Contacteer stad Antwerpen

Heraanleg speelterrein Gemeentepark Speelpleinstraat

Het speelterrein in het Gemeentepark in de Speelpleinstraat wordt opnieuw aangelegd met nieuwe speeltoestellen. De start van de werken is gepland in het najaar van 2024. Bewoners en bezoekers (kinderen, tieners, jeugdbewegingen, scholen, het Junior Team en volwassenen) gaven hun mening en suggesties voor de invulling van het speelterrein. De ontwerpers maakten een definitief ontwerp op. 

Speelterrein Gemeentepark

Definitief ontwerp

De ontwerpers maakten een definitief ontwerp op. Ten opzichte van het concept werden nog een aantal wijzigingen aangebracht:

 • de bestaande kasseiheuvels worden in het definitieve ontwerp niet meer voorzien. Verschillende bevraagden gaven mee hun bezorgdheid mee rond kwetsuren aan de kasseiheuvels. Daarnaast worden de kasseien al eens losgewrikt.
 • ter hoogte van de centrale verblijfszone wordt de bestaande haag ingekort. De bevraagden gaven aan dat ze graag een overzicht wilden hebben op het speelterrein. Door de haag in te korten hebben bezoekers een beter zicht vanaf deze plak naar de verschillende speelzones. Er is daar ook een extra picknicktafel voorzien.
 • in de verschillende zones zijn nog een aantal specifieke maatregelen genomen om de integrale toegankelijkheid te verhogen. Op die manier is het speelterrein beter toegankelijk voor kinderen of bezoekers met een beperking. 

Het speelterrein wordt aangelegd volgens het principe Design & Build. Dat wil zeggen dat zowel de opmaak van het uiteindelijke uitvoeringsplan met de exacte inplanting van de toestellen als de realisatie door één opdrachtnemer wordt uitgevoerd. Dit binnen de voorwaarden die opgenomen zijn in het definitief ontwerp. 

In het definitief ontwerp zijn verschillende speelzones voorzien:

 • Zone 1: licht toegankelijke zone
  Deze zone is bedoeld voor de kleinste kinderen, gelegen langs het hoofdpad, met als ondergrond zand en gazon. Kinderen spelen er in een grote zandbak met een zandspeltoestel en een toestel met verdieping en glijbaan. Er zijn evenwichtstoestellen, veerfiguren en een peuterschommel. Twee nieuwe bomen naast de zandbak zorgen er voor extra schaduw. Extra banken zorgen voor meer zitgelegenheid.
 • Zone 2: schommelzone
  In deze zone met schors als ondergrond worden verschillende schommels voorzien: een dubbele schommel, een grote vogelnestschommel, hangtouwen, een meerpersoonsschommel.  Aan de rand staat er een dubbele zitbank.
 • Zone 3: snoezelplek
  Een rustige plek waar je rustig kan zitten of hangen om te rusten met enkele rustige speelaanleidingen.
 • Zone 4: zone met avontuurlijke en natuurlijke toestellen
  Een ruime speelzone voor grotere kinderen met avontuurlijke en uitdagende toestellen op een ondergrond van schors. Deze toestellen hebben een natuurlijk uitzicht. Er komt een groot hoog uitdagend toestel met glijbaan. Het is de start van een speelparcours dat van de ene naar de andere kant loopt. Er komen avontuurlijke toestellen om te slingeren, te draaien,... De drinkfontein blijft behouden. Aan de rand van deze zone komen enkele zitbanken.
 • Zone 5: rust-en verzamelplek
  Deze zone is centraal gelegen en bedoeld om te rusten, picknicken en als verzamelplek. Door de bestaande haag in te korten geeft deze plek een overzicht over alle speelzones. Er komen 3 picknickbanken en 2 zitbanken.  
Plan definitief ontwerp
Definitief ontwerp

Concept

In maart - april 2023 organiseerde het district een bevraging rond het concept voor het nieuwe speelterrein. In het conceptplan blijven een aantal zaken behouden. Het hoofdpad blijft, enkel het materiaal wordt aangepast naar porfier. Het kronkelpad blijft links van het hoofdpad in porfier. De kasseien met heuveltjes blijven zo veel mogelijk behouden. Eén zandbak, de drinkfontein, fietsbeugels en enkele zitbanken blijven eveneens behouden. Het waterspel en de draadafsluiting in het park worden verwijderd. In het speelterrein worden verschillende speelzones opgenomen. 

Bezoekers, bewoners, scholen, jeugdverenigingen en het Junior Team werden uitgenodigd om de digitale bevraging in te vullen. In het speelterrein konden bezoekers op 2 momenten in april 2023 ter plaatse hun mening geven over het speelterrein en de verschillende zones opgenomen in het concept. 

Conceptplan speelterrein Gemeentepark
Conceptplan speelterrein Gemeentepark

Bevraging 

Via een bevraging eind 2021 – begin 2022 gaven bewoners en bezoekers hun mening over de nieuwe speeltoestellen in het Gemeentepark. Uit de bevraging werden verschillende suggesties meegenomen om een conceptplan op te maken. Zo zijn er onder andere verschillende speelzones voorzien, een draaimolen, een groot speeltoestel, meer banken, voldoende schommels en een zandgedeelte. Ook werd de vraag gesteld naar inclusief spelen of inclusieve speeltoestellen. Hier kunnen alle kinderen, met of zonder beperking samen spelen.  

Klimtoestel
Watertoestel
Schommels, glijbaan, wip

Wil je op de hoogte blijven van dit project? 

Als u graag op de hoogte wil blijven dan kan u zich hier inschrijven voor de digitale nieuwsbrieven over dit project. Vergeet niet uw aanmelding te bevestigen door op de bevestigingsmail te klikken! Zo blijft u op de hoogte over onder andere de resultaten van de bevraging, aanvang van de werken,...

Uiteraard zal ook alle informatie terug te vinden zijn op deze pagina. 

Meer info

Wijkoverleg Merksem
Burgemeester Jozef Nolfplein 1, 2170 Merksem
tel. 03 338 72 49
wijkoverleg.merksem@antwerpen.be