Contacteer stad Antwerpen

Meer groen in de Palmanshoevestraat

De Palmanshoevestraat klimaatresistenter maken door meer groen en minder verharding. 

Het klimaat daagt ons uit. Steeds vaker krijgen we te kampen met hevigere regenbuien, aanhoudende droogteperiodes en meer hitte. Deze extreme weersomstandigheden gaan we in de toekomst vaker meemaken. Maar gelukkig kunnen we ons voorbereiden. Hoe? Heel simpel; door minder verharding, meer groen in je straat en meer opvang van water.

  • Meer groen neemt regenwater op en houdt het vast. Dat is beter dan het regenwater afvoeren naar het riool. De riolen geraken steeds vaker belast bij hevige regenbuien waardoor het water op straat kan komen te staan.
  • Naast het tegengaan van wateroverlast is een groene straat vooral ook fijn voor jezelf. Planten en bloemen houden je straat koel door verdamping en bomen zorgen voor aangename schaduw op een hete dag.
  • Al dat groen wordt ook gesmaakt door anderen zoals bijen, vlinders, vogels.

 

Palmanshoevestraat

Palmanshoevestraat

Waarom de Palmanshoevestraat ontharden?

De Palmanshoevestraat is bijna volledig verhard met een aantal kleine boomspiegels in het voetpad. De bomen hebben weinig ruimte rond hun wortels wat leidt tot worteldruk onder het voetpad en een tragere groei. Doordat er weinig groen en schaduw in de straat is, warmt de straat makkelijk op in de zomer.

De Valaarwijk kende de afgelopen jaren al enkele onthardingen met oa. de heraanleg van de Valaardreef en het Ridderveld. Door ook de Palmanshoevestraat deels te ontharden, koelen we de wijk voort af en beperken we eventuele wateroverlast. 

verhard
  • De Palmanshoevestraat is bijna volledig verhard met een aantal kleine boomspiegels in het voetpad.
worteldruk
  • De bomen hebben weinig ruimte rond hun wortels wat leidt tot worteldruk onder het voetpad en een tragere groei.
opwarmen
  • Doordat er weinig groen en schaduw in de straat is, warmt de straat makkelijk op in de zomer.
groener voetpad

Wat kunnen we op korte termijn realiseren in de straat?

De straat heeft een breed voetpad dat sterk verhard is. De aanleg van grasstroken is dus zeker een optie. Ook kleine wadi’s kunnen hier een plek vinden.

We vergroenen de verharde ruimte tussen de boomspiegels vanaf de boordsteen. Dit geeft een ontharde strook van zo’n 1m20 breed. Ter hoogte van opritten wordt de groenstrook onderbroken en er gaan geen parkeerplaatsen verloren.

Een klassieke grasstrook of een wadi?

Beiden zorgen voor een groene, aangename en koelere straat die beter water opvangt. Een wadi vangt, door zijn vorm, echter nog meer water op dan een grasstrook. 

Een wadi is een dieper gelegen deel  waar water tijdelijk kan worden opgeslagen. Het water infiltreert volledig in de bodem terwijl het bij een gewone grasstrook nog weg kan stromen naar de riolering. 

Wijkmobiel in de Palmanshoevestraat

​Op vraag van enkele bewoners, kwam op 22 juni de wijkmobiel naar de Palmanshoevestraat. Samen met de bewoners bekeken we de mogelijkheden om de straat te vergroenen en te ontharden zoals het aanleggen van grasstroken, geveltuinen en groenslingers. 

Hoe gaan we nu verder? 

Een ontwerper maakt een straatplan op met grasstroken.  Van zodra dit klaar is en de timing van de werken gekend is (vermoedelijk 2024), worden bewoners van de Palmanshoevestraat ingelicht. 

Word Groenbouwer!

Bewoners van de Eenheidsstraat verfraaien de grasstroken in hun straat met planten van Groenbouwers

Word jij net zo enthousiast als wij over meer groen en minder grijs in Wilrijk? Heb je zin om je buurt mee klimaatresistenter en groener te maken? Wil je graag je grasstrookboomvak, ... beplanten en onderhouden met planten waar bijen en vlinders van zullen smullen? Heb je geen voortuin en droom je van een groenslinger of een geveltuin voor je deur of plaats je graag een gevelton aan je voor- of achtergevel?

Neem dan gauw contact op met Groenbouwers. Zij helpen je graag verder. 

Lees meer