Contacteer stad Antwerpen

“In Antwerpen kies ik ervoor om te zijn wie ik ben.”

Naziha woont in Berchem. Voor haar betekent Antwerpen 'thuis zijn'.

Nazia poseert aan het riet en lacht in de camera

“Of ik nu een paar weken op reis ben geweest, of een daguitstap heb gedaan, ik ben altijd blij om terug in Antwerpen te zijn. Op die momenten besef ik dat het mijn thuis is. En in mijn thuisstad kies ik ervoor om te zijn wie ik ben. Ik ben moslima, draag een hoofddoek en dat houdt me niet tegen om me Antwerpenaar te voelen.” 

“Over het algemeen verloopt het contact met mijn stadsgenoten heel goed. Ik woon in een toffe buurt, er is een fijne mix en de buren zijn er voor elkaar. Wat me wel opvalt is dat mensen om de een of andere reden nooit de weg vragen aan mij, ook al zijn ze duidelijk op zoek en zie ik ze andere Antwerpenaars wel aanspreken. Maar dat is niet zo erg vergeleken met wat ik heb meegemaakt bij het solliciteren. Ik ben al vaak een geschikte kandidaat geweest voor een job. Op papier dan toch, want op het moment dat ik het interimkantoor binnenstap, zie ik iets veranderen in de houding van de medewerkers daar. Plots moet hun administratie aangepast worden… Mijn hoofddoek zeker? Eigenlijk zeggen ze dan: je hoort er niet bij. Terwijl ik mij 100% Antwerpenaar voel. Op dat moment doet me dat erg veel pijn en die pijn raakt me in de kern van wie ik ben.”

“Gelukkig wegen die negatieve ervaringen niet op tegen alle positieve verhalen. Toen ik onlangs in de buurt ging joggen, kreeg ik plots aanmoedigingen van een oude, Vlaamse man. Dat zijn zo van die kleine, warme momentjes die me heel veel energie geven. Dan besef ik weer hoe graag ik in Antwerpen woon en hoe vriendelijk de meeste mensen zijn.” 

 

Ook interessant

Dit artikel is gedeeld door