Welkom!

Antwerpen.be maakt gebruik van cookies. Aan de hand van die cookies verzamelt en analyseert Antwerpen.be informatie over uw bezoek. Genieten van een optimale A-ervaring? Bevestig met alle cookies toestaan. Stel voorkeuren in en bepaal welke informatie u met Antwerpen deelt. Houd er rekening mee dat bepaalde media enkel beschikbaar zijn indien u de cookies ervan aanvaardt. Antwerpen.be bewaart cookievoorkeuren. U kan ze aanpassen via cookies beheren. Meer weten? Raadpleeg onze Cookieverklaring. Antwerpen.be waardeert uw vertrouwen en wenst u een verrijkende surfervaring toe!

“Iedereen moet zich welkom voelen bij Nives”

27 juli 2021, 14.35 uur

Net naast het nieuwe districtshuis openden in april de deuren van Nives. In de stemmige zaak kan je terecht voor ontbijt, lunch en aperitief. Maar je kan er ook een brood kopen, want Nives is ook een bakkerij. Zaakvoerders Nausikaä Van Veerdegem en Lauranne De Vos zijn met Nives niet aan hun proefstuk toe. Aan het Vleminckveld baten ze al enkele jaren Cafématic uit.

Nausikaä Van Veerdegem: “We staan heel graag in Cafématic, maar zochten toch wat meer uitdaging. Zo ontstond het idee om een tweede zaak op te starten. Vorige zomer hoorden we dat het prachtige pand naast het nieuwe districtshuis van Antwerpen vrijkwam. Na een eerste bezoek waren we meteen verliefd. Maar door corona waren het onzekere tijden en bovendien verwachtten we beiden een dochtertje. Daarom staken we onze plannen even in de koelkast.”

Lokaal, seizoensgebonden en bio

“Toch konden we dit pand niet loslaten. We deden uiteindelijk een voorstel voor de uitbating. Twee maanden later hoorden we dat we konden beginnen. In april startten we met een take away-aanbod. En sinds mei is ons terras open. Je kan hier ontbijten en lunchen, en op donderdag, vrijdag en zaterdag ook aperitieven.” 

“We maken alles zelf. Ons aanbod is voornamelijk lokaal, seizoensgebonden en bio. Het bloem komt van een ambachtelijke molenaar die Limburgse granen maalt volgens een oude methode. De groenten komen van de biohandel waarvoor mijn broer werkt. De ciders zijn lokaal en de natuurwijn wordt geleverd door een buur. Ons aanbod groeit organisch, haast vanzelf.” 

Enthousiaste buren

“In onze kleinschalige bakkerij bakken we zuurdesembrood. Lauranne liep stage in De Superette (bakkerij en restaurant in Gent – red.). Daar leerde ze de kneepjes van het vak. Je kan bij Nives ook gewoon binnenstappen om een brood te kopen. Buurtbewoners reageerden erg enthousiast op de opening van een nieuwe bakkerij in hun buurt. Ons zuurdesembrood blijft enkele dagen goed. Er zit enkel bloem, water en zout in.”

“Nives is een laagdrempelige zaak, voor een gemengd publiek. Iedereen moet zich hier welkom voelen. Daarom is de inrichting niet te fancy. Buren laten ons weten dat ze echt nood hadden aan een leuke horecazaak in deze buurt. Ook vanuit de Eeuwfeestkliniek en het districtshuis krijgen we veel positieve reacties.”

“De locatie in het Harmoniepark is perfect voor mensen met kinderen. Terwijl de kinderen spelen, zitten hun ouders hier rustig op het terras. Woensdagnamiddag en zaterdagochtend zijn echte familiemomenten.” 

Vriendinnen en collega’s

“Lauranne en ik waren eerst collega’s voor we vriendinnen werden. We werkten samen in een ander restaurant: Lauranne na haar koksopleiding, ik na een lange reis. Omdat we vroeger al samenwerkten, weten we nu wat we aan elkaar hebben. Da’s echt wel handig.”

“We waren samen zwanger van een dochtertje. Maar het hartje van Nives, mijn dochtertje, stopte met kloppen toen ik zes maanden zwanger was. Het was Laurannes idee om onze nieuwe zaak Nives te noemen. Daar ben ik haar heel dankbaar voor. De naam betekent ‘sneeuwvlok’ en verwijst naar ons witte interieur. Maar het is ook een manier om mijn dochtertje elke dag aanwezig te laten zijn.” 

Unieke toog

“Lauranne en ik staan zelf in de zaak. En we hebben een heel tof team van medewerkers. Samen maakten we onze toog van gestampte aarde, bouwafval eigenlijk. Maar liefst 10 ton hebben we daarvan met het hele team in een mal gestampt. Dat was erg arbeidsintensief. We zijn er heel trots op, die toog is echt uniek.”

“In de toekomst voorzien we misschien meer plaatsen op ons terras. Er is ruimte genoeg. Maar we willen geen fabriek worden, het moet gezellig blijven. Waar we ook van dromen, is om avondchefs hun ding te laten doen. Trouwfeesten gaan we hier niet organiseren, maar een receptie is best mogelijk.”

Connectie

“In Antwerpen vind je nog zoveel inspirerende handelaars. Naast Cafématic ligt Gelato Milanese. We kennen de uitbaters Roberto en Isabelle heel goed. Daar eet je het lekkerste ijs van de stad. Niet te doen! De passie waarmee Roberto zijn ijs maakt is fantastisch.”

“Ook met Wouter van Stad Leest voelen we een connectie. Hij is een ongelofelijke ondernemer. We steunen ook graag zaken als Bar Vert of Caffènation. We komen bij elkaar over de vloer. En dan is er Studio Collect, de juwelierszaak aan de Steenhouwersvest. Die wordt uitgebaat door vier power ladies. Het zijn jonge moeders, net als Lauranne en ik.”

Facebookpagina Nives
 

Welke lokale handelaar wil jij in de kijker zetten?

Ken je zelf een lokale handelaar in district Antwerpen (postcode 2000, 2018, 2020, 2030, 2050 en 2060) die je graag wil voorstellen aan de andere inwoners? Laat het dan zeker weten via communicatie.districtantwerpen@antwerpen.be

Dit artikel is gedeeld door