Kies je planten : geveltuin-grasstroken
Stugge zonnekloppers, bodembedekkers of schaduwminnend bladgroen. Leg je een geveltuin aan of wil je een groenstrook in de buurt onderhouden? Het district Wilrijk ondersteunt je graag met gratis plantjes.
Afhankelijk van wat je aanlegt, hoeveel of waar je beplant, heb je recht op een aantal planten. We bieden je de optie om gratis plantjes te krijgen bij:
Voor groenslingers bieden we een klimplant aan. Benieuwd wat een groenslinger is of welke planten we hiervoor aanbieden? Je ontdekt ze hier.
Over de planten
Als je begint te ontharden aan je voorgevel of een buurtcontract met ons aangaat, geven we je dus graag een duwtje in de rug. Afhankelijk van wat je juist van plan bent, heb je recht op en bepaald aantal plantjes.
Je kan zelf een selectie samenstellen van eender welke planten en dus je eigen combinatie maken. Hieronder rangschikten we de plantjes zelf echter in geschikte combinaties om je een overzicht te bieden welke plantjes het volgens ons samen goed kunnen vinden.
Een algemeen overzicht van de planten met daarop hun waternood, bloeiperiode, ... vind je telkens als pdf bij de uitleg van het pakket.
Alle planten zijn meerjarige planten. Het voordeel van meerjarige bloemen is dat ze hun bloemen vaak al vroeg in het voorjaar laten zien. Meerjarige planten overleven meerdere jaren en dus kun je de mooie bloemen vaker terug verwachten. Het aanvragen van planten is daarom éénmalig.
Zonnekloppers
Wilde combinatie
In deze combinatie ontdekt u verschillende soorten uit de Antwerpse regio. De kruiptijm blijft heel het jaar groen en zorgt voor een goede grondbedekking. De andere drie soorten hebben rechtopstaande stengels en bloeien in de zomer. In de winter sterven ze af, maar het volgende jaar komen ze enthousiast weer tevoorschijn.
Laat de uitgedroogde bloemen gerust staan en geniet tijdens de winter van de decoratieve zaaddozen. Overdrijf niet met compost en water.
Welke plantjes zitten er in deze combinatie?
- Kruiptijm
- Gewoon Duizendblad
- Veldsalie
- Knoopkruid
Droge combinatie
Dit is een mooie combinatie voor droge, moeilijke omstandigheden. Ze is bovendien heel onderhoudsvriendelijk. Het zijn alle vier kalkminnende planten.
Het vedergras vormt de basis. De andere planten zijn zomerbloeiers die tussen het gras voor kleur zorgen. In de winter ziet u een wuivend blok van vedergras met dorre stengels tussenin.
In de lente knipt u de dorre stengels weg. Het vedergras laat u gewoon staan, dat hoeft u niet te knippen. Het wordt met de jaren wel breder en breder. Op een droge grond blijft vedergras mooi rechtop staan, gaat het gras liggen, dan is de grond te nat en te voedselrijk.
Welke plantjes zitten er in deze combinatie?
- Vedergras
- Kogellook
- Zonnehoed
- Gewoon Duizendblad
Zomerse combinatie
Deze samenstelling in pastelkleuren valt op door zijn hoogte en volheid. Met deze lekker geurende planten trekt u volop vlinders en bijen aan.
De planten zijn echte zonnekloppers. Ze kunnen, behalve het pijpenstrootje, dan ook tegen wat droogte. Geniet tijdens de winter van de uitgedroogde zaaddozen, een goede voedingsbron voor vogels.
Terugknippen van de planten doet u best pas in de vroege lente.
Welke plantjes zitten er in deze combinatie?
- Bergsteentijm
- Siersalie
- Pijpenstrootje
- Ijzerhard
Schaduwminnend
Sterke combinatie
De sterke combinatie kan je heel goed toepassen in de halfschaduw of onder bomen. Je krijgt zo een prima bodembedekking die van kleur verandert met de seizoenen.
Deze planten kunnen tegen een stootje, maar houden ook van een frisse bodem. Geef bij droog weer regelmatig water. Voorzie zoals in een bos een voedzame bodem met een laagje compost of bladeren. De bladeren van de smeerwortel zijn rijk aan mineralen. Je kan ze gerust eens snoeien en gebruiken als mulch bij de planten. Deze combinatie is zeer gebruiksvriendelijk en bovendien onkruid werend.
Welke plantjes zitten er in deze combinatie?
- Elfenbloem
- Gewone Smeerwortel
- Grote Veldbies
4-seizoenen combinatie
Met deze combinatie zal je tuin het hele jaar door schitteren. Deze sterke planten zorgen voor bloemen vanaf Pasen tot aan de herfstvakantie. In de winter zorgen de schuimbloem en maagdenpalm voor groen. De andere twee komen na een winterslaap in de lente weer tevoorschijn.
De 4-seizoenen combinatie houdt van een frisse bodem. Geef bij droog weer regelmatig water.
Welke plantjes zitten er in dit pakket?
- Herfstanemoon
- Schuimbloem
- Donkere Ooievaarsbek
- Kleine Maagdenpalm
Bloemrijke combinatie
Wil je graag veel bloemen? Deze combinatie verwent je met mooie exemplaren, maar biedt ook een decoratief blad. De dovenetel en de naaldvaren blijven het hele jaar door groen, de andere twee komen na een winterrust in de lente weer tevoorschijn.
Voorzie zoals in een bos voedzame bodem met een laagje compost. Geef bij droog weer regelmatig water.
Welke plantjes zitten er in dit pakket?
- Gevlekte Dovennetel
- Kaukasisch Vergeet-Me-Nietje
- Stijve Naaldvaren
- Prachtkaars
Klimplanten
Droomde je eerder van een gevel die helemaal begroeid is? Ook hier willen we je graag mee helpen. Je kan ook een klimplant kiezen in je plantencombinatie.
Let wel, sommige planten hebben een klimhulp nodig, anderen zijn zelfhechtend en kunnen dus schade aan je gevel berokkenen
- Wilde wingerd is een zelfhechtende klimplant. De plant is uitermate geschikt voor bewoners die dromen van een volledig begroeide muur. Vaak gaat het dan over grote saaie muren of over een smalle straat met slechte luchtkwaliteit.
Zijn spectaculaire bladverkleuring in de herfst maakt wilde wingerd extra speciaal.
- Klimhortensia heeft zich absoluut bewezen. Je kan er alle kanten mee uit: je ramen of deur mee 'omkaderen' of hem gewoon laag houden. Een aanrader voor schaduw, halfschaduw en zon.
- Winterjasmijn is van oorsprong een hangende struik, maar hij kleedt je gevel origineel in. Met een beetje begeleiding kan hij mooi omhoog groeien als klimstruik. Vanaf december verschijnen de gele bloemen aan de plant. Hoe meer zon er op je gevel staat, hoe meer bloemen. Goed nieuws voor wie weinig tijd aan onderhoud wil spenderen: deze plant is zonder snoei op zijn mooist.
- Wilde bosrank begint vaak goed, maar verdwijnt na een seizoen of twee bij veel mensen. Geeft hij het op? Of was hij net té enthousiast aan het groeien en moest hij weg? Jammer, want dit is wél een inheemse klimplant, een meerwaarde voor de biodiversiteit. Zet hem bij voorkeur in de halfschaduuw met een lage plant ervoor als bescherming.
Tip: wees geduldig met wilde bosrank in de lente. Na zijn winterslaap schiet hij traag in blad. Je wordt beloond met geurige bloemen en speelse zaadvorming.