Contacteer stad Antwerpen

Heraanleg Karel Pomastraat, Kortestraat, Druivenstraat, Godshuisstraat

Een lint aan groene pleintjes van de Kortestraat tot aan het vernieuwde begraafplaats/buurtparkje langs de Jules Moretuslei. Het district Wilrijk onderzoekt graag met jou de meerwaarde om van deze pleintjes één groot plein te maken.

 

Karel Pomastraat

Tekort aan buurtparkjes

In 2015 bestelde het districtsbestuur een onderzoek om het gebruik, de aanwezigheid en het eventuele tekort van groen- en speelruimtes in Wilrijk in kaart te brengen. Het onderzoeksbureau Vectris trok door Wilrijk en bekeek met een kritisch oog niet alleen de pleinen en parken, maar keek bijvoorbeeld ook hoe scholieren van en naar school en langs waar het sluipverkeer zich een weg baant door Wilrijk.

In het eindrapport van Vectris wordt er geconcludeerd dat Wilrijk Centrum kampt met een tekort aan buurtparkjes en groene pleinen voor iedereen, van kleuters tot senioren.

Eén van de voorgestelde locaties, die door een aanpassing een meerwaarde kan betekenen voor haar bewoners, zijn de pleintjes gelegen aan de Karel Pomastraat, Kortestraat en Druivenstraat. Deze pleinen zijn momenteel van elkaar afgesneden door rijbanen.

 

Waarom een heraanleg?

Vandaag bestaat het projectgebied uit verschillende, eenvoudige groene pleintjes. Tussen de pleintjes ligt veel verharding. Het huidige speelterrein is aan vernieuwing toe. De toegang tot de wijk (via Godshuisstraat) is momenteel afgesloten. De verlichting is verouderd en moet vernieuwd worden.

Door de inrichting van de pleintjes te optimaliseren, wordt een samenhangende groenzone gemaakt. Dit zorgt voor een verhoogde verblijfskwaliteit voor de verschillende gebruikers. Daarnaast kan ingezet worden op een maximale verkeersveiligheid voor alle weggebruikers. Het speelterrein kan fantasievol, aantrekkelijk en uitdagend ingericht worden met een natuurlijke integratie in het projectgebied.

 

De buurtpleinen zijn momenteel niet verbonden met elkaar.
De buurtpleinen zijn momenteel niet verbonden met elkaar.

Buurtparkje Moretus

De oude, wat vergeten begraafplaats Moretus kreeg een nieuwe toekomst als uitnodigende stilteplek, waar groen en erfgoed hand in hand gaan. In 2022 won het park een eerste prijs als buurtparkje tijdens de Openbaargroen-awards.  Deze begraafplaats lag ingesloten tussen hagen en was dus voor veel bewoners een onbekend stukje groen. Het parkje is nu veel toegankelijker zonder dat de oude graven uit het oog werden verloren. 

Met de de opwaarderingswerken is het park toegankelijker en aangenamer gemaakt. Door de werken werd er ook meer openheid en kleur gecreëerd.

  • Een groot deel van de hagen is verwijderd 
  • Extra wandelpaden meanderen langs de verborgen hoekjes van het parkje 
  • Extra zitplaatsen bieden ruimte om aangenaam te vertoeven 
  • Nieuwe soorten bloemen en planten 
  • Een deel van het graszones laat de groendienst bewust hoog staan en zal slechts twee keer per jaar worden gemaaid. Zo kan deze graszone uitgroeien tot een mooi bloemenperk en een waar paradijs voor bijen en andere insecten

 

Pop-up zomertuin

Via een tijdelijke verkeersaanpasssing (15 juni 2020-december 2020) verbonden we twee pleintjes en maakten we de omgeving van de Karel Pomastraat, Sint Bavostraat, Druivenstraat aantrekkelijker, kindvriendelijker en veiliger. De pop up zomertuin (midden juni - oktober 2020) bood bewoners een plek om leuk te vertoeven. Een boek lezen, een praatje maken met de buren, genieten van de avondzon, kruiden knippen,... het kon allemaal tijdens de pop-up zomertuin. 

