Welkom!

Antwerpen.be maakt gebruik van cookies. Aan de hand van die cookies verzamelt en analyseert Antwerpen.be informatie over uw bezoek. Genieten van een optimale A-ervaring? Bevestig met alle cookies toestaan. Stel voorkeuren in en bepaal welke informatie u met Antwerpen deelt. Houd er rekening mee dat bepaalde media enkel beschikbaar zijn indien u de cookies ervan aanvaardt. Antwerpen.be bewaart cookievoorkeuren. U kan ze aanpassen via cookies beheren. Meer weten? Raadpleeg onze Cookieverklaring. Antwerpen.be waardeert uw vertrouwen en wenst u een verrijkende surfervaring toe!

Wie smal woont, moet slim verbouwen

21 oktober 2020, 11 uur

Toen Natascha en haar man hun rijwoning in Berchem voor het eerst bezochten, was het nog een aaneenschakeling van koterijen. Het huis was (en is) smal en de vorige eigenaars bouwden dan maar ruimtes achter elkaar. “De grootste uitdaging was mijn man overtuigen om de woning te kopen”, herinnert interieurarchitecte Natascha zich nog goed. “Dit was zo’n typische woning waarbij je voorbij het zichtbare moest kijken.”

Zicht in een rijwoning op living en leefkeuken, zich naar de tuin toe

Durf out of the (smalle) box denken

Ook nadat Natascha en haar man de koterijen hadden afgebroken en alle houten ‘chalet’ latjes verwijderd, bleef hun rijhuis in Berchem smal. “In een smal huis komt het erop aan om de ruimte slim in te delen, en dat is helemaal mijn dada als interieurarchitecte. Ons huis is maar 5m breed, maar dat zou je niet zeggen wanneer je binnen bent.”

Een horizontale in plaats van een verticale hal

Natascha: “We braken de schouw af omdat die te veel ruimte in nam en we verwijderden de gang die naast onze leefruimte liep en alles nòg smaller maakte. De trap is onmisbaar, maar de muur hoef je er niet bij te nemen. Door de gangmuur weg te halen en de trap rechtstreeks vanuit de living te laten vertrekken, creëerden we een extra gevoel van ruimte.  De hal aan de zijkant vervingen we door een inkomhal over de hele breedte van het huis. Hierin bergen we tegelijkertijd zonder moeite onze fietsen en buggy op.

(lees verder onder de afbeeldingen)

Eenvoudig rijhuis met voortuintje en inkomdeur langs links
Rijhuis met voortuintje met boom, grote glazen toegangsdeur aan de rechterkant
Typische rijwoning met achterbouw van verschillende delen
Zicht vanuit de tuin op de nieuwe achterbouw uit glas, staal en hout

Een drukke vloer en een verlaagd plafond

"We legden een vloer met een druk lijnenpatroon in lichte kleuren. De lijnen duwen de muren als het ware uiteen uiteen. Omdat ons huis als één geheel met het buurhuis gebouwd werd, hadden we veel last van contactgeluid van de buren. Daarom kozen we voor een verlaagd plafond. Dit zorgde er meteen ook voor dat het hoge tunneleffect verdween en we dus eigenlijk een ruimtelijker gevoel kregen."

Een smalle, puur functionele trappenhal

"De trapruimte is heel smal en de treden zijn heel hoog en sportief. Dat hebben we bewust zo gehouden. Die ruimte is voor ons puur functioneel en hoeft echt niet meer ruimte in te nemen dan nodig. We trokken hier wel alles open en kozen voor veel wit en lichte kleuren. En ook de lichtschakelaars zetten we hoger. Zo kunnen we de volledige breedte benutten wanneer we dingen naar boven dragen."

(lees verder onder de afbeeldingen)

Zicht op een opengewerkte living waarin de trap naar de verdieping staat langs de zijkant
Zicht op een opengewerkte living waarin de trap naar de verdieping staat langs de zijkant
Smalle keuken met zicht op de tuin

Verborgen technieken

"Alle technieken en onze was- en droogkast zitten verborgen in één van de vele ingemaakte kasten tussen onze slaapkamer en badkamer.  Ik vind het trouwens echt van de oude tijd om was- en droogkast per se beneden te willen. De propere was moet toch weer boven in de kast. Naast de wasplaats in de kast, voorzag ik een plekje om kleding op hangers te drogen. Dankzij de convectieververwaming achter de wand droogt mijn kleding simpelweg op de hangers, klaar voor de kast. Zo heb ik geen kledingrekje nodig en hoef ik nog maar amper te strijken."

Grote glaspartijen

"We kozen ook voor grote glaspartijen achteraan. De hele achtergevel op het gelijkvloers én op de eerste verdieping bestaat uit glas. Deze raamstructuren zijn dragend, met hoogrendementsglas langs buiten bedekt met spiegelfolie (als je deze folie langs binnen plaatst, verstoor je de werking van het glas). Zo creëren we opnieuw ruimte met veel daglicht, maar zonder inkijk, te veel zon of geluidsoverlast."

