Masterplan Merksem Zuid
Stad Antwerpen en district Merksem werkten samen aan een masterplan voor de omgeving Merksem Zuid. Het gaat om een van de meest dichtbevolkte gebieden van Antwerpen, met een delicaat evenwicht tussen wonen en de bedrijvigheid langs de kades van het Albertkanaal en ’t Dokske. Het masterplan wil de transitie bevorderen van deze wijken naar een veilige, aantrekkelijke en klimaatrobuuste buurt, waar het fijn wonen en ondernemen is.
Projectgebied
Het projectgebied ‘Merksem-Zuid’ is omsloten door de Bredabaan in het noorden, de Deurnsebaan in het oosten, het Albertkanaal in het zuiden en de Ingenieur Menneslaan in het westen. Het gebied maakt deel uit van de wijk Oud-Merksem. Het masterplan Merksem Zuid is tweeledig: het bestaat uit een ruimtelijk kader en een sociaal actieprogramma.
Ruimtelijk kader
Het ruimtelijk kader omvat een set van ruimtelijke maatregelen die de kwaliteit moeten garanderen van toekomstige stedenbouwkundige ontwikkelingen. Die maatregelen richten zich zowel op de korte als de lange termijn, binnen een gedragen totaalvisie. Na een grondige analyse van het gebied werkte de stad drie ambities uit:
- Een logische, veilige en aantrekkelijke verbinding maken tussen het toekomstige Ringpark en het Bouckenborghpark, de zogenaamde ‘buurtpassage’. Deze verbinding is een aaneenschakeling van kwalitatief ingerichte straten die bewoners en bezoekers op een aangename manier door de wijk loodsen, langs de verschillende gemeenschapsvoorzieningen en pleintjes.
- De ondersteuning en verdere ontwikkeling van een actieve waterkant aan het Albertkanaal en de dokken, met ruimte voor economische en watergebonden bedrijfsactiviteit.
- Het creëren en/ of behouden van voldoende linken tussen het water en de wijk zodat deze band wordt versterkt. Dat kan zowel fysiek met een doorgang, als enkel visueel met een doorzicht. Deze ‘poreuze nerven’ bieden waar mogelijk ook plaats voor groen en biodiversiteit, wateropvang- en retentie, verluchting en verkoeling.
Sociaal actieprogramma
Het sociaal actieprogramma wil het sociale weefsel in de wijk versterken door aanbevelingen te formuleren die de leefbaarheid en de leefkwaliteit in het plangebied verhogen. Uit het onderzoek blijkt dat buurtbewoners vooral behoefte hebben aan een groter gevoel van veiligheid op straat. Een dergelijke diverse wijk heeft nood aan diverse types ontmoetingsplaatsen. Als hierin een goed evenwicht bestaat, bevordert dit het gevoel van veiligheid en verbinding tussen bewoners.
De belangrijkste aanbevelingen zijn:
- inzetten op een aangename wijk met verleidelijke publieke ruimte die gebruik stimuleert;
- inzetten op een inclusieve wijk met aandacht voor divers ruimtegebruik;
- inzetten op een geborgen wijk met aandacht voor netwerkontwikkeling en ondersteuning.
Het masterplan werd opgemaakt door het projectteam bestaande uit Stramien – Common Ground – Idea Consult – Vectris – Ara, in opdracht van district Merksem en stad Antwerpen.