Welkom!

Antwerpen.be maakt gebruik van cookies. Aan de hand van die cookies verzamelt en analyseert Antwerpen.be informatie over uw bezoek. Genieten van een optimale A-ervaring? Bevestig met alle cookies toestaan. Stel voorkeuren in en bepaal welke informatie u met Antwerpen deelt. Houd er rekening mee dat bepaalde media enkel beschikbaar zijn indien u de cookies ervan aanvaardt. Antwerpen.be bewaart cookievoorkeuren. U kan ze aanpassen via cookies beheren. Meer weten? Raadpleeg onze Cookieverklaring. Antwerpen.be waardeert uw vertrouwen en wenst u een verrijkende surfervaring toe!

“Met mijn vegan aanbod wil ik mensen inspireren”

28 januari 2021, 8.15 uur

Katja Matthyns koesterde al even plannen voor een nieuwe invulling van haar zaak. De lockdown bleek de goede aanleiding om de stap te zetten. Starfish & Coffee werd Starfish Deli. Elke zaterdag kan je er heerlijke vegan gerechten afhalen. En als Katja ooit de deuren weer helemaal mag openen, dan gaat ze verder op de ingeslagen weg.

Katja Matthyns in haar decishop

“Ik heb geen horecaverleden. Voor ik mijn zaak opende, zat ik in de reclamewereld. Na een relatiebreuk verkocht ik mijn appartement. ‘Waarom steek je die centen niet in de uitbouw van een toffe job in plaats van in nieuwe stenen?’, vroeg iemand me. Die vraag veranderde mijn hele leven.” 

“Twaalf jaar geleden zag het horecalandschap in Antwerpen er helemaal anders uit. Je kon ’s avonds eten, drinken en uitgaan. Maar een zaak waar je overdag terechtkon, dat was iets voor bommaatjes. De opening van Caffènation zette iets in gang. Meteen erna begon ik hier, met taartjes en een uitgebreid assortiment koffie. Toen was ik de enige in de buurt.”

“Ik wilde van meet af aan een plek voor iedereen: de schilder die in de buurt aan het werk is, de grootmoeder met haar kleindochter, de advocaat. Gaandeweg groeide het concept verder. Al snel opende Den Bell en serveerde ik ook de lunch.”

Vegan chocoladetaart

“Zes jaar geleden werd ik veganist. Tot dan draaide mijn zaak op broodjes met spek, zalm of kip en op taarten met eieren en boter. Maar na enkele maanden als veganist raakte ik daardoor gedegouteerd. Ik kon mijn liefde voor dieren niet langer rijmen met het aanbod in mijn eigen zaak. Maar ik had wel een heel trouw publiek dat hield van die gerechten met vlees, zuivel en eieren.”

“Ik wilde geen schok creëren. Gedurende anderhalf jaar evolueerde mijn aanbod stap voor stap naar volledig vegan. Toch bleven best wat klanten weg, het waren bittere tijden. Ik heb toen heel veel geleerd. Zo begon ik in al mijn enthousiasme meteen over het lot van de dieren, maar daarvoor komen mensen niet naar een horecazaak. Uiteindelijk kon ik met mijn taartjes veel mensen aanspreken. De smaak van een lekkere vegan chocoladetaart, die verschilt niet van de klassieke versie.”

“Uiteraard zijn ook veel klanten gebleven. Ook al eten ze thuis niet allemaal vegan, ze laten zich wel inspireren door mijn aanbod. Dat vind ik mijn grootste verdienste. Daarom organiseer ik ook kooklessen. Voor de lockdown deed ik dat elk weekend. Het is mijn grootste passie.”

Plantaardige gerookte zalm

“Tijdens de eerste lockdown sloot ik gedurende twee maanden de deuren. Nadien startte ik met een deli-service. Ik wilde al lang iets anders doen. Heel wat carrièrewissels kwamen in me op, maar ik had nooit aan een deli gedacht.”

“Elke maandag stel ik een menu voor en op zaterdag kan je jouw bestelling ophalen. Ik maak stoofpotjes, lasagne, broodbeleg, taartjes, tiramisu. Ik ontwikkelde twee jaar geleden een nieuw receptuur voor plantaardige zalm. Het is uniek, ik ben er erg trots op. Ze komen er van ver voor naar hier.”

“Ik lanceerde een mooi uitgevoerde cadeaubox. Je vindt er verschillende poeders in waarmee je lekkere gerechten maakt: falafel, een broodje, Engelse pannenkoeken, mijn Mac-No-Cheese-kaassaus, chocoladetaart. Het zijn gerechten die iedereen wel lust. Je moet enkel plantaardige melk toevoegen. Misschien vind je de cadeaubox binnenkort ook in enkele winkels. Zo kan ik mensen inspireren om veganistisch te eten. Dat is mijn leven. Ik wil ook laten zien dat vegan koken helemaal niet moeilijk is.”

Zo blij als een kermisvogel

“Ik ga al jaren voor minimalistisch ondernemen. Veel collega’s spreken over uitbreiden: steeds meer personeel, een tweede zaak, een groter terras. En ik wil net steeds kleiner en minder. Die basic benadering is nu mijn redding. Ik merk dat ondernemers die het minimalistisch aanpakken, minder getroffen worden door deze crisis.” 

“Mijn positief verhaal geldt niet voor alle ondernemers, dat besef ik maar al te goed. De helft van mijn horecacollega’s staat helaas dicht bij een faillissement. Door mijn basic levensstijl – zowel in de zaak als privé – en een flexibele geest blijf ik overeind in deze crisis.” 

“Ver vooruit plannen, doe ik niet meer. Ik leef in het heden, dat is de sleutel tot geluk. Dat wist ik al langer, maar nu doe ik het ook echt. En het maakt me zo blij als een kermisvogel.”

Dit artikel is gedeeld door