(lees verder onder de afbeeldingen)

Openstaande ingemaakte kast met zicht op de toestellen en technieken
Lichte badkamer met vrijstaand bad en badkamermeubel
Slaapkamer met groot raam en strakke kast in twee kleuren

Slimme meubels

"In de keuken zetten we een grote tafel op wieltjes naar eigen ontwerp (Tasch Design). Die rollen we opzij als onze dochter extra speelruimte nodig heeft of naar buiten bij mooi weer. De banken dienen ook als opbergruimte en het tableau in de living wordt een zitbank wanneer we mijn hele familie ontvangen."

Zoveel mogelijk nadenken over dubbele functies

“Een smal huis dwingt je ook om na te denken over dubbele functies”, gaat Natascha verder. “Vooraan combineren we onze inkomhal met opbergruimte voor onze fietsen en buggy. En helemaal boven combineer ik mijn bureauruimte met een logeerkamer. Ik werk vaak van thuis uit, dus heb die plek nodig, maar ook een logeerkamer is een must. Mijn ouders wonen in Frankrijk, dus als ze komen, blijven ze meteen voor enkele dagen of weken. We hebben geen plaats voor beide ruimtes, maar zo lukt het perfect.”

Een huis dat mee groeit

Natascha denkt niet alleen graag out of the box, maar ook op lange termijn. “Ik vind het heel belangrijk om een huis te laten meegroeien met het gezin en nu al te denken aan hoe je binnen enkele of vele jaren zal wonen. Zo is het de bedoeling om onze slaapkamer, die nu één geheel vormt met de dressing en badkamer, later af te sluiten zodat wij en onze opgroeiende dochter voldoende privacy hebben. En ook voor de toegang naar ons huis keken we verder dan vandaag. We maakten de treden lang genoeg zodat we er nu gemakkelijk met onze fiets en buggy op kunnen, maar evengoed zijn de treden op die manier rollatorproef, dat bewijst mijn oma wekelijks (lacht)”. 

(lees verder onder de afbeeldingen)

Detailfoto van de tafelpoten met wielen onder
Zicht op bureau met interieurmaterialen en een zetelbed
Zicht op de voordeur, een boom en kiezels in de voortuin en een trap met brede, bijna vierkante treden

Functioneel en altijd groen

Natascha: “In onze tuin kozen we voor zogenoemde ‘evergreens’. Op die manier blijft die ook in de winter prachtig groen. Tegelijk wilden we alles ook zo functioneel mogelijk houden. In onze voortuin kozen we daarom bijvoorbeeld voor kiezelstenen. Zij laten het water nog in de grond dringen, maar zo kan onze voortuin ook gebruikt worden om fietsen te plaatsen."

"Achteraan plaatsten we een tuinhuis over de hele breedte. De gevel bouwden we op met thermowood. Dit materiaal is niet goedkoop, maar het heeft een natuurlijk uitzicht én het heeft amper onderhoud nodig. Het dak bestaat uit doorzichtige kanaalplaten. Zo komt er overdag natuurlijk licht binnen en hoef je niet voortdurend een lamp aan te steken.”

(lees verder onder de afbeelding)

Zicht op een strakke tuin met achteraan een berging in horizontaal latwerk
De tuin met klimophagen, leibomen en een strak tuinhuis in Thermowood over de hele breedte

Technisch advies van experts

Maar de grootste aanrader van Natascha blijft: “Laat je adviseren! Er zijn zoveel mogelijkheden om echte kenners mee naar je woning te laten kijken, dat je maar gek zou zijn om er geen gebruik van te maken. Wij lieten bijvoorbeeld, nog voor we het huis kochten, een adviseur van de stad naar de woning kijken. Ik ben interieurarchitecte en weet wel wat, maar het hele technische verhaal evolueert zo snel dat extra advies heel welkom was. Zo wist ik bijvoorbeeld niet dat vloerverwarming alleen maar een goed idee is als je veel thuis bent, anders is het niet de meest ecologische keuze.”

Natascha: “Ik raad klanten ook altijd aan om minstens één jaar in hun onverbouwde woning te wonen. Zo maak je elk seizoen een keer mee en weet je veel beter wat je wel en niet wil. Bovendien ben ik ervan overtuigd dat je beter wat langer spaart zodat je voldoende budget hebt om je te laten bijstaan door professionals. Laat hen een volledig afgewerkt dossier klaarstomen voor je eraan begint. Analyseer de ruimte grondig, vraag offertes op basis van de plannen en voorzie een extra marge voor onvoorziene omstandigheden."

Zelf aan de slag met een woning?

Laat je bijstaan door de EcoHuisdokter, een architect van de stad Antwerpen die je begeleidt om energiezuinig en ecologisch te (ver)bouwen.

Je krijgt gratis advies op maat en tips om je (ver)bouwplannen duurzaam te realiseren. De EcoHuisdokter beantwoordt je vragen over onder meer isolatie, hoogrendementsbeglazing, verwarming en materialen.

Dit artikel is gedeeld door