Samen tegen seksuele intimidatie
Nagefloten worden op straat, opmerkingen over je uiterlijk, aangestaard of ongewenst aangeraakt worden: jammer genoeg weten veel jongeren waar dit over gaat. 91% meisjes en 28% jongens tussen 15 en 24 jaar ervaarden al seksuele intimidatie (bron: jongerenpeiling rapport Safer Cities, 2021).
Seksuele intimidatie heeft een grote impact op het dagelijks leven van jongeren. Ze passen bijvoorbeeld hun kledij aan, kiezen andere wandelroutes naar school of vermijden bepaalde plekken. Daarom start stad Antwerpen met een gerichte campagne naar jongeren, in samenwerking met Antwerpse jongeren en jeugdorganisaties, Sensoa, Pimento en Plan International.
We focussen hierbij op de omstaanders van seksueel grensoverschrijdend gedrag. De meeste jongeren keuren intimiderend gedrag af, maar weten niet hoe ze er gepast op moeten reageren wanneer ze er getuige van zijn. Of ze willen wel ingrijpen, maar hebben angst om zelf slachtoffer te worden. We willen hen de tools aanbieden zodat ze dit wel kunnen en durven. Want een actie van een omstaander kan een enorm verschil maken voor het slachtoffer.
5 A’s om gepast te reageren
Er zijn 5 manieren om te reageren op seksuele intimidatie. Stad Antwerpen bouwt hiermee verder op de 5 A’s die Sensoa vzw recent lanceerde (#WijGrijpenIn, oktober 2021):
- Anderen betrekken: de hulp van anderen inroepen
- Afleiding creëren: de aandacht weghalen van de gebeurtenis
- Afzonderen: het slachtoffer fysiek uit de situatie halen
- Aanspreken: de dader en/of het slachtoffer aanspreken
- Aanwezig blijven: de situatie in het oog houden en achteraf het slachtoffer ondersteunen
5 korte video’s tonen hoe bovenstaande A’s voor de omstaander op een veilige manier kunnen gebruikt worden. Jongeren gaven vooraf hun mening over het campagnemateriaal, onder begeleiding van StampMedia.
De video’s geven jongeren concrete tools om als actieve omstaander het intimiderende gedrag stop te zetten, escalatie te vermijden en het slachtoffer te ondersteunen. Tegelijk krijgen daders en andere omstaanders het signaal dat intimidatie nooit oké is.
Meer weten?
Bekijk de video's en lees er alles over op het kanaal van Allemaal Antwerpenaar:
Meer info