketel. We plaatsen ook een waterontharder, die de kalk uit het water haalt, waardoor we heerlijk water uit de kraan kunnen drinken én onze kranen en leidingen langer leven. We plaatsten nog geen zonnepanelen, maar de wachtleidingen liggen klaar, dus dat kan nog.
Waar de plafonds eruit gingen, plaatsen we vloerisolatie zowel om akoestische als energetische redenen. Elke ruimte heeft ook een eigen thermostatische kraan en elke kamer werd extra geïsoleerd.”
Laat je omringen door professionals
Het topadvies van Michaël luidt: “Informeer je super goed wanneer je op huizenjacht trekt en laat je bijstaan door professionals. Breng alles op voorhand heel goed in kaart, ruimte per ruimte. Vaak komen er pas gebreken naar boven wanneer je afbreekt, en meermaals hebben mensen op dat moment al opbouwmateriaal aangekocht dat niet meer kan dienen. Maak eerst, of nog beter, laat eerst een grondige analyse maken van de uitdagingen en gebreken. Nog steeds zoveel mensen kopen een huis, zonder zelfs nog maar het dak te hebben bekeken. Doe dat wel, en neem liefst een architect, aannemer, bouwconsulent, of een projectcoördinator mee. Dat hoeft niet per se super veel geld te kosten. Integendeel, een grondige correcte analyse kan je heel wat ellende en geld besparen.”
Zelf aan de slag met een woning?
Laat je bijstaan door een adviseur van het woonkantoor. Vraag technisch advies zodat je goed voorbereid met een architect of aannemer kan overleggen.
Je kan je verbouwing betaalbaar houden door te kiezen voor een Mijn VerbouwLening en een nieuwe Mijn VerbouwPremie.