 

pop up zomertuin
pop up zomertuin

Hoe gaan we nu verder? 

Concept (mei 2024)

Op donderdag 23 mei 2024 stelden we het concept voor aan de bewoners. Het concept houdt rekening met de verzamelde input van de evaluatie van de pop-up zomertuin. Het concept is een ontwerp waarin al enkele zaken vastliggen en waaraan nog enkele zaken kunnen veranderen.

Bewoners waren welkom op het infomoment op donderdag 23 mei, doorlopend van 16.30 - 18.30 uur, buurtplein Karel Pomastraat, Kortestraat, Druivenstraat. Vanaf 24 mei vind je alle info hier online terug. Jouw mening geven online was mogelijk vanaf dan tot en met 31 mei 2024.

 

Definitief ontwerp (einde 2024)

Na de voorstelling van het concept, gaat de ontwerper opnieuw aan de slag met alle verzamelde input voor de opmaak van een definitief ontwerp. 

Dit is een ontwerp met alles erop en eraan. Er kan niets meer veranderd worden en dit ontwerp zal dienen als plan om de pleinen opnieuw aan te leggen.

 

Kom jouw mening delen op het bewonersmoment.
Kom jouw mening delen op het bewonersmoment.

Primeur voor Wilrijk: workshop luwteplekken

Wat zijn luwteplekken?

Wat doe je als je even uit de dagelijkse drukte wil stappen? Misschien heb je een plekje in huis waar je tot rust komt. Maar ook buitenshuis is het belangrijk om in de buurt één of meerdere luwteplekken te hebben om te ontsnappen aan de drukte van de stad: een park, een groen pleintje, een zitbank onder een boom,...

Luwteplekken zijn toegankelijke plekken die bewoners toelaten om even rust of stilte op te zoeken en waar je even kan ontsnappen aan de drukte van de stad.  Luwteplekken bevorderen het mentaal welbevinden en de gezondheid van de bezoekers doordat het aangename, kleine plekken zijn waar men tot rust kan komen.

Luwteplek Ridderveld in de wijk Valaar (Wilrijk)

Workshop met een luwtestoel

Om luwteplekken in het ontwerp te optimaliseren organiseerden luwte-expert Geert Peymen (architect en docent aan de faculteit Architectuur KU Leuven) en geluidsexpert Michiel Huijsman (directeur van het Nederlandse geluidsonderzoeksbureau Soundtrackcity) een luwteworkshop voor bewoners. Met een draagbare luwtestoel onderzochten ze de kwaliteit van het geluid en de luwte rondom de groene zones.  Met de resultaten van deze workshop kan de ontwerper vervolgens de bestaande kwaliteiten bewaren/versterken en voldoende ruimte voorzien voor rust en luwte.

Dit project kadert binnen het innovatietraject luwte-en geluidsplanning. In dit traject wordt onderzocht hoe het ontwerp en de ruimtelijke inrichting kunnen zorgen voor een aangename geluidsbeleving.

Meer informatie over het traject luwte-en geluidsplanning

workshop luwte met bewoners op 6 mei 2024

Aan de deelnemers werd gevraagd om op zoek te gaan naar plaatsen waar ze (intuïtief) rust konden ervaren. Door het gebruik van een draagbare stoel konden de deelnemers vrij kiezen waar te gaan zitten en waren ze niet afhankelijk van de bestaande infrastructuur. Vervolgens werd gevraagd een luwtewaardering te geven en te benoemen welke elementen op die plek bijdroegen aan de rustbeleving en welke elementen die rust verstoorde.

Er werd gevraagd om aandacht te hebben voor de verschillende sensorische kwaliteiten: horen, zien en voelen. De resultaten op onderstaande figuur brengen een deel van de resultaten in beeld. Ze zijn een momentopname van tijdens de workshop.

 

resultaten workshop luwte

Lees meer