Contacteer stad Antwerpen

Met dit stappenplan breek je snel tegels uit

Doe jij dit najaar weer mee aan BreekUIT? Bedankt! Door stenen in te ruilen voor planten, geef je meer kansen aan biodiversiteit, groen en water. Dankzij dit stappenplan ga je snel aan de slag.

Vrouw haalt met breekhamer stenen uit de tuin.

Wat heb je nodig?

 • schop
 • schroevendraaier(s) met platte kop
 • eventueel een koevoet
 • breekhamer (komt zeker van pas bij verharde ondergrond zoals stabilisé of beton)
 • teelaarde: bereken op voorhand hoeveel je nodig zal hebben (lengte in cm maal breedte in cm maal diepte in cm delen door 800 geeft je het aantal liter teelaarde)
 • plantjes, een tiental per m2 voor vaste planten, dit geldt niet voor klimplanten, heesters en bomen. Bekijk zeker ook onze suggesties voor planten op een zonnige plek en planten op een schaduwrijke plek.
 • water
 • emmer
 • gieter

Stap 1: De voorbereiding

Ontharden kan op elk moment van het jaar. Wil je meteen vergroenen, onthard dan best in het najaar of in het voorjaar wanneer je kan planten. Kies op voorhand welke planten je wil en hou er rekening mee hoe die er in de toekomst gaan uitzien. Laat je adviseren indien nodig.

Afhankelijk van wat je wil ontharden, heb je aangepast gereedschap nodig en komt er meer of minder voorbereiding bij kijken. Probeer op voorhand te onderzoeken hoe de situatie ter plaatse is, om je optimaal voor te bereiden. Begin eventueel met een klein stukje in een hoek of aan een zijkant.

Denk ook al na over wat je gaat doen met de uitgebroken stenen en de verharde onderlaag. Gaat het over een grote oppervlakte dan kan het de moeite waard zijn een steenpuincontainer te huren. Om de kosten te drukken zou je dat samen met buren kunnen doen als je hen ook aan het ontharden krijgt. Een aanhangwagen kan ook goed van pas komen als je het steenpuin zelf afvoert.  

De uitgebroken oppervlakte vul je op met potgrond of teelaarde. Je kan dit ook in bigbags of los gestort laten leveren bij je thuis als het om grote volumes gaat.

Stap 2: Verwijder de eerste tegel

 • Heb je ruimte aan de zijkanten, til de eerste tegel dan op met behulp van een schop, schroevendraaier of koevoet.
 • Heb je geen ruimte aan de zijkanten, maak dan eerst de voegen rond je tegel vrij met de schroevendraaier. Steek dan in twee, tegenover elkaar staande, voegen een schroevendraaier. Til nu de tegel op. De eerste tegel is de moeilijkste, nadien heb je meestal voldoende open ruimte om de andere tegels te verwijderen.

In dit filmpje zie je instructies en tips over het verwijderen van tegels.

(lees verder onder het filmpje)

Stap 3: Verwijder (indien aanwezig) verharde ondergrond

Onderzoek de ondergrond, is die verhard (beton, stabilisé) dan moet je hem verwijderen. Je hebt een plant vak van minstens 40 centimeter diepte nodig om de wortels plek te geven en water te laten infiltreren.

Om de verharding te verwijderen, gebruik je best een breekhamer. Afhankelijk van de hardheid en de diepte van het materiaal is dit meer of minder werk en heb je een grotere breekhamer nodig.

(lees verder onder de afbeelding)

Stap 4: Voeg teelaarde toe om de bodem te verrijken

Verbeter de grond onder de tegels met wat compost of vervang hem door goede, rijke grond.

Je hoeft geen potgrond te gebruiken, daar is vaak turf aan toegevoegd en dat is een niet-hernieuwbare grondstof uit natuurgebieden. Vanaf 1000 liter bestel je beter een bigbag teelaarde, al dan niet verrijkt met compost.

(lees verder onder de afbeelding)

Stap 5: Planten maar

Dompel de plantjes eerst onder in water tot de kluit goed nat is, daarna kan je ze planten.

(lees verder onder de afbeelding)

Stap 6: Water geven

Na het planten geef je de planten overvloedig water. Blijf, zeker tijdens droge periodes, de eerste 2 jaren de planten regelmatig water geven.

(lees verder onder de afbeelding)

Stap 7: Nazorg

Wat nu met de uitgebroken stenen?

Afhankelijk van de hoeveelheid steenpuin en de samenstelling van het steenpuin, zal je oplossing misschien iets anders zijn.

 • Gaat het over een heel grote hoeveelheid? Denk er dan aan om een steenpuincontainer te huren en het steenpuin te laten afvoeren.
 • Steenpuin kan je inleveren bij de Antwerpse recyclageparken. Gaat het om een aanzienlijke hoeveelheid, dan kan dat best met een aanhangwagen of een wagen waarin je veel gewicht kan laden. In het recyclagepark is steenpuin een betalende fractie.
 • Je kan ook zelf dingen bouwen in de tuin met je uitgebroken stenen. Denk aan borders, een kruidenspiraal, tuinmuurtjes of tuinpaadjes. Fran bijvoorbeeld, die hergebruikte de stenen waarmee haar vijver opgevuld was voor een wandelpad.

Doe jij dit jaar ook mee met BreekUIT? Ontdek hier hoe je voor je uitgebroken stenen, plantjes in ruil krijgt.

Ook interessant