Welkom!

Antwerpen.be maakt gebruik van cookies. Aan de hand van die cookies verzamelt en analyseert Antwerpen.be informatie over uw bezoek. Genieten van een optimale A-ervaring? Bevestig met alle cookies toestaan. Stel voorkeuren in en bepaal welke informatie u met Antwerpen deelt. Houd er rekening mee dat bepaalde media enkel beschikbaar zijn indien u de cookies ervan aanvaardt. Antwerpen.be bewaart cookievoorkeuren. U kan ze aanpassen via cookies beheren. Meer weten? Raadpleeg onze Cookieverklaring. Antwerpen.be waardeert uw vertrouwen en wenst u een verrijkende surfervaring toe!

Een warme bel-etagewoning met een tuin die uitnodigt

18 mei 2021, 9 uur

Enkele jaren geleden stond architecte Lente Dewilde op een kruispunt. Ze had een bureauruimte nodig en die zou ze moeten huren of kopen. En toen viel ze op de bel-etagewoning in Deurne die nu haar thuis én werkplek is.

Lente: “Deze woning had alle ruimte die we wensten. De warmte en verbinding met het groen creëerden we zelf.”

Een bel-etage woning met een tuin die uitnodigt

Lente: “Toen we deze woning aankochten, was het gelijkvloers ingedeeld zoals dat bij de meeste bel-etagewoningen is. Er was een berging, een wasplaats en een kleine studiekamer waarbij geen enkele ruimte een uitnodigend contact maakte met de tuin. Die plaatsen voegden we samen en vormden we om tot een lichte bureauruimte met nieuwe ramen tot op de grond. En zo maakten we een zalig uitnodigend contact met onze tuin.”

“Deze bureauruimte werd daardoor heel bewust een verlengde van onze woning. De band tussen woning, kantoorruimte en tuin is versterkt, waardoor we als het ware vanzelf in onze tuin terecht komen. Nergens voelt het alsof je door een berging heen moet om in een ander deel van de woning te geraken.”

(lees verder onder de afbeelding)

Een warm familiehuis zonder deuren

Lente: “Op de eerste verdieping verwijderden we de hal. Die vonden we helemaal overbodig. In een bel-etagewoning heb je op het gelijkvloers meestal al een ruime inkomhal, die nog eens herhalen bovenaan de trap vonden wij niet nodig. Op die manier creëerden we hier boven een ruime, lichte leefruimte voor het hele gezin.”

“We hebben amper deuren, maar creëerden toch verschillende hoeken en verblijfsplekken. Zo maakten we een familiehuis naar mijn hart: eentje waar onze kinderen en wijzelf onze eigen ruimte hebben, maar toch ook altijd dichtbij elkaar zijn. ’s Avonds wanneer alles stilvalt, horen we onze kinderen zelfs slapen. Een babyfoon hebben we nooit nodig gehad. En tegelijkertijd gaf en geeft dit open huis onze kinderen een fijn gevoel van zelfstandigheid zonder dat ze zich ooit alleen hoeven te voelen.”

(lees verder onder de afbeelding)

De kamers hebben weinig deuren, voor een open gevoel is. Alle kamers kunnen eenvoudig anders ingericht worden.

Thuis op vakantie

Lente: “De ramen naar de tuin toe verlaagden we ook op de eerste verdieping allemaal tot op de grond. Zo maken we ook hier weer die maximale verbinding met de tuin. Bij mooi weer zetten we alle ramen open, zitten we binnen en buiten en zijn we altijd een beetje op vakantie.”

“Onze kinderen spelen naar hartenlust buiten, met de andere kinderen uit de buurt. En daarvoor hoeven ze niet de straat op. We voorzagen openingen naar de tuinen van de buren zodat ze vrij en veilig hun speelterrein kunnen uitbreiden.”

“Nog een voordeel van deze bel-etagewoning is dat de leefruimte hoog genoeg is om ons te verwennen met een zicht op de bomen van het park aan de overkant, zonder de straat er te hoeven bij nemen. Ik vind echt dat een bel-etagewoning te stiefmoederlijk behandeld wordt, valt dat op? (Lacht) Als je de ruimtes maar juist indeelt, zijn de mogelijkheden ongelooflijk.”

(lees verder onder de afbeelding)

Ecologie is een constant afwegen

Lente: “Duurzaamheid en ecologie namen we in elke overweging mee. Maar het budget, het karakter en de staat van het huis evenzeer. Zo maakten we bijvoorbeeld wel nieuwe raamopeningen in de achtergevel en voorzagen we daar houten ramen met hoogrendementsglas. Vooraan waren de ramen nog goed, dus daar vervingen we dan weer enkel het glas.”

“We zorgden voor ventilatie naar de huidige normen, we plaatsten een hoogrendementsketel en we koken op inductie. We verwarmen wel nog klassiek omdat vloerverwarming installeren ons ertoe verplicht zou hebben onze prachtige trap af te breken. Dat staaltje puur vakmanschap uit de jaren ’50 dat nog in prima staat is afbreken, leek ons ook niet de meest ecologische beslissing.”

“We deelden de ruimtes ook zo in dat we schaduw hebben waar en wanneer het moet en dat het licht en de warmte van de zon op de juist plekken binnenkomt. In de winter hoeven we dankzij het vele licht dat binnenvalt heel weinig te verwarmen."

(lees verder onder de afbeelding)

De raamopeningen naar de tuin werden aangepast en zodat je vlot van bureau naar tuin kan.

Een pleidooi voor een duurzame indeling

Lente: “Ik maak er bovendien altijd werk van om de beschikbare ruimtes in een huis te herbekijken en juister te gaan benutten. Er wordt vaak te snel gedacht dat er meer ruimte nodig is, maar een doordachte ingreep in de bestaande leefruimtes is vaak meer dan genoeg. Met minimale veranderingen een wereld van verschil maken, dat is mijn voortdurende doel. Want, juiste beslissingen nemen, ook dat is duurzaamheid. En ik vind het mijn verantwoordelijkheid als architect om mijn klanten te helpen om de meest geschikte leefomgeving voor hun leven te scheppen.”

Een woning waarin je kan blijven dromen

Lente: “Hoewel het huis nu helemaal op onze maat en noden van vandaag is, vind ik het ook belangrijk om te kunnen blijven verder dromen. Alle ruimtes zijn dan ook zo ingericht dat ze nog alles kunnen zijn. Ooit willen we van de bureauruimte op het gelijkvloers misschien wel onze slaapkamer maken. En dat zou dan perfect kunnen.”

(lees verder onder de afbeelding)

Zowel van de eerste verdieping als van het gelijkvloers, wandel je zo de tuin in.

Zelf aan de slag met een woning?

Laat je bijstaan door een renovatiebegleider van de stad Antwerpen die je begeleidt om energiezuinig en ecologisch te (ver)bouwen.

Je krijgt gratis advies op maat en tips om je (ver)bouwplannen duurzaam te realiseren. De begeleider beantwoordt je vragen over onder meer isolatie, hoogrendementsbeglazing, verwarming en materialen.

Lees hier hoe je gratis renovatiebegeleiding aanvraagt.

Dit artikel is gedeeld door